BASINDAN YAZILAR
Zuhal KIZILOT - Tapu işlemlerinde dikkat edilecek noktalar - MuhasebeTR

Zuhal KIZILOT - Tapu işlemlerinde dikkat edilecek noktalar

Tapu işlemleri deyip geçmeyin... Gerek işlemi yapan tapu müdür ve memurları gerekse işlemin tarafı olan kişiler bakımından dikkat edilmesi gereken birçok husus var.

TANIK BULUNDURMA ZORUNLULUĞU

Tapu Sicil Müdürlükleri’nde yapılan işlemler sırasında, bazı hallerde, işlem yapılması için talepte bulunan tarafı tanıyan iki tanık bulundurulması gerekiyor.

- Taraflardan biri veya birkaçı imza bilmiyorsa: Taraflardan bir ya da birkaçının imza bilmemesi durumunda tanık bulundurma zorunluluğu var. İmza bilinmediğinin tespiti, tapu müdürü tarafından yapılıyor.

- Taraflardan biri veya birkaçı okuma yazma bilmiyorsa: Okuma yazma bilinmediğinin tespiti de yine tapu müdürü tarafından yapılıyor. Bu konuda kişinin, bir okuldan mezun olup olmadığının bir önemi yok.. Resmi senedi okuyamayan ve ‘okudum’ ibaresini yazamayan kimse, okuma yazma bilmiyor, anlamına geliyor.

- Taraflardan biri veya birkaçı sağır, kör ve dilsiz ise: Tapuda işlem yapılması için talepte bulunanların sağır, kör veya dilsiz olmaları halinde işlemin, iki tanık huzurunda yapılması gerekiyor. Kendileriyle yazı ile anlaşılması mümkün olmayan dilsizler için ayrıca işaret dilinden anlayan yeminli bir tercümanın bulundurulması gerekiyor.

-Tarafların kimliğinde kuşkuya düşülmüş ise: Tarafların kimliklerinde kuşkuya düşülen hallerde de tanık istenmesi ve akde iştirak ettirilmesi gerekiyor. Bu durumun takdiri tapu sicil müdürüne ait olmakla birlikte her türlü tereddütte tanık istenebileceği anlamına gelmiyor. Talep sahibinin kimliğini gösteren ve tapu siciline girmiş belgelerden faydalanılarak kimlik tespiti yoluna gidiliyor. Buna rağmen şüpheli bir durum söz konusu oluyor ise tanık bulundurulması gerekiyor.

- Ölünceye kadar bakma akitlerinde: Ölünceye kadar bakma akitleri, miras sözleşmesi şeklinde olacağı için bu akit düzenlenirken yukarıda saydığımız hallerden hiçbiri olmasa da iki tanık bulundurulması gerekiyor.

DOKTOR RAPORU

Bir kimsenin tapu sicilinde kaydının bulunması, çoğu zaman işlem yapabilmesi için yeterli olmayabiliyor. Daha açık bir anlatımla taşınmazı tasarruf edemiyor.

Her ne kadar tasarruf işlemleri için temyiz kudretinin varlığı (18 yaşını doldurmuş olmak) gerekiyor ise de bazı hallerde bir kimsenin temyiz kudretine sahip olup olmadığını anlamak, yaşını öğrenmek kadar kolay olmayabiliyor. Tapu müdürlüğünde işlem yapan memurlar tarafından sorulan sorulara alınan cevaplar ile akli melekelerinin yerinde olup olmadığı anlaşılabiliyor.

Tapu memurları, her işlem için olmasa da akli melekelerinin yerinde olup olmadığı konusunda tereddüte düşülen hallerde, kişilere basit sorular sormak suretiyle normal insanlar gibi cevap alıp alamadıklarını kontrol ediyorlar. Eğer aldıkları cevaplar, tereddütlerini ortadan kaldıracak nitelikte olmaz ise doktor raporu getirilmesini talep ediyorlar.

Diğer taraftan, tapuda işlem yapacak yaşlı kişilerin akli melekelerinin yerinde olup olmadığı konusunda bir tereddüt oluşmuş ise bu durumda da doktor raporu istenebilir.

Doktor raporunun mutlaka isteneceğine dair kesin bir kural olmamakla birlikte yapılacak tapu işleminin geçerliliği açısından alınmasında fayda var.

(Kaynak: Star Gazetesi | 18.06.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM