BASINDAN YAZILAR
Emekli İşçi Hizmet Tespit Davası Açar / Vedat İlki - MuhasebeTR

Emekli İşçi Hizmet Tespit Davası Açar / Vedat İlki

 Emekli çalışanlar işverenleri tarafından  kayıt altına alınır. Sosyal Güvenlik Kanunu açısından kayıt dışını önlemek adına işverenleri tarafından SGDP ödenir.

Emekli çalışanlara işverenleri tarafından  SGDP ödemenin tek faydası İş Kazası ve Meslek Hastalığında Koruyucu Kalkan Vazifesi görmesidir.

Her ne kadar SGDP ne işe yarayacak diye eleştiri de  bulunsak da,  Sosyal Güvenlik anlayışımızda kayıt dışının da karşısında dik duruşumuzu sergileriz.

Emekli çalışanlarımız kayıt altında çalışması ile birlikte;

·         Kıdem Tazminatı Hakları,

·         Yıllık İzin Süresi Hakları,

·         Kısa Vadeli Sigorta Kollarından Sağlanan Haklar,

·         4857 sayılı İş Kanunundan Doğan İşe İade Hakları,

·         Kötü Niyet Tazminatı,

·         Borçlar Kanunda öngörülen tazminatları,

Gibi hakları da kazanmış olurlar.

Çoğu zaman SGK tarafından yapılan  kontrol ve denetimlerde işverenlerin bilinçli olmamasından dolayı eski çalışanları emekli olup, tekrar aynı işyerinde çalışmaya devam ettiklerinde ,Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ödemeden imtina edildiklerini görebiliyoruz.

Denetimde emekli işçinin sigortasız çalıştığı tespit edildiğinde ,  işyerinin 1 yıllık Prim Teşviklerden yoksun kaldıklarına tanık oluyoruz.

Özellikle ölümlü ,uzuv kayıplı iş kazalarında kayıt dışı çalıştırılan emeklilerden dolayı işverenlerin, yüklüce İdari Para cezaları ile karşı karşıya kalacaklardır.

Sadece idari para cezaları değil ,maddi ve manevi tazminat davaları da açılacaktır.

İş Kazası ve Meslek Hastalıklarına ait ,SGK ilaç ve tedavi giderlerini işverenden geri isteyecektir.

Konuyla İlgili Güncel Yargıtay Kararı İle Emeklilerin Yargı Yolu İle Haklarını Geri Aldıklarını Görmekteyiz.

T.C

YARGITAY

22. HUKUK DAİRESİ

Esas No. 2012/27620

Karar No. 2013/23200

Tarihi: 04.11.2013

EMEKLİLİK SONRASI AYNI İŞYERİNDE KAYIT DIŞI ÇALIŞMA İŞÇİNİN HİZMET SÜRESİNİN BORDRO TANIKLARININ RE’SEN TESPİT EDİLEREK DİNLENMESİNİN GEREKMESİ

ÖZETİ:

Yapılacak iş, öncelikle uyuşmazlık konusu dönemi kapsayacak şekilde dönem bordrolarını getirtmek ve bordro tanıklarını re'sen tespit edip dinlemek, gerek görüldüğü takdirde kurumdan sorulmak suretiyle veya ayrıntılı zabıta araştırması ile tespit edilecek komşu işyerlerinin işverenleri veya bu işverenlerin resmi kayıtlarına geçmiş çalışanlarının beyanlarına başvurmak, komşu işyeri tanıklarının çalışma süresini tereddütsüz belirlemek amacıyla gerek görüldüğü takdirde hizmet döküm cetvellerini getirtmek, davacının davalı işveren işyerinde çalıştığı birimlerdeki belgelerde adının bulunup bulunmadığını gerekirse işyerinde keşif de yapmak suretiyle denetlemek, davacıya yapılan ücret ödemeleriyle ilgili belgelerini istemek ve hizmet süresinin nitelikçe kamu düzenini ilgilendirdiği nazara alınıp araştırma genişletilerek tüm deliller birlikte değerlendirilip sonucuna göre karar vermekten ibarettir.

(Kaynak: Alitezel.com | 27.02.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM