BASINDAN YAZILAR
Esnaf Sanatkarların Yerel Yönetimlerden Beklentileri / Zekeriya Mutlu - MuhasebeTR

Esnaf Sanatkarların Yerel Yönetimlerden Beklentileri / Zekeriya Mutlu

 Türkiye 30 Mart'ta yerel seçimleri gerçekleştirmeye hazırlanmaktadır. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, seçimler öncesi esnaf sanatkarların yerel yönetimlerden olan beklentilerini, sorunlarını ve önerilerini içeren bir çalışma hazırlamıştır. Çalışma, bir kitapçık haline getirilerek İzmir Birliği'ni ziyaret eden belediye başkan adaylarına da sunulmuştur.
Bu çalışma içinde yer alan bazı öncelikli sorunlarımızı ve önerilerimizi, hafta sonu yapılacak seçimler öncesi köşemiz aracılığıyla kamuoyu ile paylaşmak istiyorum. 
İzmir Birliği, kayıtlı aktif üyeleri, çalışanları ve aileleriyle birlikte yaklaşık bir milyon kişiyi temsil eden bir kurumdur. Bilgilenme, yenilenme ve yarınlara hazır olmayı kendine temel felsefe edinen İzmir Birliği, tüm ilçelerde yer alan 110 bin esnafı ve 129 odası ile sürekli temas ve işbirliği halinde çalışmaktadır. 
Dolayısıyla İzmir'in her köşesinden en hızlı ve doğru şekilde haberdar olan, halkın çoğunluğunu oluşturan bir kesimin temsilcisi olarak, hazırladığımız çalışmanın yerel yöneticiler için zengin bir kaynak oluşturacağına inanıyoruz.

SORUNLAR
-AVM Sorunu: Şehir merkezlerinde kurulan AVM'lerin yarattığı trafik, çalışma saatlerindeki kuralsızlıklar ve kurulduğu bölgelerde faaliyet gösteren esnaf sanatkarlara yansımaları göz önünde bulundurulduğunda, AVM'lerin sadece üyelerimizi değil, tüm kesimlerin şehir yaşam kültürünü olumsuz etkilediği görülecektir.
-İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatları: Yerel yönetimlerin işyeri açma ve çalıştırma ruhsatlarının verilmesi sürecinde teşkilatımızı daha fazla işe dahil etmeleri ve sorumluluğu paylaşmaları, ruhsatlandırmalar ile ilgili sorunların çözümünde fayda sağlayacaktır.
-Belediyeler Tarafından Tahsil Edilen Vergi Harç ve Ücretler'in, Bakanlığın belirlediği tarifelerin alt üst sınırlarının olması durumunda en alt seviyeden, böyle bir sınırlamanın bulunmadığı durumda ise Bakanlığın belirlediği rakamların üzerinde tahsil edilmemesi, en önemli beklentilerimiz arasındadır. 
-Katı Atık Bedelleri: Belediyeler tarafından ayrı ayrı tarifelendirilen katı atık bedelleri aylık su faturalarına yansıtılmaktadır. Kanaatimizce, bu tarifelerin belirlenmesinde de kesimimize pozitif ayrımcılık sağlanmalıdır.
-Kayıt dışılığın Önlenmesi: Kayıt dışı faaliyet gösteren işletmeler, vergi ödemeleri gibi birçok yasal yükümlülüklerini yerine getirmedikleri için ürün ve hizmetlerini daha ucuza satmaktadırlar. Bu durum da haksız rekabet ortamı yaratmaktadır. Bu konuda belediyeler, esnaf teşkilatı, Maliye ve SGK gibi kurumların ortak hareket etmesini sağlayacak entegre bir yapı oluşturulmalıdır. 
-Pazaryerleri: Alışveriş kültürümüzde pazaryerleri bir gelenek olarak yerini korumaktadır. Ancak mevcut pazaryerlerinin altyapı, otopark, çevre düzenlemesi, temizlik, denetim gibi birçok eksiği bulunmakta, bu eksikliklerin ilgili yerel yönetimler tarafından çözüme ulaştırılması beklenmektedir. Ayrıca kurulacak olan yeni pazaryerlerinin kuruluş ve işletme ile ilgili organizasyonlarında meslek odalarımızın da yer alması sağlanmalıdır.
-Yerel Yönetimlerde Esnaf Sanatkarların Temsili: Esnaf sanatkarların yerel yönetimlerdeki sesi olan belediye meclis üyesi oda başkanı ve yöneticilerimiz, bu dönem belediye meclisleri ile esnaf odası yöneticiliği görevini aynı anda yerine getiremeyecektir. Bu boşluğu kapatma adına belediyelerle teşkilatımız ortaklığında çeşitli komisyonların kurulması ve esnaf masalarının etkinliğinin artırılması gerekmektedir.
-Küçük Sanayi Siteleri: İlimizde dağınık şekilde yerleşmiş ve elverişsiz çalışma koşulları altında faaliyet gösteren aynı meslek kollarındaki esnaf sanatkarların bir alanda toplanmalıdır. Böylece gerek mal veya hizmet satın alan müşteriler açısından gerekse bu işletmelerin ihtiyaç duyduğu alt yapı ve hizmeti götürmekle görevli olan yerel yönetimler açısından önemli bir avantaj sağlanacaktır. Mevcut KSS'lerin de başta atıkların toplanması olmak üzere çeşitli sorunları bulunmaktadır.
-Ulaşım: Birliğimiz bünyesinde faaliyet gösteren 28 şoför odası ile günde ortalama 600 bin İzmirliye ulaşım hizmeti verilmektedir. İzmir'de metro, ESHOT ve İZDENİZ ile günde 1 milyon 800 bin yolcu taşındığı düşünüldüğünde, üyelerimizin taşıma sektöründeki gücü ve önemi ortaya çıkmaktadır. Ulaşım sektöründe faaliyet gösteren esnafımızın;
-Kentkarta entegrasyonun sağlanması, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan araç görüntülerinin kaldırılması, SRC (mesleki yeterlilik belgesi) belgesinin aranmaması, Tahsis belgesinin aynı günde alınamaması gibi çözülmeyi bekleyen sorunları bulunmaktadır.

(Kaynak: Yeni Asır | 27.03.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM