BASINDAN YAZILAR
İş Sözleşmesine Kanun Dışı Madde Konulamaz / Ali Şerbetçi - MuhasebeTR

İş Sözleşmesine Kanun Dışı Madde Konulamaz / Ali Şerbetçi

 Üniversite mezunuyum. Yeni işe giriyorum. İş sözleşmesinde, "personele fazla çalışma için ayrıca fazla çalışma ücreti ödenmeyecektir" maddesi var. Ayrıca işyerinden ayrılmam halinde tazminat ödenemeyeceği, bu haktan işe girerken feragat ettiğime dair de bir hüküm var. İş sözleşmesine böyle bir hüküm konulabilir mi? M.AKTAŞ 

Yargıtay kararlarına göre, işçinin ücreti asgari ücretin üzerindeyse ve aylık maktu ücret ödeniyor ise yıllık en fazla 270 saatlik fazla çalışma ücreti de ücrete dahil edilerek, sözleşmeye böyle bir hüküm konulmasında yasaya aykırı bir durum yoktur. Ancak ücret düşük bir ücret ise ve işyerinde çok fazla mesai yapılıyorsa böyle bir madde sözleşmeye konamaz konsa bile işçiye fazla çalışma ücreti ödenmesi gerekir. İşçi İş Kanunu'nda belirtilen haklı bir sebepten dolayı iş sözleşmesini fesh ederse tazminata hak kazanır. İş sözleşmesine bunun aksine bir düzenleme konulamaz. Konulsa bile bu hükmün bir geçerliliği olmaz.
Çünkü kanuna aykırı sözleşme hükümleri muteber değildir.

3 aydır bir firmada çalışıyorum. Üç aydır sadece 100 lira ulaşım bedeli altında bir para aldım. Oysaki işe girdiğimde aylık 1100 liraya anlaşmıştık. Bununla ilgili sözleşme yapmadık.
İşveren, "Deneme süresinde ücret verilmez.
Deneme süren bitsin ondan sonra maaş verilecek" şeklinde tarafıma bilgi veriyor. Ne yapmam lazım?
Ç.K. 


İş Kanunu'na göre taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir.
Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir. İşçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır. 

Bir holdinge bağlı şirkette mühendis olarak çalışıyorum. Beni holdinge bağlı başka bir şirkette geçici olarak görevlendirmek istiyorlar.
Gitmek zorunda mıyım?
Yapılan bu işlem yasal mı?
İsimsiz 


İş Kanunu'na göre, işveren işçinin yazılı rızasını almak suretiyle, bir işçiyi holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir işyerinde veya yapmakta olduğu işe benzer işlerde çalıştırılması koşulu ile başka bir işverene geçici olarak gönderebilir. Geçici iş ilişkisi altı ayı geçmemek üzere yazılı olarak yapılır, gerektiğinde en fazla iki defa yenilenebilir.

Ne zaman emekli olurum?

20.06.1975 doğumluyum, sigorta girişim 02.03.1992, primim 5100 gündür. Ne zaman emekli olurum?
5...967376 Nolu SMS 


SSK girişinize göre 25 yıl, 53 yaş ve 5600 prim gün şartlarına tabisiniz. 500 gün daha prim ödemeniz halinde 53 yaşınızın dolacağı 21.06.2028 tarihinde emekli olabilirsiniz. 

07.03.1957 doğumluyum. SSK girişim 07.01.1997 ve 5200 günüm var. 3600 günle ne zaman emekli olabilirim?
5...516878 nolu SMS 


40 yaşınıza kadar herhangi bir Sosyal Güvenlik Kurumu'na tabi çalışmanız olmamasından emeklilik tarihiniz gecikecek.
SSK'dan askerlik borçlansanız da 25 yıl şartından dolayı 2021 yılından önce tam emekli olma imkanınız bulunmamakta.
Kısmi emekliliğinize baktığımızda prim gün sayınız ve 15 yıl şartınız dolmuş. Ancak 55 yaş şartınız 07.03.2012 tarihinde dolduğundan, yaşkademeye giriyor ve 59 yaş şartına tabi oluyorsunuz. Bu durumda 3600 günle kısmi emekli olacağınız tarih 59 yaşınızın dolacağı 07.03.2016 tarihi olacaktır.

(Kaynak: Takvim Gazetesi | 09.01.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM