BASINDAN YAZILAR
Maliye'deki Köstebek skandalı vekillere uzandı - MuhasebeTR

Maliye'deki Köstebek skandalı vekillere uzandı

Maliye'de deprem etkisi oluşturan usulsüz sorgulamaya ilişkin her geçen gün farklı bir skandal ortaya çıkıyor. Maliye Teftiş Kurulu Soruşturma Komisyonu tarafından hazırlanan tahkikat raporu ilginç noktalara temas ediyor.
Hamza Kaçar - M. Akif Hamzaçebi - Kemal Kılıçdaroğlu
 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Devlet Bakanı Ali Babacan, üst düzey bürokratlar ve birçok şirketin mal varlığı ve vergi bilgilerini sorguladığı için memuriyetten çıkarılan ve hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulan Başmüfettiş Hamza Kaçar'ın usulsüz soruşturmaların yapıldığı döneme ilişkin telefon kayıtlarında CHP'li milletvekilleri ile yaptığı görüşmelerin sıklığı dikkat çekiyor. Bu milletvekillerinin M. Akif Hamzaçebi ve Kemal Kılıçdaroğlu olduğu öğrenilirken sadece Haziran 2006 döneminde Kaçar'ın Hamzaçebi ile 10 kez, Kılıçdaroğlu ile 11 kez görüştüğü tespit edildi. Maliye kaynakları bu görüşmelerin Maliye Bakanı Unakıtan ve aile fertleri ve bunlarla ilgili şirketlerin medyada yoğun olarak haber konusu olduğu dönemlerde yapıldığını belirtiyor. 17 Şubat 2006'da Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hakkında Kemal Kılıçdaroğlu tarafından likit ve pastörize yumurtanın KDV oranının indirilmesi, 24 Şubat 2006 tarihinde de Berhan Şimşek tarafından Maliye Bakanı Unakıtan'ın çocuklarının ortak olduğu şirketler hakkında önerge verilmişti. Hamza Kaçar tarafından 2005 ve 2006 arasında yapılan veri sorgulamalarının mahiyetinin daha iyi kavranabilmesi için bu dönemde görev yaptığı Teftiş Kurulu Ankara Grup Merkezi'nde hangi gün kiminle telefon görüşmesi yaptığı tespit edildi. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, GSM operatörlerinden alınan bilgiler ve sekreterler tarafından tutulan telefon kayıtları incelendi. Edinilen bilgilere göre Kaçar 2006'da Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın mal varlığı ile geçmişte ortak olduğu şirkete ilişkin haberleri kaleme alan muhabirlerle de sürekli telefonda görüştü.

Türk kamuoyu köstebek skandalı ile sarsılırken olayda ismi geçen Kaçar'a ilk destek Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) gelmişti. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal "usulsüz vergi sorgulaması" kapsamında başlatılan operasyonu "Bu bir mali Şemdinli dosyasıdır." sözleriyle yorumlamıştı. Olayın basına yansımasının ardından Kaçar'ı savunan sadece Deniz Baykal olmadı. CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, köstebek skandalı sebebiyle Maliye Bakanı Unakıtan'ı istifaya davet etti. CHP'li vekiller usulsüz sorgulamanın Unakıtan'ın bilgisi dahilinde yapıldığını iddia ederek, "Maliye Bakanı kamuoyunu uyutuyor. Sayın Bakan sizin eller gerçekten temiz mi? Temizse o eli öperiz." dedi. Çeşitli devlet görevlileri, siyasiler, işadamları ve gazetecilerle ilgili usulsüz sorgulama skandalına ilişkin iki ay önce cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Ancak aradan geçen süre zarfında savcılığın herhangi bir girişimde bulunmaması dikkat çekiyor. Maliye kaynakları köstebek skandalına ilişkin telefon kayıtlarının cumhuriyet savcılığına verilmesine rağmen herhangi bir işlem yapılmamasının dikkat çekici olduğunu kaydediyor.

Cumhurbaşkanı'nın mal varlığını incelemek suç, Başbakan'ınkini değil

Türkiye gündemini sarsan köstebek skandalına ilişkin ilginç gelişmeler yaşanıyor. Başbakan, Maliye Bakanı, Babacan'ın mal varlığı ve vergi bilgilerini sorguladığı için memuriyetten çıkarılan Kaçar'ın yaptıklarını bazı çevreler görmezden geliyor. Geçtiğimiz günlerde "Maliye'de 'casus skandalı'nda fiyasko" başlığıyla bir gazetede çıkan haber de bunun göstergesi. Haberde Maliye Teftiş Kurulu'nca hazırlanan soruşturma raporuna göre Kaçar'ın Cumhurbaşkanı Sezer ve Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ın hesaplarına girmediği için köstebek skandalının fiyasko olduğu iddia ediliyor. Yine aynı haberde Kaçar'ın soruşturduğu dosyalar arasında Başbakan Erdoğan, Maliye Bakanı Unakıtan ve Devlet Bakanı Babacan olduğuna değiniliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan bir yetkili konuyla ilgili olarak "Demek ki Cumhurbaşkanı'nın mal varlığını usulsüz soruşturmak suç, ancak konu Başbakan'a gelince suç değil." sözleriyle özetliyor.

Ali Babacan ve Hilmi Özkök'ün hesapları da usulsüz sorgulanmıştı

Söz konusu raporda, Kaçar'ın 2005'te de Çankaya Vergi Dairesi çalışanlarına Devlet Bakanı Ali Babacan ve aile efradı ile bunların ortak oldukları şirketler hakkında da ayrıntılı sorgulama yaptırdığı ileri sürüldü. Raporda Carrefoursa, Metro Grosmarket, Real Hipermarketler Zinciri, Migros, Makro Alışveriş Hizmetleri, Tansaş, Kiler Market Gıda ve Ticaret, Oluş Yayıncılık, TNB Bilgisalar Sistemleri'nin de mal varlıkları ve vergi bilgilerinin de usulsüz sorgulandığı ifadeleri yer aldı. Raporun Vergi Dairesi Müdürü Cemal Kartal tarafından gerçekleştirilen eylemlere ait bölümünde, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve aile efradı yer aldı. Milletvekili Eyüp Fatsa, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve aile fertleri ile bunlara ait şirketler, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve aile efradı da sayıldı. Kartal'ın bu kişilerle ilgili sorgulamalarının, aralıklarla tekrar ettiği kaydedildi. Raporda, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve aile efradı ile bu kişilerin ortak oldukları bazı şirketlerle ilgili, Hamza Kaçar'a tahsisli kullanıcı adı ile sisteme bağlanılarak, erişilmesi mümkün olmayan bazı bilgilerin (tahakkuk bilgileri vb.) Çankaya Vergi Dairesi çalışanları tarafından yapılan sorgulamalarla ele geçirildiği ve bu bilgilerin Kaçar'a ulaştırıldığı belirtildi. 'Bu bilgiler daha sonra basına ve bazı milletvekillerine verilmiştir.' ifadelerine yer verildi. Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nda oluşturulan Merkezi Soruşturma Komisyonu, incelemeleri sonrasında hazırladığı Tahkikat Raporu'nu, savcılık ile Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı Yüksek Disiplin Kurulları'na gönderdi. Tahkikat Raporu'nda, usulsüz sorgulamaların yapıldığının anlaşılmasından sonraki süreç ile soruşturma sırasında elde edilen bulgular ayrıntılarıyla yer aldı. Merkezdeki soruşturma sonrası hazırlanan Tahkikat Raporu, yazılı bir suç duyurusu ile cumhuriyet savcılığına gönderildi.

Ercan Baysal

 

 

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 20.07.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM