BASINDAN YAZILAR
Gurbetçilerin Emekliliğinde Hayati Uyarı / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Gurbetçilerin Emekliliğinde Hayati Uyarı / Şevket Tezel

 Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmış ülkelerde o ülkelerin sosyal güvenlik sistemine göre emeklilik hakkı kazananların emekli aylığı başvuruları sözleşme gereği aynı zamanda Türkiye'den de emeklilik talebi anlamına geliyor.

Türkiye'de günü olmayanların elbette sıkıntısı bulunmuyor, çünkü onlara Türkiye'den aylık bağlanmıyor. Ancak Türkiye'de çalışması veya primi bulunanlara yurtdışı borçlanması yapmasalar bile var olan günleri oranında yurtdışı kısmi aylığı bağlanıyor.

 

Almanya, Fransa, İsviçre, KKTC gibi ülkelerde çalışanlar için Türkiye'deki çalışmalara istinaden resen kısmi aylık bağlanmasında en az 360 gün, İngiltere'de için Türkiye'deki çalışmalara istinaden resen kısmi aylık bağlanmasında en az 180 gün koşulu bulunuyor.

 

Mayın Tarlasından Kurtulun

 

Sözleşmeli ülkelerde çalışan Türk işçilerine seslenmek istiyorum, siz siz olun yurtdışından emekli olmadan önce Türkiye'den emekli olun. Yurtdışı borçlanmasının kaldırılmasının ciddi ciddi düşünüldüğü ülkemizden emekli olmak için borçlanmalarınızı bedavaya değil, gerçek bir uzman eşliğinde planlayın. Destek almadan yapmak isterseniz ne ile karşılaşacağınızı bilemezsiniz. Üzülerek belirtiyorum ki sosyal güvenlik sistemimiz orası burası mıncıklana mıncıklana, değiştirile değiştirile ancak biz uzmanların altından kalkabileceği bir mayın tarlasına dönüşmüş bulunuyor.

 

Örnek Vaka

 

Örneğin müşterim A. Bey İsviçre'den emeklilik olduktan sonra bir de Türkiye'den emekli olayım der ve SGK'ya başvurur. Yurtdışı borçlanması talebinde bulunur, ve bu başvuruyu yaparken benim 1965'te başlayan 2 yıllık yedeksubaylığım vardır, faydası olur mu diye sorar. SGK memurları evet tabii ki iyi olur, daha az para ödersin derler. Müşteri yaklaşık 8 yıllık bir yurtdışı borçlanması yapar ve parasını da öder.

 

Ne var ki yedeksubaylığından kaynaklanan Emekli Sandığı dönemi ile ilgili ortada ne SGK'da ne de müşterinin elinde bir belge yoktur. Bu dönemi hizmetine eklerse iyi olacağını söylemiştir memur ama acaba öyle midir?

 

Emekli Sandığı elektronik sistemde değil

 

Bunun üzerine araştırmaya girişen Müşterimiz askeri birimlerden yaptığı araştırmalar sonucu iki yıllık yedeksubaylığına ilişkin belgelere ulaşır ve bunu da aylık tahsis başvurusuna ekler. Aradan tam 1 yıl geçtikten sonra hala aylık bağlanmayıp olumsuz yanıt alınca bize başvurur.

 

Doğru cevap işe yarasın

 

Müşterimize İsviçre'den 2009 yılında 65 yaşında emekli olduğunda Türkiye'den kısmi aylık bağlanmadığını, 2013 yılındaki çabalarıyla aydınlanan Emekli Sandığı iştirakçiliğinden dolayı ortaya çıkan Emekli Sandığı iştirakçiliğinden dolayı 2013 yılında 2009 yılından geçerli olarak yurtdışı kısmi aylığı bağlandığını, bu aylığın Sözleşme gereği olduğunu, talebine bağlı olmadığını belirttik. Tam aylıkla emekli olmak istiyorsa Emekli Sandığı kapsamında bağlanan kısmi aylığın tam aylığa yükseltilerek emekli olabileceğini, bunun da yaklaşık 80 bin TL'ye mal olacağını da öğrendi. Emekli olmaktan vazgeçtiğini söyleyerek büromuzdan ayrıldı.

 

Peki bu gerçekleri öğrenmek ona ne kazandırdı, içinde bulunduğu açmazın ne olduğunu, çıkar yolun ne olduğunu öğrendi. Oysa baştan bize gelmiş olsaydı, yedeksubaylığını ortaya çıkartmak için çaba göstermek zorunda kalmayacak ve sorunsuz biçimde 41 bin TL ödeyip 1200 TL aylıkla emekli olabilecekti ve bunu öğrendiğinde yüzü tarifsiz şekilde burkuldu ve üzüldü.

 

Önerim

 

Bundan dolayı gurbetçilerimize naçizane önerim, alacağınız doğru cevabı zamanında alın ki işinize yarasın, zamanında alınmayınca cevap doğru olsa bile işinize yaramıyor, sadece kafanızdaki soru işaretlerini kaldırmakla yetinmek zorunda kalıyorsunuz.

 

 

 

Soru: 1969 doğumlu kadın sigortalıyım. 5257 günüm, 1989 sigorta başlangıcımla Mart ayında emekli oldum. 731,48 TL maaş bağlandığını SGK sisteminden gördüm. Bu maaş sizce az değil mi hizmet cetvelime bakarak söyler misiniz? S.GÜMÜŞ

 

Cevap: Primlerinizin yaklaşık olarak yarısı 2000 yılı öncesinde kalıyor ama SPEK tabanından ödendiği ve son yılları da Tarım Bağ-Kur'u olduğundan 9475 taban göstergede kalmış. 2000 yılı sonrasında 2008 Ekim ayına kadar 1231 gününüz, sonrasında da 1865 gününüz var. Bunlar da büyük kısmı asgari ücretten az bir kısmı da asgari ücretin biraz üzerinden ödenmiş. 2000 öncesi aylık bağlama oranınızın %61 olması gerekiyor. 2008- Ekim 2008 arası dönem için aylık bağlama oranınız %44, 2008 Ekim ayı sonrası dönem için aylık bağlama oranınız ise 29,21'dir. Bu çerçevede aylığınızın 761 TL, ek ödeme ile birlikte 791 TL olarak bağlanması gerekiyor. Hep yazılarımızda belirttiğimiz asgariden ödendikçe aylıkların düşeceği mantığı sizin üzerinizde de etkisini göstermiş. Aylığınızda cüzi miktarda bir yanlışlık var. A1 kısmi aylığınız 276,525068158 A2 kısmi aylığınız 83,1561713113, güncellenmiş A kısmi aylığınız 604,318 TL, güncellenmiş B kısmi aylığınız ise 132,983688415'dir. Aynı gün sayısının aylık bağlama oranına dönüşümü bakımından anlamı gördüğünüz üzere giderek azalıyor ve aylığınızın neden düştüğünü bir yönüyle gösteriyor.

(Kaynak: Alitezel.com | 29.05.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM