BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - Yıllık izinden geç dönmenin cezası - MuhasebeTR

Resul KURT - Yıllık izinden geç dönmenin cezası

Yazının başlığını gören okurlarımız, izinden geç dönmenin cezası mı olur diyeceklerdir. Gerçekten de 4857 sayılı İş Kanunu’nda buna ilişkin bir düzenleme var.

İş Kanunu kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilerden, işyerine girdiği günden başlayarak deneme süresi de içinde olmak üzere en az bir yıl çalışmış olanlara işyerindeki kıdemlerine ve yaşlarına göre yıllık ücretli izin verilmektedir. Anayasal bir hak olan yıllık ücretli izinden vazgeçilemez.

Niteliklerinden ötürü bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışanlara bu Kanunun yıllık ücretli izinlere ilişkin hükümleri uygulanmayacaktır.

İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;

a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden,

b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden,

c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden,


az olamayacaktır. Ancak onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz.

İşçi hak ettiği yıllık ücretli iznini, kullanmak istediği zamandan en az bir ay önce işverene yazılı olarak bildirmelidir.

Yıllık ücretli izinden geç dönen işçilerin, kabul edilebilir bir mazereti olmaması veya bunu belgeleyememesi halinde devamsız sayılarak gerekli kanuni işlem yapılabilecektir.

İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü işe gelmemesi durumunda iş sözleşmesi 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25/II-(g) bendi uyarınca tazminatsız olarak feshedilebilmektedir.

İşçinin devamsızlık halinin sadece bir iş günü olması halinde, sadece o günün ücreti ile hafta tatili ücretinin kesilmesi gerekir.

Görüldüğü gibi, devamsızlık halinin 2 iş günü veya daha fazla olması halinde (olayın öğrenildiği tarihten sonra 6 işgünü içinde işveren bu hakkını kullanmalıdır) işçi tazminatsız olarak işten çıkartılabilir. Yani, bu durumdaki işçiye ihbar ve/veya kıdem tazminatı ödenmez.

Yıllık izinde iken hastalananlar

12/06/2006 tarihinde yıllık iznimi kullanmak üzere işyerimden ayrıldım. 15/06/2007 de ameliyat oldum ve de 10 gün rapor aldım. Bu süre sonunda kalan iznimi kullanarak işyerime döndüm. Sorum şu: Raporlu geçirdiğim süreler benim yıllık iznimden sayılır mı? Bu yıl 10 günlük raporlu olduğum sürenin de iznini talep edebilir miyim? Kenan Barış Kayıtmazer

İşçi, yıllık ücretli izni kullanırken hastalanacak veya kaza geçirecek olur ve bu nedenle kendisine ilgili sağlık kuruluşları tarafından sağlık izni verilirse, sağlık izni ile yıllık iznin iç içe girmemesi için, yıllık ücretli izin hakkı askıya alınacaktır.

Burada, kaza veya hastalık nedeniyle verilen sağlık izninin bitimi halinde, yıllık ücretli iznin devam edip etmeyeceği yönünde bir belirsizlik bulunmaktadır. Sağlık izni nedeniyle askıya alınan yıllık izin hakkının geriye kalan kısmının kullanılmasına, sağlık izninin bitiminden itibaren tekrar başlanıp başlanılmayacağı hususu hizmet akitleri veya toplu iş sözleşmeleriyle önceden belirlenebileceği gibi taraflar arasında özel olarak da kararlaştırılabilir. Ancak, sağlık izninin, yıllık izin süresinden uzun olması halinde, sağlık izninin bitiminde işin aksatılmaması amacıyla işçinin işe başlaması ve bilahare işverenle anlaşarak kalan iznini kullanması daha uygun olacaktır. Tabi ki bunun olabilmesi için mutlaka sağlık raporunun işverene verilmesi gerekir.

(Kaynak: Star Gazetesi | 24.06.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM