BASINDAN YAZILAR
Danışmanlık Bedava Birikimler Berhava / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Danışmanlık Bedava Birikimler Berhava / Şevket Tezel

 Soru: 1966 doğumluyum. Almanya’da 1984-2012 yılları arasında çalışarak yurtdışı borçlanmasıyla 01.10.2013’de emekli oldum. 80.000 TL borçlanma bedeli yatırdım. Borçlanmamı 1989’dan 2012’ye kadar olan kısma saymışlar. Ali Bey’e danışmak istedim ama ücret peşin denince vazgeçtim. Kendi başıma yapayım dedim, tarih belirtmeye de gerek görmedim. Göstergem 9475, aylık bağlama oranlarım 72/59/44,32 bağlanan aylık 876 TL’dir. Bu yeni yasaya göre bunu düzeltmenin yolu ya da bir öneriniz var mı? Rumuz: AYNUR

Cevap: Aylık bağlama oranlarınızdan yaklaşık 7980 gün üzerinden emekli olduğunuz anlaşılıyor. En düşük rakamdan ödediğiniz için göstergeniz taban gösterge olmuş, ancak aylığınızı bu kadar düşük yapan asıl unsur bu değil. Aylığınızı düşük yapan şey borçlanma başvurusunda tarih belirtmemeniz. Zaten başlangıç davasıyla 3 bin 600 günle de emekli olabilirdiniz.

 

Fark nerede?

 

Örneğin bizim bilgi desteği verdiğimiz, sizinle benzer durumdaki gurbetçiler 2013 yılında 52 bin TL ödeyerek 1150 TL aylık bağlattılar. Hatta yaşınız 58 olsa idi 39 bin TL’de yeterdi bu aylığı 2013 yılında bağlatmak için. 52 bin TL veya 39 bin TL ödeyerek 1150 TL aylık bağlatmak da yasal, 80 bin TL verip 876 TL bağlatmak da. Fark bilgiden kaynaklanıyor, hani şu bir çırpıda söyleniverdiği için değeri takdir edilemeyen, fakat arkasında uzun yılların emeğiyle yoğrulduğu da göz ardı edilen bilgiden. Bu durum tamamen hep bahsettiğim körebe bandıyla yurtdışı borçlanması yapılmasından kaynaklanıyor. SSK emekli aylığı için en uygun tarihleri belirtmezseniz aylığınızın böyle olması kaçınılmazdı ne nitekim de öyle olmuş. Şu gündemdeki Torba Kanun Başbakanlıktan TBMM'ye sevk edildiği haliyle çıkarsa yukraıda verdiğim örneklerin hepsi en düşük aylıkta birleşecek çünkü yapılacak borçlanmalar emekli aylığı bakımından en verimsiz döneme sayılacak.

 

Kimden destek almalı?

 

Hep söylediğim bir şey var. Yurtdışı borçlanması yapmak istediğinizde size yardım edecek kişinin sizden para istememesine veya az para istemesine bakmayın. Sorgulayacağınız şey SSK ve Bağ-Kur ve Emekli Sandığı aylık bağlama sistemlerini bilen, bunları hesaplayabilen biri olsun. Aksi halde bedava gördünüz şey işte böyle pahalıya patlar ve baştan 38 bin TL sonrasında da ayda 275 TL eksik aylık almanıza yol açar. Kısacası danışmanlığı oradan buradan kulak dolgunluğuyla yalan yanlış bilgilere dayalı olarak bedavaya sağlarsınız belki ama bu birikimlerinizi berhava eder, havaya uçurur, paralarınız buharlaşır gider.

 

Çok para ödeyene düşük aylık

 

“Çıkacak Torba Kanunda benim durumuma çözüm var mı?” diye soruyorsunuz. Çıkacak Torba Kanun başlangıç davası açma gereğini ortadan kaldırıyor ama zaten siz 22 senelik prim ödeyerek “Başlangıç davası açmaktansa fazla para öderim” demişsiniz. Çok para ödeyerek bir kamu kurumuna dava açma ayıbına (!) alet olmuyorsunuz ama çok para ödeyerek de kötü sondan kurtulamıyorsunuz. Ödediğiniz o çok paralar adeta ayağınıza dolanıyor ve verimsiz yılları doldurarak aylığınızı düşürüyor.

 

Başlangıç ve vatandaşlık davaları

 

Sözleşmesine göre (Almanya, Fransa, Avusturya, İsviçre, Belçika, Hollanda gibi) ülkelerdeki çalışmaların başlangıç sayılması da vatandaşlıktan izinle çıkanların yurtdışı borçlanması yapma hakkının teslim edilmesi de bu hakları hukuka aykırı olarak engelleyen SGK’nın söz konusu davaları mütemadiyen kaybettiği ve artık sonuçları (Dava masrafları, avukat ücretleri v.b.) itibariyle pahalıya mal olduğundan getiriliyor.

 

Torba Yasa ilaç mı?

 

Bilâkis çıkacak bu Torba Kanunda siz yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın aleyhine çok önemli bir değişiklik var. Bu değişiklik vatandaşın en uygun tarihleri seçerek daha iyi aylık bağlatmasını önlemek için yapılıyor. Torba Yasadaki bu değişiklik gurbetçiler için yapılan diğer değişikliklerden daha önemli, çünkü diğerleri zaten dava açarak başarılabiliyordu. 

 

Geç kalan üzülecek

 

Geldiğiniz noktada Torba Kanunla kazanacağınız bir şey yok. Aylığınızı çekmemiş olsanız Torba Kanun olmasa bile yapacak bir şeyler vardı, ama bu durumda bu aylığı kabullenmekten başka seçeneğiniz yok. Tıpkı yurtdışında uzun yıllar çalıştığı ve henüz yurtdışı borçlanmasını yapmadığı halde çıkacak Torba Yasa Tasarısı yasalaşmadan bu son günlerinden birkaç günü borçlanmasını tamamlamak için ayırmayanların da olmayacağı gibi.

 

Soru: 1989'da Bulgaristan'dan zorunlu göç ile gelen eşimin 1994 yılında SSK sigortalılığında başlangıcı var. 1989'dan önce de 1 yıla yakın Bulgaristan’da çalışması var. Emekliliği yaklaşınca bu 1 yıllık kısmı borçlanmayı düşünüyordum. 06.06.2014 tarihli yazınız eşim ile alakalı mı? Yani borçlanmayı şimdiden yapmam benim hayrıma mı? İ.SEVER

 

Cevap: Eşinizin Bulgaristan'daki çalışması 1 yıl olduğuna ve bu da 1989 öncesinde olduğuna göre Torba Yasa ile yurtdışı borçlanması bakımından olumsuz etkilenmezsiniz. Ama hem yeni hem de eski tarihlerde yurtdışı çalışma veya ikamet sürelerini borçlanacak olanlar en çok etkilenecek olanlar. Onlar için süre giderek daralıyor.

(Kaynak: Alitezel.com | 11.06.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM