BASINDAN YAZILAR
SGK Primini Ödeyemeyen Bu Yazıyı Okusun! / Bünyamin Esen - MuhasebeTR

SGK Primini Ödeyemeyen Bu Yazıyı Okusun! / Bünyamin Esen

 İstanbul’dan mali müşavir okurumuz Salih Emriverenli soruyor: “Bünyamin bey, muhasebeci olarak çalışıyorum. Dün SGK primlerini ödemenin son günüydü. Bankaya gittik ama SGK’nın sistemi çalışmıyor, sistem çok yavaş dediler. Saatlerce beklememize rağmen sistem gelmedi. Bir sürü işverenimin primini ödeyemedim. Şimdi bu primleri cezalı mı ödemek zorunda kalacağım? Zaten üç kuruş kazanıyoruz, mükelleflerime gelen cezayı cebimden cezalı ödemek istemiyorum. Sesimizi duyurun.”

Sayın okurum, SGK ülkemizin elektronik uygulamaları en sık kullanan kurumlarından biri. Sağlık yardımlarından sigortalı bildirimlerine prim tahsilatlarından sigortalı hizmet dökümlerine kadar her şey elektronik ortamda tutuluyor.

e-Devlet sistemini kullanan vatandaşların yüzde yetmişinden fazlası boşuna SGK hizmetlerini kontrol etmek için kullanmıyor!

SGK her gün MEDULA sağlık sistemi üzerinden milyonlarca provizyon veriyor, yüzbinlerce sigortalının bildirimini alıyor, tescilini elektronik ortamda yapıyor. Dahası SGK primleri de elektronik ortam üzerinden online olarak ödeniyor.

Şüphesiz bu kadar yaygın elektronik uygulamaları hayata geçirmeye başaran bir kurumu ve vizyoner yöneticilerini tebrik etmek gerek.

Burada e-sigorta sisteminin mucidi dönemin genel müdürü şimdi ise Pamukkale Üniversitesi’nde profesör olan Oğuz Karadeniz’in emeklerini anmadan geçmeyelim. Onun vizyoner katkıları, ufku göstermesi olmasaydı SGK bugünkü elektronik atılımları yapamazdı.

Elektronik Sistem Kul Yapısı

Öte yandan bir kamu kurumu bu kadar fazla elektronik ortamda çalışınca zaman zaman aksaklıkların olmaması mümkün değil.

SGK, bu aksaklıkları en aza indirmek için elektronik sistemlerine yatırım yapmaya, yeni veri merkezleri açmaya son hızla devam etse de, şüphesiz ki elektronik sistemlerin yoğunlaşma, tıkanma veya çökme risklerini yüzde yüz sıfırlamak mümkün değil.

Sonuçta Allah yapısı değil bu, kul yapısı…

Sizin dün başınıza gelen de böyle bir şey. 30 Haziran 2015 (Salı) günü SGK’nın prim tahsilat anlaşması olan bankaların SGK tahsilat sistemine ulaşamamalarından dolayı genel bir aksaklık yaşandı.

Ülke çapında gerçekleşen bu teknik aksaklık dolayısıyla oluşan yoğunluktan dolayı bankalar SGK’ya olan prim ve diğer borçları ekranlarında göremediler, bunları tahsil edemediler.

Elbette ki, normal bir günde olsa sorun olmayacak bu husus ay sonu olması nedeniyle ciddi bir sorun oluşturuyor…

Ay Sonuna Kadar Ödemek Gerekiyor

Bilindiği üzere, SGK borçlarında ay sonu olmasının şu yüzden özel bir önemi var:

Özel sektör işverenleri bir önceki ay içerisinde çalıştırdıkları sigortalıları bu ayın 23’üne kadar e-Sigorta sistemi üzerinden SGK’ya bildirmek zorunda. 23’ü gece yarısına (yani en geç 23:59’da) e-bildirge yoluyla “aylık prim ve hizmet belgesi” vermeyen işverenlere ceza çıkıyor.

Öte yandan 23’üne kadar bildirilen bu sigortalı hizmetleri karşılığında bilgisayar otomatik olarak sosyal sigortalar prim borcunu hesaplıyor ve işverene makbuzları veriyor.

Bu oluşan prim borçlarının ise o ayın son günü gece yarısına kadar SGK’ya ödenmesi gerekiyor. Burada da gece en geç 23:59’da ödeme olması gerekli.

Eğer ayın son günü borcunu ödeyemeyen olursa, SGK prim borçları katlamalı olarak (gecikme cezası ve gecikme zammı ile) ödenmek zorunda kalınmakta.

Prim Borçları Cuma Gününe Uzatıldı

Dün SGK sistemlerinde yaşanan sıkıntı dolayısıyla vatandaşların mağdur olmaması için SGK bugün bir açıklama yayınladı.

Buna göre SGK’ya olan prim ve sair tüm ödemelerin yapılması için ekstra zaman getirilmiş bulunuyor.

Buna göre son ödeme günü 30 Haziran 2015 tarihi olan prim ve diğer tüm SGK alacaklarının tahsilat işlemleri 3 Temmuz 2015 günü (yani Cuma günü) gece yarısına kadar ödenir ise yasal süresi içerisinde ödenmiş sayılacak.

Başka bir deyişle dün bankada kuyrukta saatlerce bekleyip ödeyemediğiniz borçlarınızı Cuma gece yarısına kadar öderseniz cezalı duruma düşmeyeceksiniz.

Kredi Kartı İle de Ödeyebilirsiniz

SGK’ya olan borçlarınızı bankadan ödemenize, kuyrukta beklemenize de gerek bulunmuyor.

Borçlarınızı SGK’nın şu web sitesi üzerinden online olarak banka kartı veya kredi kartı ile ödeyebileceğinizi de belirtelim: https://onlinetahsilat.sgk.gov.tr/WebTahsilat/

Online olarak kredi kartı ile SGK borcu ödeyebilmek için e-Devlet şifresi almış olmanız yada elektronik imzaya sahip olmanız gerekiyor. Eğer e-Devlet şifrenizi almamış iseniz PTT şubelerinden hemen alabiliyorsunuz.

Prim borcunu ödeyemeyen işverenlere, muhasebecilere, mali müşavirlere önemle hatırlatalım!

Aman bu fırsatı kaçırmayın, cezalı duruma düşmeyin!

 

---

 

Kıssadan Hisse

“Terbiyenin amacı, insanlarda bulunan kabiliyetleri geliştirmektir.”

— Eflatun

(Kaynak: Memur Haber | 02.07.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM