BASINDAN YAZILAR
İbrahim IŞIKLI - Ücret Garanti Fonu - MuhasebeTR

İbrahim IŞIKLI - Ücret Garanti Fonu

4857 sayılı İş Kanunu'nun "İşverenin ödeme aczine düşmesi" başlıklı 33. maddesine göre; "İşverenin konkordato ilan etmesi, işveren için aciz vesikası alınması veya iflası nedenleri ile işverenin ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde geçerli olmak üzere, işçilerin iş ilişkisinden kaynaklanan son üç aylık ücret alacaklarını karşılamak amacı ile İşsizlik Sigortası Fonu kapsamında ayrı bir Ücret Garanti Fonu oluşturulmuştur. Ücret Garanti Fonu, işverenlerce işsizlik sigortası primi olarak yapılan ödemelerin yıllık toplamının yüzde biridir.

"Ücret Garanti Fonu Yönetmeliği" 18.10.2004 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 4857 sayılı İş Kanunu'nun 33/1. maddesinde hangi hallerde fondan yararlanılacağı açıklanmıştır. Buna göre;

- İşverenin konkordato ilan etmesi,

- İşveren için aciz vesikası alınması,

- İşverenin iflası nedenleri ile işverenin ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde bu fon geçerli olacaktır.

4857 sayılı İş Kanunu'nun 33. maddesinde öngörülen ödemelerde bulunmak üzere kurulan Ücret Garanti Fonu, Türkiye İş Kurumu Yönetim Kurulu'nun kararları çerçevesinde, İşsizlik Sigortası Fonu kapsamında işletileceği ve yönetileceği hüküm altına alınmıştır.

Ücret Garanti Fonu'nun gelirleri, işverenlerce 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 77. ve 78. maddeleri ile belirlenen işsizlik sigortası primi kesintisi adı altında yapılan ödemelerin sigortalının prime esas kazancının işveren payının yıllık toplamının yüzde biri ile bu primlerin değerlendirilmesinden elde edilen kazançlardan oluşur. Sosyal Sigortalar Kurumu'nca İşsizlik Sigortası Fonu'na aktarılan işveren payının yüzde biri, fon adına farklı bir hesapta takip edilir. Fon, İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklarının değerlendirilmesine ilişkin usul ve esaslar çerçevesinde İşsizlik Sigortası Fonu içerisinde değerlendirilir.

Ücret Garanti Fonu'na başvuru yapılması için gereken iki şart vardır. Bu şartlar, iş sözleşmesinin devam edip etmediğine bakılmaksızın;

- İşverenin ödeme güçlüğüne düştüğü haller ve

- İşçilerin iş sözleşmesinden kaynaklanan aylık ücretlerini alamamasıdır.

Yukarıda açıklanan iki durumda ücret alacağı bulunan işçi tarafından; son üç aylık ücretlerinin ödenmediğini gösteren işçi alacak belgesi veya son üç aylık net aylık ücret alacağını gösteren sair belge ile birlikte diğer belgelerden birini ibraz ederek yetkili Türkiye İş Kurumu'nun il ve ilçelerde kurulu birimine başvurulması gerekir. Bu diğer belgeler şunlardır:

a- İcra ve İflas Kanunu'nun 143. maddesi uyarınca icra dairesinden alınan aciz vesikası veya 105/1. maddesi uyarınca alınacak aciz vesikası hükmündeki belge,

b- İflasın açılmasına dair mahkeme kararının tasdikli suretinin veya İcra ve İflas Kanunu'nun 166. maddesi uyarınca ilan edildiğini gösteren belge,

c- İcra tetkik merciince verilen konkordato mühleti kararının tasdikli sureti veya İcra ve İflas Kanunu'nun 288. maddesi uyarınca ilan edildiğini gösteren belge.

Ayrıca işçi, aynı işverenle olan iş ilişkilerinde aciz vesikasına dayanarak Ücret Garanti Fonu'ndan bir kez yararlanabilecektir.

Türkiye İş Kurumu'nun il ve ilçelerde kurulu birimleri, başvuru tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde işçiye, son üç aylık net ücret alacağını ödeyerek durumu ivedilikle, ilgili icra-iflas müdürlüklerine veya konkordato komiseri ile işverene bildirir.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 19.09.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM