BASINDAN YAZILAR
Torbadan Engellilerin Beklentisi / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Torbadan Engellilerin Beklentisi / Sadettin Orhan

 Bugünlerde Meclis'te görüşmeleri devam eden "Torba Kanun" sosyal politikalara dair önemli düzenlemeler içeriyor. Özellikle engellilerin bakımı, rehabilitasyonu ve toplumsal hayata entegrasyonu konularında yeni tedbirler dikkat çekiyor. Fakat engellilerin sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan bir problemleri var ki yıllardır çözüm bekliyor. Pek çok engellinin yıllarca daha fazla çalışmasına ya da birçok prosedürle uğraşmasına sebep oluyor.

Kronik vergi indirim belgesi

Sorun şu: 1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olan engellilerden, engelli sıfatıyla -yaşa takılmadan- erken emekli olabilmeleri için vergi indirim belgesi isteniyor. Oysa sosyal güvenlik reformu kapsamında bu belge gereksiz bulundu ve kaldırıldı. Yani 1 Ekim 2008'den sonra sigortalı olan engellilerden bu belge istenmiyor. Sadece sağlık kurul raporunu SGK'ya vermeleri yeterli oluyor. Bu tarihten önce sigortalı olanlardan ise önce Maliye Bakanlığı'ndan vergi indirim belgesi almaları isteniyor. Tabi Maliye bu belgeyi verme konusunda epey gönülsüz davranıyor ve %40'ın üzerinde sağlık kurul raporu olduğu halde pek çok engelliye belge verilmiyor.

Bir cümle yeter

Sorunun çözümü için şu an görüşmeleri devam eden ve engellilerle ilgili pek çok düzenleme içeren Torba Kanun'a bir cümle eklenmesi yeterli olacak. Yüz binlerce engelli kardeşimiz gereksiz bir formaliteden kurtulmuş olacak. Ayrıca emeklilik için yıllarca beklemeleri gerekmeyecek. Engelli statüsünden erken emekli olabilmeleri için sadece %40 ve üzeri engel durumlarını gösteren sağlık kurul raporu almaları yeterli olacak. Böylece 1 Ekim 2008'den sonra çalışmaya başlayan engellilerle de eşitlenmiş olacaklar. Aslında bu sorunu daha önce, engellilerle ilgili çok önemli düzenlemelere vesile olan Sayın Lokman Ayva ile de paylaşmıştık. Kendisi çözüm için epey uğraşmış fakat vekilliği döneminde sonuçlandıramamıştı. Umarız bugünlerde sonuç alınır.

Devamlı işyeri ile geçici işler yapılabilir

Soru: Sadettin Bey, çatı yapım, onarım ve izolasyon işleri yapmak üzere bir işyeri açan mükellefim, bu işlerde çalıştırmak üzere usta istihdam etmek istiyor. Bu işyeri için açılacak SGK dosyası nasıl olacak? Devamlı olarak bu iş konulu dosya açsa, bir tamir ya da yapım işi çıksa bu işçileri devamlı olarak açmış olduğu bu dosyada sigortalı göstererek çalıştırabilir mi? Aldığı işlerde sözleşme varsa nasıl bir yol izler, sözleşmesiz aldığı işlerde nasıl bir yol izlemelidir? Türkan A.

Cevap: Değerli okurum, mükellefiniz bu işlerde çalıştırmak üzere usta istihdam etmesi durumunda işyeri dosyası açtırmak zorunda. Açtıracağı devamlı işyeri dosyasından bildirdiği çalışanlarla geçici tamirat, tadilat işlerini yapabilir. Buna engel bir durum yok. Sadece işkolu kodu ve çalışan sayısının yaptığı geçici işlere uygun olup olmadığına bakılır. Aldığı işleri sözleşmeli veya sözleşmesiz üstlenmesi uygulamayı değiştirmez. Eğer devamlı işyeri işkolu kodu ile geçici işlerin konusu uyuşmuyorsa ya da devamlı işyerinin çalışan sayısı ile geçici işlerin yapılması imkansız ise bu durumda SGK tarafından geçici dosya tescili yapılabilir. Bu konuda bu iki noktaya dikkat etmeniz gerekir.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 05.02.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM