BASINDAN YAZILAR
Selim EROL - Staj süreleri emeklilik hesabında dikkate alınır mı? - MuhasebeTR

Selim EROL - Staj süreleri emeklilik hesabında dikkate alınır mı?

Staj süreleri emeklilik hesabında dikkate alınır mı? Ticaret Lisesi öğrenimim sırasında ilk staja başladığım 01.10.1987 tarihinde SSK’ya kaydım yapıldı.
 

Emeklilik yaşım hesaplanırken bu tarih dikkate alınır mı? (Hasan KARACA-ANTALYA)

Sayın KARACA, 3308 sayılı Yasa uyarınca meslek lisesi öğrencileri hakkında 506 sayılı Yasanın sadece kısa vadeli sigorta kolları olan iş kazaları ile meslek hastalıkları ve hastalık sigortaları hükümlerinin uygulanıyor olması nedeniyle meslek lisesi sigortalılığınız emekliliğiniz için başlangıç sayılmaz. Sadece adına kısa vadeli sigorta kolları hükümleri uygulanan sigortalıların bu süreleri Sigortalı Hizmet Cetvelinde de yer almaz.

Yarın işten ayrılsam ve başka bir işe de giremesem ne yaparım?

Doğum tarihim 02/06/1963, ilk işe giriş tarihi (16 yaşımda) 15/11/1979. Bu tarih meslek lisesi ilk yarıyılı fabrikada geçirdiğimiz yıldı ve SSK internet kayıtlarında gözüküyor. 1989’dan itibaren birkaç yıl SSK’lı olarak primlerim ödendikten sonra 1998’de vergi dairesine gerçek kişi olarak kaydoldum. 1999 kapanış. Bağ-Kur’a ve dernek/odalara kaydolmadım. Halen SSK’lıyım. Askerliğimi 1991 ve 1992 yıllarında yedek subay olarak tamamladım. Şu an SSK gün sayım 4640’dır. Yarın itibariyle halen çalışmakta olduğum işyerinden ayrılmış olsam ve başka bir işe girememiş olsam, emekli olabilmek için ne yapmam gerekir? (Muharrem NİŞANCI- İSTANBUL)

Sigortalı hizmet cetvelinde hangi süreler yer alır?

Sizlerden gelen ve özellikle konusu emeklilikle ilgili olan sorularda meslek lisesi döneminde geçen sürelerin SSK İnternet kayıtlarında yer aldığı yönündedir. Önemle tüm okurlarımıza hatırlatmak isterim ki sigortalı hizmet cetvelinde uzun vadeli (malullük, yaşlılık ve ölüm) sigorta kollarına tabi geçen süreler yer almaktadır. Dolayısıyla internet kayıtlarında gün sayısı yer alıyorsa adınıza staj uygulaması dışında uzun vadeli sigorta kollarına tabi primler de yatırılmış demektir.

Sigortalılık süresinin başlangıcında 18 yaş şartı var mı?

4447 sayılı Yasa ile 506 sayılı Yasa’ya eklenen ve emekliliğe hak kazanmada kademeli geçiş ve yaş şartını düzenleyen geçici 81’inci maddesi uyarınca ilk sigortalılık başlangıcı süresinin tespitinde 18 yaş şartı aranmamaktadır. Sayın NİŞANCI, Yukarıda açıkladığımız üzere SSK kayıtlarında yer alan 15.11.1979 tarihi ilk sigortalılık başlangıcınızdır.

 -1998-1999 yılları arasında geçen ve 04.10.2000 tarihinden önce kayıt ve tescil yaptırmayan Bağ-Kur sigortalılarının, bu tarihten önceki vergi kayıtları Bağ-Kur tarafından sigortalılık hizmet süresi olarak kabul edilmemektedir. Buna ilişkin olarak vergi borçlanması hakkından yararlanmadığınız anlaşılıyor. Bu hizmetlerinizin ihyası için İş Mahkemesi’ne Medeni Kanunu’nda belirtilen iyi niyet hallerini öne sürerek dava açabilirsiniz.

 - Ayrıca yedek subay okulunda geçen sürelerinizi askerlik borçlanması olarak ihya edebilir ve yedek subay olarak silah altında geçirmiş olduğunuz süreleri de hizmet birleştirmesi yoluyla SSK gün sayısına 18 ayı dahil ettirmeniz mümkün. Böylelikle toplam gün sayınız: 5.180 güne ulaşmış olur. Şu an 27 yıllık sigortalı ve 44 yaşında olduğunuza göre;

 -Emekliliğiniz için 25 yıl sigortalılık süresi 5000 prim gün sayısı ve 45 yaş şartına tabisiniz.

Emeklilik için sadece yaşı bekleyenler kıdem tazminatı alır mı?

-4447 sayılı Yasa ile 1475 sayılı İş Kanunu’nun kıdem tazminatını düzenleyen ve halen yürürlükte olan 14’üncü maddesine bir fıkra eklenerek, emekli aylığı bağlanabilmesi için gerekli olan gün sayısı ve sigortalılık süresini yerine getiren sigortalılar, ancak yaş haddi nedeni ile emekli olamıyorsa, kendi isteği ile kıdem tazminatını alarak işten ayrılabilecektir. -Dolayısıyla 25 yıl ve yasanın öngördüğü prim ödeme gün sayısı şartını yerine getirip sadece yaşı bekleyecek olmanız nedeniyle kendi isteğinizle ayrılmanız halinde SSK (Devredilen) Müdürlüğü’nden alacağınız gün ve yılı gösterir çizelgeyle işyerinize müracaat ederek kıdem tazminatı alıp. Yaş şartını bekleyebilirsiniz.

İşten ayrılarak yaş şartını bekleyenlerin sağlıktan faydalanma süresi nedir?

Ancak bu durumda da işten ayrıldıktan sonra 506 sayılı Yasanın 107’nci maddesi uyarınca sigortalılık niteliğinizi işten ayrıldığınız günü takip eden onuncu günden başlayarak yitirmiş olacak ve bu tarihten 6 ay sonra da sağlık yardımlarından faydalanamaz hale geleceksiniz. Karar yine de sizin...

-Sorularınız için faks ve e-postalarınızı bekliyoruz. Sağlıcakla ve sosyal güvenlikle kalın.

 Fax: (0312) 433 59 19

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 26.09.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM