BASINDAN YAZILAR
Gündelikçi Sigortası 1 Nisan’da Başlayacak / Ersin Umdu - MuhasebeTR

Gündelikçi Sigortası 1 Nisan’da Başlayacak / Ersin Umdu

 Çocuk bakıcılığı, temizlik, yemek gibi işlerin gördürülmesi için sürekli veya geçici olarak çalışan ‘gündelikçi kadınların’ sigortasız çalışma sorunlarının Torba Kanun’la çözüldüğünü “Gündelikçilere Sigorta Müjdesi” başlıklı yazımla duyurmuş. Ama uygulamanın nasıl olacağının net olmadığını yazmıştım. Ancak halen genelge yayınlanmadığı için uygulamada tam olmasa da bazı prosedürler netleşti gibi. Öncelikle, bu düzenleme 1 Nisan’dan sonra zorunlu olacak. Buna göre; 1 Nisan’dan itibaren ev hizmetlerinde çalışan kadınların evde çalıştıkları gün sayısı durumuna göre sigortalı olacaklar. Torba Kanun’daki bu düzenleme ile ev hizmetlerinde çalışan kadınların evde 10 günden az çalışıp çalışmamasına göre ikiye ayırarak sigortalı olacakları belirlenmiştir.

 

10 GÜNDEN FAZLA MI ÇALIŞIYOR?
 

Eğer ev hizmetinde çalıştırdığınız gündelikçi evinizde ayda 10 günden fazla çalışıyorsa, bu durumda kadın diğer çalışanlar gibi tüm sigorta kollarına tabi normal sigortalı olacak. Bunun için öncelikle evin bulunduğu SGK müdürlüğünde ev için iş yeri tescili yapılacak ve çalışan gündelikçi kadın bu evden çalıştığı gün kadar sigortalı olarak bildirilecektir. Eğer kadın ayın tamamında bu evde çalışıyorsa 30 gün üzerinden bildirilecektir. 30 günden az çalışıyorsa eksik gün nedeni ile bildirilmesi gerekecektir. Kadın için sadece SGK primleri ödenecek olup gelir vergisine tabi olmayacağı için vergi ödemesi yapılmayacaktır. Bu bildirimler zorunlu olup, ayda 10 günden fazla çalıştırıldığı halde sigortası yapılmayan kadının çalışması SGK tarafından tespit edilirse; ev sahibine, kadının çalıştığı evde iş yeri tescili yapılıp 1 asgari ücret iş yerini bildirmeme cezası, kadının sigorta tescili yapılarak 2 asgari ücret sigortalıyı bildirmeme cezası uygulanacaktır.
 

ÖZEL SİGORTA YAPILACAK
 

Eğer evinizde ev hizmetinde çalıştırdığınız gündelikçi ayda 10 günden az çalışıyorsa, bu durumda kadın özel bir sigorta sistemine tabi olacak. Bu sistemde; n Öncelikle ev sahibi ile gündelikçi kadın ayda 10 günden az çalışılacağına dair bir iş sözleşmesi yapacak.
 

-Bu iş sözleşmesini Nisan’dan sonra en geç çalışmanın olduğu ayın sonuna kadar ilgili SGK müdürlüğüne iletecek.
 

-Ev sahibi, çalışan kadın için çalıştığı gün sayısı göz önünde tutularak asgari ücretin yüzde 2’si üzerinden iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ödeyecek. SGK’ya bildirim ve başvurular kağıt form, internet ve SMS yöntemiyle yapılacak.
 

-Ev sahibinin yüzde 2 olarak prim ödemesi yaptığı ayda, gündelikçi kadın da kendisi için primlerin ödendiği ayı takip eden ayın 10’una kadar asgari ücretin yüzde 32.5’u kadar prim ödeyecektir. Şimdiki asgari ücret üzerinden hesaplarsak; 390.49 lira prim ödeyecektir. Bu şekilde kadın hem emeklilik ile ilgili sigortasını hem de sağlıkla ilgili sigortasını sağlamış olacaktır.

(Kaynak: Millet.com | 30.03.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM