BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - Mirası reddedene aylık bağlanır mı? - MuhasebeTR

Resul KURT - Mirası reddedene aylık bağlanır mı?

Okurumuz Yavuz Bıçakçı öncelikle gazeteniz Star’daki yazılarım için herkes adına teşekkür ederek, ticari borçları olan ve 2.500 gün prim ödemesi olup vefat eden SSK’lı babanın mirasını ailesinin reddetmesi halinde 9 yaşındaki çocuğuna yetim aylığı bağlanıp bağlanmayacağını soruyor.

Türk Medeni Kanunu’na göre, yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddedebilirler. Miras, üç ay içinde reddolunabilir. Bu süre, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe miras bırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten işlemeye başlar.

Mirasın reddedilmesi herhangi bir şarta bağlı değildir. Mirasın reddi halinde bile dul/yetim aylığı bağlanır. Yani, okurumuzun yakınının mirası reddetmesi durumunda bile evli olmayan dul eşi ile aylık bağlanması için gerekli koşulları taşıyan çocuklarına aylık bağlanır.


Yaş büyüterek emekli olunabilir mi?


Okurumuz Fikret Özkurt diyor ki; ilk defa 16/02/1979 tarihinde çalışmaya başladım. 1983 sonu veya 1984 başı gibi askere gitmek için yaşımı büyüttüm. 06/07/2004 tarihinde yürürlüğe giren kanunla yaş büyütmelerinin dikkate alınmayacağı söyleniyor, bu doğru mudur? Emeklilik koşullarının 1999 yılında ağırlaştırılarak yaş koşulu ile kademeli emeklilik sisteminin getirilmiş olması, sigortalıları başka arayışlara itmiştir. Bunlardan birisi de sigortalıların yaşlarını büyüterek daha erken emekli olmaya ilişkindir.

Okurumuzun bahsettiği 06.07.2004 günkü Resmi Gazetede yayınlanan 5198 Sayılı Kanunla Sosyal Sigortalar Kanunu’nda değişiklik yapılmıştır. Buna göre; iş kazalarıyla meslek hastalıkları, malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortasından gelir ve aylık tahsisleri ile sermaye değerinin hesabında, iş kazasının olduğu veya meslek hastalığının hekim raporuyla ilk defa tespit edildiği veya sigortalıların yürürlükten kaldırılmış 5417 ve 6900 sayılı kanunlara veya 506 sayılı Kanun ile diğer sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten sonraki yaş tashihleri dikkate alınmayacaktır.

Bu değişiklikten sonra artık, işe giriş tarihinden sonra yapılmış olan yaş düzeltme kararları SSK’dan erken emeklilik için geçersiz hale gelmiştir. Okurumuzun emeklilik hesabında ilk defa sigortalı olduğu 16/02/1979’daki tashih edilmemiş yaşı dikkate alınacaktır.


Ölüm aylığında beş yıl şartı var


Kayınpederim 1964 doğumlu olup 10.03.1989’da sigortalı olmuş, 12.02.1991 tarihinde trafik kazası sonucu vefat etmiştir. Toplam 391 gün sigorta gün sayısı bulunmaktadır. 1984-1985 yıllarında toplam 18 ay (540 gün) askerlik yapmıştır. S.S.K’da ölüm maaşı bağlanabilmesi için gün sayısı yasa ile 900 güne indirilmiş, askerlik borçlanması ve S.S.K günleri ile kayınpederimin 931 günü bulunmaktadır. Fakat yasadaki 5 yıl çalışmış olma şartını dolduramamaktadır. Eşine ve çocuklarına maaş bağlanır mı? 5561 sayılı Kanunla SSK’lı hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanmasında beş yıllık sigortalılık süresi ve en az 900 gün prim ödemiş olma şartı getirilmiştir. 18 Ekim 2006’da önce ölen ve eski mevzuata göre, gerekli koşulları sağlayamadıkları için aylık bağlanamamış olanların müracaatları halinde, yeni düzenlemeye göre aylık bağlanmasına imkan sağlanmıştır. Beş yıllık sigortalılık süresi ve en az 900 gün prim ödemiş olmanın birlikte gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Sadece beş yıl ya da sadece 900 gün şartının olması halinde ölüm aylığı bağlanmayacaktır.
Yılmaz Kula
 

(Kaynak: Star Gazetesi | 21.07.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM