BASINDAN YAZILAR
Yurtdışında Tedavi De Refakatçi De Devletten / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Yurtdışında Tedavi De Refakatçi De Devletten / Okan Güray Bülbül

 Türkiye’de tedavinin mümkün olmadığı durumlarda SGK, hastayı yurtdışına yolluyor. Hastaneden ambulansa, refakatçiden ilaca kadar bütün masraflar devletten çıkıyor.

 

Sigortalıların kendilerinin veya bakmakla yükümlü olduğu kişilerin yurtdışında tedavi olmaları mümkün. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) bu tedavi hakkından yararlanmak üç şekilde mümkün. 

KİMLER KAPSAM İÇİNDE? 
Sigortalılardan işverenleri tarafından SGK’nın belirlediği usule uygun olarak yurtdışına gönderilenler ve kamu idarelerince özel mevzuatlara göre geçici görevle yurtdışına gönderilenlere acil durumlar halinde yurtdışında tedavi hakkı sunuluyor. Yurtdışına sürekli görevle gönderilenler ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler de bu kapsamda. Ayrıca yurtiçinde tedavisi yapılamadığı tespit edilen kişilere de bu hak tanınıyor. 

KATILIM PAYI ALINMIYOR
Yurtdışında tedavi için katılım payı alınmıyor. Ayrıca sigortalının yanında refakatçisinin yol gideri de SGK tarafından karşılanıyor. Özel uçakla gönderilmesi gerekiyorsa, bunu da SGK ödüyor.

Hangi ülke için ne kadar ödeniyor?

SGK ayakta tedavi alınması durumunda hasta ve refakatçiye her gün, yatarak tedavi alınması halinde ise sağlık kuruluşunda kalınmayan her gün için gündelik ödemesi yapıyor. Örneğin Amerika için günlük 182 dolar, Belçika için günlük 161 euro ve Japonya için 31.405 Japon Yeni gündelik ödeniyor. 

 

3 SORU 3 CEVAP

Sigorta girişi olmak zorunda

Soru: Sigortalı olmayanların doğum borçlanması hakkı bulunmuyor mu? (Hatice Candan)
Cevap: Sigortalı olmayanların doğum borçlanması yaparak sigorta girişi yapmaları mümkün değil. Sigortalılık öncesi doğumların da şansı yok. 

Emeklilik tarihi 2023 

Soru: 05.05.1971 doğumluyum. Ocak 1990 işe girişliyim 9.000 bin küsur gün sayım 23 yıllık hizmet sürem var. Ne zaman emekli olurum? (Arif Kardeş)
Cevap: 25 yıl sigortalılık, 52 yaş ve 5525 prim günü şartlarına tabisiniz. 2023’te tüm koşulları tamamlayarak emekli olabilirsiniz.  

İşe girişinizi kanıtlayın

Soru: 1989 yılında sigorta girişim olmasına rağmen işyerim bordro vermemiş. Şimdi SGK girişimi kabul etmiyor. Ne yapmam lazım. (Hüseyin Kılıç)  
Cevap: O dönemde işe girdiğinizi kanıtlayacak belge, tanık vs. temin ederek, iş mahkemesine gidip hizmet tespit davası açabilirsiniz.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 31.12.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM