BASINDAN YAZILAR
Çalışan Palabıyık Bırakabilir Mi? / Arif Temir - MuhasebeTR

Çalışan Palabıyık Bırakabilir Mi? / Arif Temir

 Soru: Bir işyerinde çalışan palabıyık bırakabilir mi? A.Kaya
Cevap:
 Sayın Kaya, iş sözleşmesinde palabıyık bırakılamayacağına ilişkin bir hüküm varsa çalışan palabıyık bırakamaz. Ancak iş sözleşmesinde hüküm yoksa palabıyık bırakmak işyerinde olumsuzluğa neden olmuyorsa bırakabilir. Örneğin bir fırında hamurkar olarak çalışan birisinin palabıyık bırakması hijyen açısından sorun yaratabilir. Huzuru bozabilir.

SEYYAR SATICILAR

Soru: 
Seyyar satıcı sigortalı olabilir mi? Müfit Çakar
Cevap: 
Sayın Çakar, seyyar satıcıların sabit bir yeri olmadığı için işyeri açma durumları da olmuyor. Bu nedenle seyyar satıcıların bağ-kurlu(4/b’li) olmaları da söz konusu olmuyor. Ancak seyyar satıcılar isteğe bağlı sigortalı olabiliyor. İsteğe bağlı sigortalı olan seyyar satıcılar bir ay prim ödedikten sonra sağlık sigortasından yararlanarak istedikleri hastaneye kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları eş ve çocukları her zaman gidebiliyor.

ZARAR EDERSE

Soru:
 İşyeri zarar ediyor bahanesiyle çalışanının maaşından kesinti yapabilir mi? Rahmi Güner
Cevap: 
Sayın Rahmi Güner, çalışan istemediği sürece işyeri zarar etme durumunu gerekçe göstererek çalışanın maaşını hiç bir şekilde düşüremez ve başka bir kesinti yapamaz.

YENİ İŞ ARAMA İZNİ

Soru:
 İşyerinden çıkışı verilecek kişiye ne kadar zaman iş arama izni verilir? Kemal Çubukçu
Cevap: 
Yeni  iş arama izni süresi günde en az iki saat olması gerekiyor. Sayın Çubukçu, çalışanın kıdemine göre verilen ihbar sürelerine göre iş arama izninin toplam süresi belirleniyor. Örneğin bir işyerinde bir yıldan beri çalışanın 28 günlük ihbar süresi bulunuyor. 28 günlük sürede iş saatleri içerisinde her gün iki saat yeni iş arama izni verilmesi gerekiyor. 

EV HİZMETLERİ

Soru:
 Bir aileye yemek yapıp onların bulaşıklarını ve çamaşırlarını yıkayan kişinin sigortalı yapılması gerekir mi? Serhat Yılmaz
Cevap:
 Evde yemek yapma, bulaşık yıkama gibi ev hizmetlerini yapanlar, bu hizmetlerini yaptıkları kişiler tarafından sigorta girişlerinin yapılması gerekiyor. Bu yasada da var.

ÇİFTÇİLİK YAPAN 

Soru:
 Tarlada geçici çalışan işçiye sigorta yapılır mı? Satılmış Değer
Cevap:
 Sayın Değer, 6111 sayılı Kanunun ek 5 inci maddesine göre tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz çalışanlara  01.03.2011 tarihinden itibaren sigortalı olma hakkı getirildi. Bu kapsamda çalışanlar “Tarım İşlerinde Hizmet Akdiyle Süreksiz Çalışanlara Ait Giriş Bildirgesi” ni düzenleyerek ilgili sosyal güvenlik müdürlüğüne vermeleri gerekiyor.
Soru: Bir çalışanın  sağlık sigortasından kaç kişiyi  yararlanabilir? 
S. Caner
Cevap: Sayın Caner, bakmakla yükümlü olunanlar sağlık hizmetinden yararlanırlar. Burada bir sayı sınırlaması bulunmuyor. Söz edilmiyor.

(Kaynak: Güneş Gazetesi | 26.03.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM