BASINDAN YAZILAR
Kanunla Verilen Genelgeyle Alınıyor / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Kanunla Verilen Genelgeyle Alınıyor / Sadettin Orhan

 Pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de aktif istihdam politikaları kapsamında istihdam teşviklerine sıkça başvuruyor. 5 puanlık prim indiriminden gençlerin ve kadınların teşvikine, engelli istihdamından Ar-Ge teşviklerine kadar çok sayıda teşvik paketi bir arada uygulanıyor. Çoğu işveren bunlardan yeterince yararlanamasa da mevzuat anlamında teşvik zengini sayılırız.

İşverenler teşvik paketlerinin bazılarından aynı anda yararlanabilirken bazıları arasında tercihte bulunmak zorunda. Fakat zaten oldukça karmaşık olan teşvik mevzuatımız SGK’nın yayımladığı son genelgeyle, işverenler için biraz daha sıkıntılı bir hal aldı diyebiliriz.

Genelge ne diyor?

Bugüne kadar süregelen uygulamada, herhangi bir işçi için daha az avantajlı teşvik paketini seçtiğini fark eden işveren, tercihini değiştirerek daha avantajlı pakete geçebiliyordu. Ayrıca geriye dönük farkını da alabiliyordu. Fakat SGK’nın yayımladığı 2015/10 sayılı genelge, işverenler için bu imkanı ortadan kaldırıyor. Yani artık tercih değişikliği yaptıktan sonra, önceki dönemin avantajından yararlanmak mümkün olmayacak.Örneğin diyelim ki bir engelli işçiyi işe aldınız ve 4857 Sayılı Kanun’un 30. maddesi kapsamında teşvikten yararlanmaya başladınız. Fakat sonra fark ettiniz ki aynı işçi için daha avantajlı bir teşvik imkanı var. Bu işçi için teşvik paketini değiştirdiğinizde, sadece değişiklik tarihi itibariyle yeni paket geçerli olacak, işçinin işe giriş tarihi itibariyle yararlanamayacaksınız.

Teşvik seçimi daha kritik hale geldi

Esasında teşvik mevzuatını düzenleyen kanunlarda, SGK genelgesinde belirtilen sınırlandırma yok. Yani SGK, kanunda olmayan bir sınırlandırmayı, yorum yoluyla genelgeye koymuş durumda. Bir anlamda kanunların işverene verdiği hak, genelgeyle kaldırılmış oldu. Bundan sonrasında işverenlerin, herhangi bir işçi için teşvik seçiminde çok daha dikkatli olması gerekiyor. Zira seçimde yapılan bir hatanın artık geriye dönük telafisi olmayacak. Genelgenin yayım tarihinden (18 Mart 2015) önce SGK’ya başvurmuş olan işverenlerse eski uygulama gereği avantajdan yararlanabilecekler.

Vergi indirimi şart

Soru: Sadettin Bey, ben 2001 yılında engelli raporu alarak engelli kadrosunda çalışmaya başladım. 2004 yılında engelli kartımı aldım fakat şimdiye kadar vergi indiriminden hiç faydalanmadım. Acaba vergi indirim belgem olmadan engelli statüsünde emekli olabilir miyim? Şu an 4450 günüm mevcut. SGK benden illa da vergi indirim belgesi ister mi?Elif Y.

Cevap: Değerli okurum, 2001 yılındaki sigorta başlangıcınıza göre 19 yıllık sigortalılık süresi ve 4240 günle emekli olabilirsiniz. Fakat bunun için vergi indirim belgenizin olması şart. Zira 1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olan engellilerin erken emeklilik hakkından yararlanabilmeleri için vergi indirim belgesi almaları gerekiyor. Bu belge olmadan SGK size aylık bağlamayacaktır. Vergi indirim belgesi ibraz etmezseniz, emeklilik için 58 yaş ve 7000 gün şartlarına tabi olursunuz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 20.03.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM