BASINDAN YAZILAR
CEO'lardan mesaj: Yatırım için istikrar sürmeli - MuhasebeTR

CEO'lardan mesaj: Yatırım için istikrar sürmeli

Uluslararası kuruluşların üst düzey yöneticileri ve 21 çok-uluslu şirketin üst düzey yöneticilerinin katıldığı Yatırım Danışma Konseyi toplantısının dördüncüsü İstanbul'da gerçekleşti.

Yatırım Danışma Konseyi'nin dördüncü toplantısı, 21 uluslararası şirketin üst düzey temsilcileri ve Türk iş dünyası temsilcilerinin katılımı ile yapıldı. Başbakan Erdoğan, Türkiye Yatırım Danışma Konseyi üyeleriyle birlikte aile fotoğrafı çektirdi.

 

750 milyar dolarlık ciroya sahip şirketlerin yöneticileri, Türkiye'nin potansiyeline inandıklarını söyledi. Yatırımları sürdürecekleri mesajını veren CEO'lar, "Bunun için istikrarın devamı şart." görüşünde birleşti. Finans devi ABD'li Citigroup'un Başkanı Michael Klein, cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde yaşananların algılamada kırılganlık oluşturduğunu belirtti. Klein, "Mali piyasalarla iyi geçinin." tavsiyesinde bulundu. İtalyan Unicredit'in Grup Başkanı Dieter Rampl ise yabancı yatırım ve para piyasaları için ekonomik ve siyasi istikrarın çok önemli olduğunu vurguladı.

Yatırım Danışma Konseyi 4. toplantısı, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın verdiği kahvaltıyla başladı. Yaklaşık 2 milyon kişiye istihdam sağlayan çok uluslu şirketlerin üst yöneticileri, Türkiye ekonomisine olan güvenlerinin tam olduğu mesajını verdi. Toyota Avrupa Yönetim Kurulu Üyesi Yoshima Ishii, Türkiye pazarının geleceğine ve potansiyeline güvendiklerini belirtirken, American International Group (AIG) Başkan Yardımcısı Jacob Frenkel iyimser olduklarını ve uzun yıllar kalmak istediklerini söyledi. Frenkel'e göre, AB yaşlanıyor, küçülüyor; Türkiye yeni genç bir fenomen.

Fiat CEO'su Sergio Marchionne ise herhangi bir endişe dumadıklarını kaydederken, Hyundai Motor Company Başkanı Joong-Geol Kim, "Seçimler sona erer ermez ekonomide istikrar devam edecek, iç pazar satışlarımız ve ihracatımız devam edecektir." ifadesini kullandı. Basına kapalı bölümde söz alan Garanti Bankası'nın ortağı ABD'li General Electric Money Başkanı William H. Cary, Türkiye'ye en son 1,6 milyar dolar yatırdıklarını ifade ederek, "İlgiliyiz, Türkiye'de çok fırsatlar var." dedi. Zaman'ın ulaştığı toplantı notlarına göre, 'yerel piyasa gücü' olan Türkiye'yi bölgesel güç yapmak istediklerini vurgulayan Cary, ihracatta bölgesel güç yapmanın mümkün olduğunu söyledi ve şunları ekledi: "Türkiye doğu-batı arasında köprü. Stratejik coğrafyanızı rekabet unsuru olarak kullanın. İstanbul mali merkez olabilir. Türkiye kendini daha iyi pazarlayabilir." ISCAR'ın kurucusu Stef Wertheimer ise Türkiye'yi çok başarılı bulduğunu ve AB'nin bir parçası olarak gördüğünü dile getirdi. Meslek okullarına önem verirse Türkiye'nin AB'nin üreticisi olacağını aktaran Wertheimer, "Teknik okul sistemini destekleyin. KOBİ'leri ihracata entegre edin. Üniversite ve sanayi verimlilik merkezinde birleşirse, gayri safi milli hasıla iki katına çıkabilir." tavsiyesinde bulundu. Fırsatlar konusunda çok hevesli olduklarını söyleyen Benetton Group CEO'su Gerolamo Dominioni de "Genç dinamik piyasanız var, yeni kuşakta moda geleceği çok parlak. Perakendecilikte büyümek için inanılmaz fırsatlar var." diye konuştu. Mango'nun Başkanı İsak Andic Ermay ise imaj sıkıntısı olduğunu ifade ederek, "Avrupalının Türkiye ile ilgili algı ve bilgileri eksik. AB vatandaşlarının sempatisini kazanmaya çalışmalısınız. Futbol dahil her şeyi kullanın." şeklinde konuştu.

'Ortadoğulu turistler için ikinci ev'

Uluslararası yayınlarda Türkiye'nin 28. sırada yer aldığını duyuran Novartis Yönetim Kurulu Üyesi Alexsandre Jetzer, akademik dünyaya rekabetçiliğin getirilmesini isterken Türk bilim adamlarının dünyaya katkı sağlaması gerektiğini ifade etti. Metro Group Başkanı Hans Joachim Körber kayıt dışılığın perakendecilikte sıkıntı oluşturduğunu söyleyerek, "Vergi vermeyen, gümrük ödemeyenlerle rekabet etmeye çalışıyoruz." diye konuştu. El Dorado Gold Başkanı Paul Wriht, madencilik potansiyelinin yüksek olduğunu; ancak tanıtımın iyi yapılamadığını söyledi. Al Shaya CEO'su Muhammed Al Shaya "Türkiye, Körfez bölgesinden gelen turistler için ikinci ev olabilir, Körfez ülkelerine ek sefer konsun." derken, Indesit CEO'su Marco Milani, "Ortadoğu'ya ihracat için iyi bir kapısınız." ifadelerini kullandı.

Devlet Bakanı Babacan ise Türkiye'nin ekonomik kazanımlarını kalıcı kılmak ve refah düzeyini artırmak için uluslararası yatırımları çekme iradesini korumak ve hatta daha ileri taşımak gerektiğini belirterek, "Bu, Türkiye için bir seçenek değil bir zorunluluktur." dedi. Babacan, kendilerine sunulan görüşlerin titizlikle, kararlılıkla takip edileceğini ifade etti. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİM Başkanı Oğuz Satıcı, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Yalçındağ ve YASED Başkanı Tahir Uysal da zirveye katıldı.

Başbakan: Ekonominin teminatı güçlü demokrasi

Başbakan Tayyip Erdoğan, demokrasinin güçlü ülke ve ekonominin teminatı olduğunu belirterek, "Ekonomik gelişmenin demokratik gelişmeyle paralel yürütülmesine özen göstermemiz büyük kazanımlar elde etmemizi sağladı." dedi. Hükümetin izlediği yönetim tarzı ile öncelikle demokratik istikrarın sağlam hale geldiğini ve bunun büyüme, kalkınma ve refah artışı sağladığını dile getiren Erdoğan, "Demokratik istikrar ile ekonomik istikrarın birlikteliğine dikkat çekiyorum. Çünkü ülkemiz için hayati derecede önem arz ediyor. Mevcut imkan ve kaynaklarını doğru kullanarak hamleler yapan Türkiye'nin gelişme ve kalkınmasının sırrı burada yatıyor. Demokratik istikrarın ekonomik büyüme ve kalkınma, büyüme ile eş anlamı olduğunu bütün dünyaya ispatladık." diye konuştu. "Demokratikleşme ve tam bir hukuk devleti olma yolundaki kararlığımız başarıların teminatı oldu. Bundan sonra da öyle olacak." diyen Başbakan, reformların devam edeceğini vurguladı.

Yabancı CEO'lardan demokrasi vurgusu

Toplantının sonuç bildirgesinde, Türkiye'nin son yıllarda gerek ekonomik gerek siyasi alanda kat ettiği mesafeler takdirle karşılandı. Önümüzdeki dönemde yabancı yatırımcı açısından bir 'cazibe merkezi' haline gelmesi için özellikle düşük enflasyon, mali disiplin ve siyasi reformların devam etmesi gerektiği vurgulandı. AIG Başkan Yardımcısı Jacop Frenkel'in okuduğu bildirgede şöyle denildi: "Kopenhag Kritelerleri'ne uyuma ilişkin olarak son yıllarda kat edilen mesafe büyük önem taşıyor. Önümüzdeki dönemde de siyasi reformlara devam edilmesi ile demokrasinin kalitesinin iyileştirilmesi, hukukun üstünlüğünün sağlanması ve temel haklar konusundaki özgürlüklere yönelik iyileşmeler de önem taşıyor. Ekonomik ve siyasi alanda kat edilen mesafeyi ve AB'ye uyum sürecini destekliyoruz. Türkiye doğru yolda ilerliyor. Kaydedilen gelişmeler, bundan sonraki dönemde daha hızlı ve iyi reformlar için kullanılmalıdır. Bu süreç, Türkiye'yi küresel arz zincirinin bir parçası haline getirecektir." Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Katsu da Türkiye'de gecikmiş bir olgunlaşma süreci yaşandığını savunarak, "Demokratikleşme süreci içinde, bu gibi zaman zaman belirsizlik dönemleri yaşanır." dedi.

Yeni hükümet cesur program uygulamalı

IMF 1. Başkan Yardımcısı John Lipsky: Kamu borçları azaldı, bankalar kendi ayakları üzerinde duruyor. Bu, cari açıktan önemlidir. İhracatta önemli atılımlar gerçekleşti; tekstilin yerine otomotiv ve elektroniğin payı arttı. Enflasyon tek hanede zorlanıyor. Yeni destekler olmadan düşmez. Mortgage yasası yanlış zamanda yapıldı. Devlet bankaları özelleştirilemedi. İstihdamı artıracak çalışmalar yapılmalı. Kayıt dışı azaltılmalı. Yeni hükümet cesur ekonomi programı uygulamalı. Türkiye reformlara devam ederse, ekonomik performansı daha iyi olursa çok başarılı olacak. Türkiye tarihi bir fırsatla karşı karşıya.

Kayıt dışılık azalırsa teşvik kadar etkili olur

Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Shigeo Katsu: Geçen yıldan bu yana gelişmeler var, ancak bazı sıkıntılar da görüyoruz. Bazı reformlar uygulanamaz ise beklentiler çöker. Cari açığa ve kamu borcuna dikkat edilmeli. Özelleştirmeler devam etmeli. Kayıt dışılığı azaltmak haksız rekabeti önler, bu bir teşvik olacaktır. Dünya konjoktüründeki olumlu havadan faydalanmak için Türkiye'nin aynı şekilde devam etmesi lazım.

Abdulhamit Yıldız

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 12.06.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM