BASINDAN YAZILAR
Veysi SEVİĞ - Mali tatilde vergi süreleri - MuhasebeTR

Veysi SEVİĞ - Mali tatilde vergi süreleri

Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkındaki Yasa’nın birinci maddesi hükmü uyarınca “Her yıl temmuz ayının birinden yirmisine kadar (yirmisi dahil) tatil uygulanması gerekmektedir. Yasal düzenleme gereği olarak haziran ayının son gününün tatil günü olması halinde, mali tatil, temmuz ayının ilk işgününü takip eden günden başlamaktadır.


Mali tatil uygulaması ilk defa bu yıl yapılacaktır. Buna göre mali tatilin ilk defa uygulanacağı 2007 yılında 30 Haziran 2007 günü cumartesiye rastladığından ve temmuz ayının ilk işgünü de 2 Temmuz 2007 olduğu için 2007 yılında mali tatil 3 Temmuz 2007 tarhinde başlayacak ve 20 Temmuz 2007 tarihi akşamı sona erecektir.


Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkındaki Yasa hükümleri çerçevesinde gümrük idareleri, il özel idareleri ve belediyeler yarafından tarh ve/veya tahsil edilen vergi, resim ve harçlarla ilgili olarak mali tatil uygulanmayacaktır. Dolayısıyla ithalde alınan Katma Değer Vergisi, Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi gibi vergilerde mali tatil geçerli olmayacaktır. Bu bağlamda kaynak kullanımı destekleme fonu kesintilerine ilişkin olarak verilmesi gereken bildirimlerde de verilme ve ödeme süreleri açısından mali tatilden yararlanılması mümkün değildir.


Ayrıca özel yasalarında ödeme süreleri belirlenmemiş bulunan amme alacaklarının ödeme sürelerinin, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Yasa hükümlerine göre belirlenmesi ve bu sürelerinin mali tatile rastlanması halinde bu alacaklar için belirlenen ödeme süreleri, mali tatil nedeniyle uzamış sayılmayacaktır.


Son günü mali tatile rastlayan aşağıda belirtilen süreler, tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılacaktır:

* Beyanname verme süresinin son günü mali tatil süresi içersinde kalan Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi, Özel İletişim Vergisi, Şans Oyunları Vergisi gibi vergi, resim ve harçlarla ilgili beyanname verilme süreleri, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktır. Dolayısıyla 2007 yılı için mali tatil 3 Temmuz 2007 tarihinde başlayıp 20 Temmuz 2007 tarihinde sona ereceğinden, söz konusu beyannamelerin verilme sürelerinin son günü 27 Temmuz 2007 tarihi olacaktır.


Örneğin Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi ile ilgili beyannamenin 15 Temmuz 2007 tarihinde verilmesi gerekli iken, mali tatil uygulaması nedeniyle haziran ayına ait Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi beyannamesi 27 Temmuz 2007 Cuma günü akşamına ilgili vergi dairesine verilebilecektir.


* İkmalen, re’sen veya idarece yapılan tarhiyatta, vadesi mali tatil gününe rastlayan vergi, resim ve harçlar ile vergi cezaları ve gecikme faizlerinin ödeme süreleri, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılacaktır.


Örneğin Bay Yıldırım Öniş hakkında yapılan inceleme sonucunda yapılan re’sen tarhiyat nedeniyle uzlaşma isteminde bulunmuş olup, uzlaşmaya ilişkin olarak düzenlenen tutanak uyarınca tahakkuk eden tutarın vadesi 12 Temmuz 2007’dir. Bu tarih mali tatile rastladığından Bay Yıldırım Öniş uzlaşma gereği ödemesinde 27 Temmuz 2007 tarihi mesai saati bitimine kadar yapabilecektir.


* İkmalen, re’sen veya idarece yapılmış tarhiyatlara karşı mükelleflerin uzlaşma talep etme veya cezada indirim isteminde bulunma süresi vergi/ceza ihbarnamesinin tebliğ tarihinden itibaren 30 gündür. Başvuru süresinin son gününün mali tatile rastlaması halinde söz konusu süre, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gündür.


Ancak isteyen yükümlüler, adlarına tarh edilen vergi ve kesilen cezalara karşı mali tatil süresi içinde de uzlaşma veya cezada indirim isteminde bulunabileceklerdir.


* Kamu idare ve müesseseleri ile kamu hizmeti ifa eden kurum ve kuruluşlar, gerçek ve tüzelkişilerden Maliye Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemeler uyarınca veya re’sen vergilendirmeye ilişkin olaylarla ilgili olarak yine Maliye Bakanlığı'nca veya vergi dairesince devamlı bilgi verme çerçevesinde istenecek bilgilerin verilmesine ilişkin sürenin son gününün mali tatile rastlaması halinde, bu süre 27 Temmuz 2007 tarihine kadar uzamış kabul edilecektir.


* Bildirmeler, Vergi Usul Yasası’nın 153 ila 170'inci maddeleri arasında düzenlenmiş olup aynı yasanın 168'inci maddesinde bildirimlerin hangi süreler içinde yapılacağı hususu hükme bağlanmış bulunmaktadır. Bu bağlamda bildirim sürelerinin mali tatile rastlaması halinde bu süre mali tatil süresince işlemeyecektir.

(Kaynak: Referans Gazetesi | 26.06.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM