BASINDAN YAZILAR
Azar Azar Ölüyorduk,Birden Çok Öldük,Uyandık! / Erdoğan Süzer - MuhasebeTR

Azar Azar Ölüyorduk,Birden Çok Öldük,Uyandık! / Erdoğan Süzer

 Hükümet hızlı özelleştirmeyi keşfetti, özel sektör hızla para kazanmayı öğrendi, işçiye hızlı ölüm düştü.

Kurallar eriyip gitti

Son 10-12 yılda cumhuriyet tarihinin en büyük özelleştirmelerini gerçekleştirmekle övünen hükümet ne yazık ki özel sektörün acımasız kâr hırsını törpüleyecek, çalışma hayatını insanileştirecek kuralları hayata geçiremedi. Yasal altyapı kağıt üzerinde oluşturulmuş görünse de büyük bölümü gelişmiş ülkelerin tecrübelerinden kopya edilen kurallar sahada eriyip yok oldu.

Çalışma hayatı adeta patronların inisiyatifine, rekabet koşullarının acımasız çarkına bırakıldı. Çarkın arasında ezilen taraf ise bu sürece örgütsüz yakalanan işçiler oldu. Alın terini ekmeğe dönüştürme mücadelesi veren 10 milyon işçiden 9 milyonu ne yazık ki halen sendikal örgütlenmenin dışında iş hayatında tutunmaya, dahası hayatta kalmaya çalışıyor.

‘Çıplak ücret’e döndü

Kamu, hızlı özelleştirme dönemine kadar iş hayatında çok ciddi bir ağırlığa sahipti. İşçilerin önemli bir bölümü kamu kurumlarında iyi ücretler, iyi çalışma koşulları ve yiyecekten giyinmeye, hatta barınmaya kadar uzanan 'giydirilmiş' sosyal haklarla donatılmıştı. Özelleştirme, giydirilmiş ücreti 'çıplak ücret'e dönüştürdü. Sosyal hakların çoğu gitti, çalışma şartları olağanüstü zorlaştı, mutlu işyerlerinin yerini iş kazalarının doğal kabul edildiği tuzak alanlar aldı. Özelleştirme sayesinde devletin kasasına 50 milyar dolar girerken, özel sektöre 50 milyar doları katıyla çıkarabileceği ortam sunuldu.

Bugün hepimizi tarifsiz acılara boğan Soma felaketi aslında adım adım geldi. Eğer Davutpaşa'yı, Kozlu'yu, İvedik'i, Esenyurt'u, tersane ölümlerini fark edebilseydik belki de Soma acısını yaşamayacaktık. Tıpkı kurbağanın tavada yavaş yavaş ısıtılarak ölüme hazırlandığı gibi Soma'yı bekledik. Bakın, her gün öle öle Soma'ya nasıl gelmişiz:

31 Ocak 2008 İstanbul Davutpaşa: Maytap atölyesinde buhar kazanının patlaması sonucu bina çöktü, enkaz altında kalan 21 kişi hayatını kaybetti, 117 kişi de yaralandı. Açılan davanın 17. duruşması geçen ay Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı, sonuç yok.

4 Şubat 2011 Ankara İvedik: Organize sanayi sitesinde boya tiner atölyesinde meydana gelen patlamada 21 işçi yaşamını yitirdi. İş kazasına ilişkin dava devam ediyor.

11 Mart 2012 Esenyurt çadır yangını: Esenyurt'ta işçilerin barınma amaçlı kullandığı çadırlarda meydana gelen yangında 11 işçi hayatını kaybetti. 13 kişi yargılanıyor. Tutuklu sanık yok. Yargılamanın 11'inci duruşması 7 Mart 2014'te Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

7 Ocak 2013 Zonguldak Kozlu: TTK'ye ait taşeron şirketin işlettiği madende kaza meydana geldi. 8 işçi hayatını kaybetti, 1 işçi de göçük altından ağır yaralı çıkarıldı. Göçüğün meydana geldiği ilk saatlerde TTK de, taşeron şirket de içeride kaç personel bulunduğunu açıklayamadı.

Tersaneler: 2013 yılı itibariyle tersanelerde ölen işçi sayısı 160'a ulaştı. Ölenlerin 20'den fazlasının çocuk işçi olduğu ortaya çıktı.

2008 yılından bu yana sadece bu saydığımız kazalarda ölen işçi sayısı 161. İstatistikler, ülkemizde günde 3 ila 8 işçinin iş kazası sonucu öldüğünü söylüyor. Soma sonrası devlet de millet de ayakta. Bugün de o tavadan kurtulamazsak, yeni yavaş ölümler bizi bekliyor olacak.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 21.05.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM