BASINDAN YAZILAR
Geçici Personel Uygulamasında Disiplin Konusu Muğlaklığını Koruyor / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Geçici Personel Uygulamasında Disiplin Konusu Muğlaklığını Koruyor / Şevket Tezel

 Geçici personel istihdamı memur, sözleşmeli ve işçi personel dışında bir arızi istihdam şekli olarak mevzuatımızda bulunuyor. Daha çok özelleştirilen kuruluş işçilerinin özelleştirme sonrası işsiz kalmamaları yönünde bir tedbir olarak öngörülen bu istihdam şeklinde çalışma koşullarındaki nisbi olumsuzluklar bu istihdam şekline karşı şikâyetlerde başrol oynamakta.

Geçen yazımızda geçici personel istihdamında 2014 yılında getirilen yenilikleri irdeledik. Evet bu yıl da ücret artışı, mazeret izni hakkı ve fazla mesai ücreti alma hakkı gibi temel haklar eklendi. Geçtiğimiz yıllarda da iş sonu tazminatı, çalışma süresinin 11 ay 28 güne çıkartılması, doğum izni hakkı gibi haklar getirilerek bu son derece çağdışı istihdam metodu bir nebze yontulmuştu. Ama hala eksik kalan ana noktalar var.

 

Bir tarafta çalışanların istekleri bir tarafta da Devletin bu isteklere olumsuz ya da olumlu cevabı çevresinde gelişen alışverişin bu istek-cevap sarmaının dışında kalanları da yok değil. Hep bir maraza çıkınca sornlara el atma huyumuzun burada da depreştiği anlaşılıyor. Bu yazımızda da özelleştirmeler için on yıldır uygulanan bu istihdam modelinde hala noksan kalmaya devam eden disiplin işlemleri konusunu ele alalım istedik.

 

Evet ne işçi ve ne de memur sayılmayan bu istihdam modelinde disipilin konusunda ilgili Kararda “Çeşitli kanun, tüzük ve yönetmeliklerde Devlet memurları için suç sayılan fiil ve hareketler ve yaptırımlar bu Karar gereğince istihdam edilecek geçici personel için de geçerlidir” biçiminde bir soyut değinme var.

 

Soyut diyoruz, çünkü 657 sayılı Kanun kapsamında tadat edilen cezalarda geçici personel için uyarı, kınama, kademe ilerlemesinin durdurulması, aylıktan kesme, Devlet memurluğundan çıkarılma cezaları tam olarak geçici personele uymuyor. Örneğin geçici personel statüsünde memurdaki gibi kademe diye bir şey olmadığından bu cezanın nasıl uygulanacağını direkt söylemek mümkün olmadığı gibi bunu uygulayacak merci de belli değil. Zira geçici personel için disiplin amirlerinin kim olduğuna dair ortada bir düzenleme de bulunmuyor. Keza geçici personelde ücret, memurda ise aylık sözkonusu olduğundan aylıktan kesme cezasının nasıl uygulanacağı da öngörülemiyor.

 

Tüm bu nedenlerden dolayı adeta gecekondu statü olarak uygulanan geçici personel uygulaması üzerinde ciddi biçimde eğilinerek önemli detayları ortaya konmaya muhtaç durumda bulunuyor. Aksi halde geçici personel çalıştıran kurumlar böylesi durumlarda ne yapacaklarını bilemez halde olmaktan çıkamayacaklar. Devlet Personel Başkanlığı bu konudaki tereddütleri gidermeli.

 

 

 

Soru: 01.10.1961 doğumluyum. SSK giriş tarihim 01.02.1992 prim gün sayım 2 bin 789 ve Bağ-Kur gün sayım 780'dir. 5 bin 600 ve 3 bin 600 günden ne zaman emekli olabilirim? Sefa Ç.

 

Cevap: Sigortalılık başlangıcınıza göre 5 bin 600 günle 53 yaşında emekli olabilecek iseniz de gün sayınız yetersiz olduğundan bu seçeneği şimdi kullanamıyorsunuz. En az son 3,5 yılı SSK statüsünde olmak üzere aralıksız prim ödemeye devam ederseniz 5 yıl 7 ay kadar prim öderseniz bu sürenin sonunda SSK'lılıktan emekli olabilirsiniz. Bu da şimdi başlasanız bile 2019 yılı ortalarına kadar bekleyeceksiniz demektir. Oysa zaten 3 bin 600 günle emeklilik bakımından 60 yaşına tabi olduğunuzdan sadece 31 gün daha prim ödemeniz halinde 7 yıl bekleyerek yine SSK emeklisi olabilirsiniz. Emeklilikte yaştan da önemli konular vardır. Bu iki seçenekten hangisini seçeceğiniz çalıştığınız işteki prime esas matrahınıza, iş durumuna göre aralıksız prim ödeme durumunuza göre, GSS bakımından ihtiyaç durumunuza göre ele alınmalıdır. Aylık bağlama sistemi gereği, prime esas kazanç matrahlaırnıza göre 5 bin 600 günle bağlanacak aylık 3 bin 600 günle bağlanacak aylığa göre düşük olabilir. Mevcut bilgilerle hangisini tercih edeceğiniz belirtmem doğru olmayacaktır.

(Kaynak: Alitezel.com | 13.01.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM