BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - Birden fazla yerde çalışanlar sigortalı olur mu? - MuhasebeTR

Resul KURT - Birden fazla yerde çalışanlar sigortalı olur mu?

Bazı star okurları bir işyerinde işçi olarak çalışırken ek iş olarak bir başka yerde de çalışmanın mümkün olup olmadığını merak ediyor. Birden fazla işyerinde çalışılması halinde de her bir işyerinden ayrı ayrı sigortalı olmak zorunda mı diye soruyor?

Normal şartlar altında, işverenler iş sözleşmesinde başka bir işyerinde çalışmayı yasaklayabilir veya izin alma koşulu getirebilir. Bu durumdakilerin dışında kalan ve iş sözleşmelerinde başka bir işte çalışma yasağı olmayan işçiler başka işyerlerinde de çalışabilir.

Birden fazla işyerinde çalışanlar için her bir işyerinin çalışma gün ve kazançlarını SGK’ya ayrı ayrı bildirmek zorunluluğu bulunmaktadır.

Sosyal Sigortalar Kanununa göre, aynı zamanda birden fazla işverenin işinde çalışan sigortalıların ücretlerinden kesilen primler, sigorta primine esas kazancın üst sınırı üzerinden hesaplanacak miktarı (01.01.2007-30.06.2007 dönemi için 3.656,40 YTL) aşarsa, fark, sigortalının müracaatı üzerine hissesi oranında kendisine geri verilmektedir.


Ne zaman emekli olabilirim?

15.06.1962 doğumluyum. İlk defa işe başlama tarihim 25.06.1985. Eğer askerlik primimi ödersem ne zaman emekli olabilirim? Cengiz Dandin

Okurumuz Cengiz Dandin, ilk defa 25.06.1985 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladığı için 49 yaş ve 5300 günü tamamlaması koşuluyla 15.6.2011’den sonra SSK’dan emekli olabilecek. Eğer okurumuz askerden sonra sigortalı olmuşsa, askerlik borçlanması yapması halinde sigorta başlangıç tarihi askerlik süresi kadar geriye gideceğinden daha erken emekli olabilmesi mümkün olacaktır. Aksi halde sadece askerlik borçlanması yapılması durumunda sadece prim gün sayısı artacaktır.


Malulen emekliler özürlü kadrosunda çalışabilir mi?

Malulen emekli olan ve maaş alan kişiler tekrar özürlü statüsünde çalışabilirler mi? Çalışmaları halinde aldıkları maaşta herhangi bir kesinti söz konusu olur mu? Burak GEZER

Malullük, çalışma veya meslekte kazanma gücünün kısmen veya tamamen kaybedilmesidir. SSK’lı olarak malulen emekli olanlar, sosyal güvenlik destek primine tabi çalışamazlar. Yani, hem maluliyet aylığını alıp hem de destek primi ödeyerek çalışmaları mümkün bulunmamaktadır.

SSK’dan malulen emekli olanların bir iş sözleşmesine istinaden bir işyerinde çalışmaya başlamaları durumunda, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan aldıkları maluliyet maaşı kesilmektedir.

Bu durumdaki sigortalının, işten ayrıldıktan sonra tekrar Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmesi durumunda yapılacak kontrol muayenesinde, maluliyetin devam ettiğinin anlaşılması halinde ilave prim ödeme gün sayıları da dikkate alınmak suretiyle hesaplanan maluliyet maaşı, talep tarihini izleyen aydan itibaren ödenmektedir.

İşverenler, SSK’lı olarak malulen emekli olmuş bir kimseyi çalıştırmaları durumunda, diğer normal sigortalılar gibi sigortalı işe giriş bildirgesi düzenleyerek ilgili sigorta müdürlüğüne vermek ve normal oranlar üzerinden sigorta primine esas kazanç tutarlarını hesaplayarak diğer sigortalılarla birlikte ait olduğu ay prim ve hizmet belgesine dahil edilerek Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmek zorundadırlar.

Malulen emekli olduktan sonra tekrar çalışmaya başlayanlarınsa, bu durumu Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirerek aldıkları maluliyet aylığını kestirmeleri gerekiyor.

(Kaynak: Star Gazetesi | 20.06.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM