BASINDAN YAZILAR
Vergisi, Arabanın Fiyatından Fazla! / Yahya Arıkan - MuhasebeTR

Vergisi, Arabanın Fiyatından Fazla! / Yahya Arıkan

 Biliyorsunuz geçen yılın son gününde alınan bir Bakanlar Kurulu Kararı’yla yeni yılın ilk gününe zam haberleri ile başladık. Otomobil, alkol ve sigarada yapılan ÖTV artışları yeni yılın ilk zamları oldu. Geniş bir kitlenin vergi yükü arttı. 

Bu zamlar dışında gerçek anlamda güncellemeler de yapıldı. Harçlardan, damga vergilerine kadar aklımıza gelen pek çok vergide güncelleme oldu. Gelin neler yapıldı kısaca özetleyelim ve mükellefe getirdiği yükü daha iyi görelim.

Önce güncellemeler…
Eskiden vergi mevzuatımızda, yeniden değerleme müessesesi vardı. Bir oranaçıklanır ve işletmeler bu oran kadar sabit kıymetlerinin değerlerini yükselttiği için de fazla amortisman gideri oluşurdu. Ayrıca sabit kıymetlerin satışında daha düşük kârlar ortaya çıkardı. Yani yeniden değerleme, işletmelere vergi avantajı sağlayan bir müesseseydi. Bu sistem 2004 yılından itibaren uygulanmıyor. Ama yine de her yıl yeniden değerleme oranı açıklanıyor. Peki, bu oran neden açıklanıyor? Çünkü bu oranla, maktu olarak belirlenmiş vergilerde artış sağlanıyor. 2013 yılı yeniden değerleme oranı Maliye Bakanlığı tarafından yüzde 3.93 olarak açıklandı. Yani birçok vergi bu oran kadar otomatik zamlandı.
Bu kapsamda, her türlü damga vergisi, pasaport, nüfus cüzdanı, ehliyet ruhsat vb. değerli kâğıt bedelleri, mobil telefon aboneliği ilk tesisinde alınan özel iletişim vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, her türlü harçlar ve çevre temizlik vergisi yüzde 3.93 oranında artırılmış oldu.

Sonra zamlar… 
Ne yazık ki bu güncellemeler yeterli olmadı ve otomobil, sigara ve alkollü içkilerden alınan ÖTV’de de artışa gidildi. 
En küçük bir krizde ilk çıkış yolu sigara ve alkole yapılacak ÖTV artışı olarak görülüyor ve örneğin birada, 2006 yılında uygulanan asgari maktu vergi tutarı 0.2380 TL’den bugün 0.74 TL’ye ulaştı. Küsuratlar aklınızı karıştırmasın! Artış oranı yüzde 300 düzeyinde. 
Türkiye’de çok sayıda yurttaşın kullandığı, motor silindir hacmi 1.600- 2.000 cm3 olan bir otomobilden ise, 2004 yılı başında yüzde 52 oranında ÖTV alınırken, bu oran 2005 yılı başında yüzde 60, 2012 yılı başında yüzde 80 olarak uygulanmış. Son zamlardan sonra ÖTV oranı yüzde 90. Yani neredeyse aracın bedeli kadar ÖTV uygulanıyor.Ayrıca, alınan yüzde 18 KDV’yi de dikkate alırsak, araç bedelinden daha fazla bir bedel vergi olarak ödeniyor. Motor silindir hacmi 2.000 cm3’ü geçen araçlarda ÖTV oranı ise yüzde 145 oldu. Otomobil alımında ve otomobil kullanımında harcanan akaryakıttan ödenen vergiler toplam vergi gelirlerinin yaklaşık üçte ikisini oluşturuyor. Durum oldukça vahim gözüküyor. Her siyasi kriz, vergi artışı olarak vatandaşınomzunda yeni yükler oluşturuyor. Umarım vatandaşın dayanacak gücünün kalmadığı da fark edilir!  

(Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi | 09.01.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM