BASINDAN YAZILAR
İsteğe Bağlı Prim Ödemeyen Gelir Testine Girmek Zorunda / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

İsteğe Bağlı Prim Ödemeyen Gelir Testine Girmek Zorunda / Okan Güray Bülbül

 Part-time çalışanlar ay içinde 30 günden az çalışmalarını isteğe bağlı sigortayla tamamlayarak sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. 15 gün çalışan bir kişinin isteğe bağlı primi ise yaklaşık 171 lira tutuyor.

 

TEKNOLOJİNİN gelişimi ile birlikte pek çok şirket bazı işleri işyeri dışına taşıyor ve çalışanlarına da part-time çalışma imkanı tanıyor. Bu nedenle part-time çalışma yaygınlaşıyor. Diğer yandan part-time çalışmanın diğer yönünde taksi ve dolmuş şoförleri ile sanatçılar da bulunuyor. Bu kişiler de ay içerisinde 30 günden az çalıştıkları için SGK’ya göre part-time çalışan statüsündeler.

ÇALIŞAN SAYISI HER YIL YÜKSELİYOR
TUİK 2013 Ekim ayı verilerine göre 3 milyon 119 bin kişi part–time çalışıyor. Bu rakam toplam çalışanların yüzde 12’si. Üç yıl öncesine göre part-time çalışmada 1,5 puanlık bir artış söz konusu. Üç yıl içerisinde part-time çalışan sayısı 765 bin kişi artmış.

PART-TIME'A NASIL KARAR VERİLİYOR?
Part-time çalışma kanunen haftada 30 saatten daha kısa süreli çalışmadır. İşçinin hangi günlerde, hangi saatler çerçevesinde çalışacağı bellidir. Dolayısıyla part -time çalışan kişiler birden çok işyerinde çalışma yapabilirler. 

SGK'YA NASIL BİLDİRİM YAPILIYOR?
Part-time çalışanlar SGK’ya bildirilirken çalışma süreleri güne çevriliyor. Buna göre, part-time çalışanların ay içi toplam çalışma saatleri toplanıyor ve 7,5’a bölünüyor. Örneğin; ay içerisinde 120 saat çalışmış parttime çalışan SGK’ya 16 gün çalışmış gibi bildiriliyor. 7,5 saatin altında kalan çalışmalar ise bir güne tamamlanıyor. Yani ayda 125 saat çalışan sigortalı 17 gün üzerinden SGK’ya bildirilir. 

7.200 GÜNLE EMEKLİ OLUR
Part-time çalışanlar ay içinde 30 günden az çalışmalarını isteğe bağlı sigorta ile tamamlayarak sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler. Part-time çalışıp isteğe bağlı sigorta primi ödeyenler 7.200 günle emekli olabilecek. SGK’nın 2013 Ekim ayı verilerine göre bu şekilde 4/a’lı olarak prim ödeyen 221 bin 494 sigortalı var. Son yayımlanan TÜİK verilerine göre part-time çalışanların yalnızca yüzde 7’sinin isteğe bağlı sigortalı olmayı tercih ettiğini görüyoruz. 

AYDA 30 GÜNE TAMAMLAYABİLİR
İSTEĞE bağlı sigorta primi ödemesi yapmak için belirlenen en alt limit asgari ücretin günlük tutarı olarak 2014 yılının ilk altı ayı için 35.70 TL. Örneğin ay içerisinde 15 gün çalışması SGK’ya bildirilen part-time çalışan, kalan 15 gün için isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek çalışmasını 30 güne tamamlayabilir. Bunun için, 35,70 TL’nin yüzde 32’si kadar prim miktarını 15 gün için ödemesi gerekecek. 

15 GÜN İÇİN TOPLAM 171 LİRA ÖDENMELİ
YANİ 15 gün için 171,36 TL ödeyerek çalışmadığı günler için isteğe bağlı sigortalı olmuş olacak ve hem sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek, hem de emeklilik için gün sayısını artırmış olacak. İşsizlik sigortasından da yararlanmak istiyorsa yüzde 3 daha prim ödeyerek toplamda yüzde 35 üzerinden 187,4 TL prim ödemesi gerekecek. 

2 SORU 2 CEVAP
Kıdem tazminatında tavan fiyat 3 bin 438 lira

SORU: Kıdem tazminatı nasıl hesaplanıyor? Ahmet Çapı
CEVAP: Kıdem tazminatı son brüt ücretiniz üzerinden hesaplanır ve yalnızca damga vergisine tabidir. Yani kıdem gelir vergisi kesilmez. Yalnız kıdem tazminatında tavan söz konusudur. 2014 ilk altı ayı için kıdem tazminatında tavan 3 bin 438 TL’dir. Bu rakamın üzerinde ücret alıyor olsanız da, kıdem tazminatınız bu miktar üzerinden hesaplanır.

Yaptığınız staj, emeklilik için giriş tarihi sayılmıyor
SORU: 01.09.1998 de üniversitedeyken yaz stajımda sigorta başlangıcım yapıldı. İlk prim ödemem ise 2004 senesinde başladı. Şuan prim gün sayım 3400 gün. Sigorta başlangıcım 1998 olarak alınmıyor mu? Ayşe Kılıç
CEVAP
: Staj için ödenen primler emeklilik için giriş olarak kabul edilmiyor. Bu nedenle 58 yaş ve 7000 gün prim koşullarına tabisiniz. 02.05.2035'te emeklisiniz.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 28.01.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM