BASINDAN YAZILAR
Sosyal Güvenlikte Değişiklikler / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Sosyal Güvenlikte Değişiklikler / Sadettin Orhan

 Dünkü yazımızda SGK'nın bir genelge (2014/5) yayımlayarak sosyal güvenlik uygulamalarında önemli değişikliklere gittiğinden bahsettik. Emeklilik sonrası çalışanlardan kesilen destek primleri ve isteğe bağlı sigorta uygulamasındaki yenilikler bunlardan en dikkat çekenleriydi. Değişiklikleri anlatmaya bugün de devam ediyoruz.

Değnekçiler Ek-6'lı olacak

Şehir içi minibüs-dolmuş duraklarına yolu düşenler bilirler. Buralarda yolcuları ve şoförleri yönlendiren kişiler değnekçi, çığırtkan veya kahya olarak isimlendirilirler. Bu kişilerin belirli bir işverenleri olmadığı için ne SSK ne de Bağ-Kur kapsamına giriyorlar. Yapılan düzenlemeyle bundan sonra değnekçiler kendileri isterlerse 5510/Ek-6 maddesi kapsamında kendi primlerini ödeyebilecekler. Aynı uygulamadan okul servislerinde görevli rehberler de yararlanabilecekler. Buna göre bu kişiler ayda 243 lira prim ödeyerek sağlık ve emeklilik kapsamına girmiş olacaklar.

Senaryo yazarları Bağ-Kur'lu olacak

Serbest olarak senaryo yazarlığı, özgün müzik yapımcılığı, yönetmenlik ve diyalog yazarlığı gibi meslekleri icra edenler eski adıyla Bağ-Kur yeni adıyla 4/b sigortalısı sayılacaklar. Buna karşın noter vekili olarak görev yapanlar SSK'lı olarak kabul edilecekler.

Yabancı çalışana 45 gün sınırı

Yabancı işçilerden bir işverenin yanında çalışmak üzere izin verilenler, izin tarihini takip eden 45 gün içinde işe başlatılmış olacak. Aksi takdirde SGK tarafından işverene ceza uygulanacak. Bu 45 günlük süre en geç işverene çalışma izninin tebliğ edildiği tarihten başlatılacak.

Torba'da netleşecek

Soru: Sadettin Bey, biz bir kamu kurumunda çalışan taşeron işçileriyiz. Bizim haklarımızla ilgili bir paketten söz ediliyor. Aslında uzun süredir bu konuda sürekli haber çıkıyor fakat somut bir şey görmüyoruz. Bizimle ilgili yasa çalışmasında son durum nedir? Verilen yeni haklar tam olarak nelerdir? Örneğin kadro verilmesi söz konusu mudur? Enver D.

Cevap: Değerli okurum, sizin de takip ettiğiniz üzere birkaç yıldır taşeron işçileri konusu gündemde. Konuyla ilgili yapılan çalışmalar tamamlandı, çalışma hayatı ve sosyal güvenlikle ilgili pek çok düzenlemeyle birlikte torba halinde Başbakanlığa gönderildi. Şu an TBMM seçim arası verdiği için kısa sürede yasalaşması beklenmiyor. Fakat tahminimize göre 30 Mart seçimlerinden sonra TBMM'ye gelecektir. Taşeron işçileriyle ilgili bildiğimiz kadarıyla:

- Kamu hizmet ihalelerinin 3 yıllığına yapılması ve böylece taşeron işçilerinin kıdem tazminatı ve yıllık izin haklarının korunması,

- Taşeron işçisine ödenen ücretin belirli şartlara bağlı olarak yükseltilmesi,

- Muvazaalı taşeronlaşmanın önünü kapatmak üzere İş Kanunu'na bazı tedbirlerin konulması,

- Açılmış davalarla ilgili bazı hükümlerin onulması

söz konusu olacak. Fakat düzenlemenin bütün detaylarından ve son halinden TBMM genel kuruluna geldiğinde haberdar olacağız. Ancak bildiğim kadarıyla kamudaki taşeron işçilerine kadro verilmesi düşünülmüyor.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 08.03.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM