BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - Üniversiteyi kazanana kötü haber! - MuhasebeTR

Resul KURT - Üniversiteyi kazanana kötü haber!

Başlığı gören okuyucularımız, bir öğrencinin en büyük hayali üniversite sınavını kazanmaktır, bu neden kötü haber olsun diyeceklerdir. Tabi ki üniversiteyi kazanmak iyi bir haber. Hele bir de istediği bölümü kazanmışsa bundan iyi haber mi olur?

Okurumuz İnan Gökçe bir yılı aşkın süredir çalışan kardeşinin üniversiteyi kazandığını ve okula gideceği için işi bırakması gerektiğini belirterek, ‘İşten ayrılma sebebi olarak okulu gösterip kıdem tazminatı alabilir mi’ diye soruyor. İşte bizim vereceğimiz kötü haber bir işte çalışıp üniversiteyi kazandığı için işinden ayrılmak zorunda kalan öğrencilere yönelik.

Kıdem tazminatının kimlere verilmesi gerektiği yasada düzenlenmiştir. Buna göre;
 

  • İşçinin 4857 sayılı İş Kanunu’nun 24. maddesinde düzenlenen ve işçiye bildirimsiz fesih hakkı veren hükme istinaden yapılan fesihlerde,
     
  • İşverenin, aynı kanunun 25. maddesi II. bendinde düzenlenen işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymaması dışındaki herhangi bir nedenle işveren tarafından yapılan fesihlerde,
     
  • Muvazzaf askerlik dolayısıyla iş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda,
     
  • İşçinin bağlı bulunduğu kanunla kurulu kurum veya sandıklardan emeklilik, malullük aylığı yahut toptan ödeme alması amacıyla iş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda,
     
  • Kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi rızası ile iş sözleşmesini sona erdirmesi durumunda,
     
  • İşçinin ölümü halinde hak sahiplerine,
     
  • 506 sayılı kanunun 60. maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı kanunun geçici 81. maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle,

    İş sözleşmesinin işçi tarafından feshedilmesi durumunda işçiler kıdem tazminatı ödenmesi gerekmektedir. Okurumuzun kardeşinin durumunda olduğu gibi, üniversiteyi kazanan ve bu nedenle işten ayrılmak isteyenlerin kıdem tazminatı almaları mümkün değildir.


    Engellilerin Başbakan’dan bir isteği var


    Şüphesiz hiç kimse özürlü olmayı istemez. Ya doğuştan ya da sonradan çeşitli nedenlerle insanlar özürlü oluyor. Özürlülüğün neden ve sonucundaki en büyük etken yoksulluktur.

    Ortopedik, görme, işitme, dil, konuşma ve zihinsel özürlülerin oranı yüzde 2.58 olup yaklaşık sayısı da 1.8 milyon kişidir. İşte bu engelli okurlarımızın Başbakanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan’dan bir talebi var. Özetle şöyle diyorla: ‘İşitme cihazlarında KDV uygulaması yüzde 18’den yüzde 8’e indirildi. İlk başta bakınca çok iyi gibi görünüyor ama aslında öyle değil. Sonuçta işitme cihazları lüks mal kapsamında değerlendirilemez. İşitme cihazı kullananlar, bunu tamamen zorunlu bir ihtiyaç nedeniyle kullanıyorlar. O yüzden bu cihazların KDV’si yüzde 0 olmalı.

    Ayrıca SSK, Emekli Sandığı, Bağ-Kur gibi kurumlar hastalara işitme cihazı alımı konusunda belli yüzdelerde katkı sağlıyorlar. Analog cihazın bedeli kurumca karşılanırken dijital cihaz alımında ise belli yüzdelerle katkı sağlanıyor. Analog işitme cihazlarının tüm dünyada kullanımı neredeyse bitmiştir. Çünkü işitme engelli biri bu cihazla daha iyi duymuyor aksine az da olsa duyabileceği sesleri unutmaya başlıyor. Dijital cihazlar ise işitme cihazı kullananlar için son derece yararlı ve kullanışlı. Ancak fiyatları analog cihazlara göre pahalıdır. Üstüne üstlük bir de KDV alınmaktadır. SSK, Emekli Sandığı, Bağ-Kur hastaya işitme cihazı alımı konusunda katkı sağladığı zaman 7 yıl boyunca kişi işitme cihazı alamıyor. Burada da bir adaletsizlik var. En iyi işitme cihazının bile çok iyi kullanıldığı koşullarda 2’inci yılın sonundan itibaren verimliliği düşmeye başlıyor. Madem ki devlet elini taşın altına koymuyor en azından kişiler kendi imkanlarıyla dijital işitme cihazı almak istediklerinde KDV engeli kaldırılsın. Elmas, pırlanta, yakut, gibi değerli taşların, satışında bile KDV oranı yüzde 0. Bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmesini istiyoruz.

(Kaynak: Star Gazetesi | 08.09.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM