BASINDAN YAZILAR
Malulen Emekli Olanlar Çalışırsa Aylıkları Kesilir Mi? / Osman Özpolat - MuhasebeTR

Malulen Emekli Olanlar Çalışırsa Aylıkları Kesilir Mi? / Osman Özpolat

 Soru: İş kazası nedeniyle sağ kolumu kaybettiğimden dolayı malulen emekli oldum. Şuan tekrar çalışmak istiyorum. Ancak çalışırsam aldığım emekli aylıklarımın tekrar benden alınacağını duydum. Doğru mudur? Ya da çalışma durumum nasıl olur?

Cevap: Malûllük aylığı almakta iken gerek ülkemizde gerekse de yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya başlayanların malûllük aylıkları, çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ödeme dönemi başında kesilmektedir. Bunlardan işten ayrılarak yeniden malûllük aylığı bağlanması için yazılı istekte bulunanlara ya da emekliye ayrılan veya sevk edilenlere; kontrol muayenesine tabi tutulmak ve ilk aylığına esas malûllüğünün devam ettiği anlaşılmak kaydıyla, yeniden malûllük aylığı hesaplanarak bağlanmaktadır. 

Soru: İşverenim beni başka işyerinden sigortalı yapmış. O işyeri de sahte çıkınca SGK 1800 gün sigorta hizmetimi sildi. Hizmetleri silinen benimle birlikte başka arkadaşlar da var. Gerek işverenim, gerekse de başkaları sigortalı gösterildiğimiz işyerini mahkemeye vermemizi söylüyor. Ama biz o işyerinde hiç çalışmadık. İşverenimiz ‘verin beni mahkemeye elinize bir şey geçmez’ diyor. Lütfen bize yardımcı olun, hangi yolu izleyelim? C.O

Cevap: Sahte sigortalılıkla ilgili son yazımdan sonra benzer birçok mail geldi. İşverenlerin paravan işyerlerini kuran kişilerle, sigorta maliyetlerini düşürme maksadıyla anlaşmaları işçileri mağdur etmektedir. İşverenlerin çalışanları ile ilgili ‘nasıl olsa sigortalı oluyorlar’ düşüncesi ile girdikleri bu yol, işçi ve işveren açısından sonu hüsranla biten bir sürece giriyor.

İşyeri kanuna göre sigortalıların işlerini yaptıkları yerdir. Dolayısıyla çalışanların işlerini yerine getirmediği işyerlerinden sigortalı bildirilmeleri mümkün değildir. Bildirim yapılması durumunda da, yapılan incelemelerde tespit söz konusu olduğunda sigortalılıklar iptal edilmektedir. 

Burada yapmanız gereken şey SGK’ya giderek dilekçe ile durumunuzu anlatmanız ve hizmetlerinizin çalıştığınız işyerinden yapılmasını talep etmenizdir. SGK tarafından yapılan incelemede asıl iş gördüğünüz işyerinde çalışmalarınız tespit edilirse, hizmetleriniz o işyerine aktarılır. Ayrıca sizi zor duruma düşüren işvereniniz ve diğer kişilerle ilgili de dava yoluna gidebilirsiniz. 

Soru: Annemin doğum tarihi 04.11.1955 olup hizmete 15.12.1992 tarihinde başlamış olup bugün itibari ile 2771 gün SGK (4A) primi vardır. 220 günde 4/b kapsamında hizmet vardır. Annem ne zaman ve nasıl emekli olabilir?

Cevap: Annenizin emekli olabilmesi için 20 yıl sigortalılık süresi, 49 yaş ve 5600 güne ihtiyacı vardır. Yıl ve yaş şartını tamamlamış ancak sigortalılık günü eksik. 1992’den sonra doğum yapmış ise onu borçlanarak veya çalışarak eksik olan günlerini tamamlaması gerekmektedir. Veya 609 gün daha çalışarak 3600 günü tamamlayacak ve 58 yaşında kısmen emekli olabilir.

Soru: 03 11 1991 sigorta girişliyim, 7069 iş günüm var. 22 yıllık sigortalıyım, işten ayrılsam sadece sağlık sigortasını ödesem emekli olma durumum nedir? Hüseyin Ö.

Cevap: Emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 53 yaş ve 5600 güne ihtiyacınız var. Gün şartınızı tamamlamışsınız. Yaş ve yıl şartını da tamamladığınızda emekli olabilirsiniz. Gün şartını tamamladığınızdan tabii ki dilerseniz çalışmayarak genel sağlık sigortası ödeyerek sağlıktan yararlanabilirsiniz.

(Kaynak: Samanyolu Haber | 21.03.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM