BASINDAN YAZILAR
Yurtdışı Borçlanması Yapan Her Yıl İçin 4 Bin Lira Ödemeli / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Yurtdışı Borçlanması Yapan Her Yıl İçin 4 Bin Lira Ödemeli / Okan Güray Bülbül

 Gurbetçi sigortalılar, yurtdışında çalıştıkları süreleri Türkiye’de borçlanıp emekli olabiliyorlar. Yurtdışı borçlanması için alt sınır günlük 11,4 TL. Yani 5 yıllık süre için alt sınırdan 20.520 TL ödenmek zorunda.

 

YURTDIŞINDA belirli süre çalışanlar için bu çalışmanın Türkiye’ye aktarılması konusu biraz karışık.  Türkiye’yle ikili sosyal güvenlik sözleşmesi imzalamış ülkelerde bir sorun yok. Bu kişiler emekli olduktan sonra Türkiye’ye dönüp Türkiye’de yaşamaya devam etseler dahi emekli maaşlarını alıyorlar. Şu an itibarıyla ülkemizin 25 ülke ile yürürlüğe girmiş ikili 
sosyal güvenlik sözleşmesi var. Almanya’dan Kebek’e, Gürcistan’dan Lüksemburg’a kadar çok değişik ülkelerle bu 
yönde sözleşmeler imzalanmış durumda. 

TÜRK VATANDAŞI OLMAK ŞARTI VAR 
Yurtdışı borçlanması, Türk vatandaşlarının yurtdışında geçirdikleri sürenin prim karşılığı olarak SGK’ya ödenmesi gereken tutar anlamına geliyor. Ancak bu sayede yurtdışında geçirilen süreler emeklilik hesabında dikkate alınıyor. Emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısına eklenebiliyor. 

KiMLER EMEKLiLiK BORÇLANMASI YAPAR? 
Yurtdışında; sigortalı olarak çalışılan süreler ve ikamet dışında çalışmaya eşdeğer süreler borçlanılabiliyor. Yani işsizlik ödeneği alınan ve isteğe bağlı prim ödenen süreler de borçlanılabiliyor. Bunun dışında sigortalılık süreleri sonunda veya arasında bir yıla kadar işsiz kalınmış sürelerin de borçlanılması da mümkün. Son olarak ise medeni durumlarına bakılmaksızın tüm kadınlar sigortalılık süreleri haricinde yurtdışında geçirdikleri süreleri ev kadını olarak geçirilen süreler olarak borçlanabiliyorlar. 

MAAŞ İÇİN 'KESİN DÖNÜŞ' GEREKİYOR
Tüm koşullar sağlanıp, yurtdışında çalışılan sürenin borçlanılması sonrasında sıra emekli olabilme koşuluna geliyor. Yurtdışında geçirilen ve borçlanılması mümkün olan süreler sonrası emekli maaşı talep edilmesi halinde Türkiye’ye kesin dönüş yapmak gerekiyor. Ancak bu kesin dönüş Türkiye’de yaşamak anlamına gelmiyor. Yurtdışında çalışmamak, işsizlik parası veya herhangi bir sosyal yardım almıyor olmak, emeklilik hakkını kazanabilmek için gerekli 'kesin dönüş yapmış olmak' şartını sağlamakta yeterli. 

ASGARİ ÜCRETİN GÜNLÜK TUTARININ YÜZDE 32'Sİ
YURTDIŞI borçlanması için alt sınır asgari ücretin günlük tutarının yüzde 32’si. Üst sınır ise günlük borçlanma miktarının 6,5 katı. Dolayısıyla Ocak – Haziran 2014 dönemi için günlük borçlanma nın alt sınırı 11,4 TL, üst sınırı ise 74,2 TL’dir. Bu şekilde yurtdışında geçirdiği 5 yıllık süreyi borçlanmak isteyen bir sigortalı en alt limitten 20 bin 520 TL ödeyerek borçlanma yapabilir. 

3 SORU 3 CEVAP
Gelir testini siz de yaptırmalısınız 

SORU: Emeklilik için yaşı bekliyorum. Bu süre içinde sağlık yardımlarından yararlanmam için gelir testi yaptırmam gerekiyor mu? (Akif Kolcuoğlu) 
CEVAP: Yaşı çalışmadan bekleyenlerin sağlık hizmetlerinden yararlanması için gelir testi yaptırmaları gerekmektedir. 

Emeklilik için çıkan kıdemini alabilir 
SORU: Emekli olmak için işyerinden ayrılacağım. Kıdem tazminatımı alabilir miyim? (Funda Korkut) 
CEVAP: Emekli olabilmek için çalıştığınız işyerinizden ayrılırken kıdem tazminatınızı almanız mümkün. 

Yaşınızı doldurmuş gün bekliyorsunuz 
SORU: 1956 doğumluyum.  1995’den beri tarım Bağ – Kur’luyum. Ne zaman emekli olabilirim? (Erkan Aygen) 
CEVAP: Ödemeniz gereken prim gün sayısı 9 bin. Emekli olacağınız yaş ise 55. 13 Kasım 2020’de eksik primlerinizi tamamlayarak emekli olabilirsiniz.  

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 11.02.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM