BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - İznini kullanmayan parasını isteyebilir mi? - MuhasebeTR

Resul KURT - İznini kullanmayan parasını isteyebilir mi?

 

 

Çalışanların çeşitli nedenlerden dolayı yıllık izinlerinin bir kısmını kullanmayarak ücretini almak istedikleri görülmektedir. Okurumuz Veysel Eren de, yıllık iznini kullanamayan veya kullanmayan bir işçi bu hakkını almak için bir ücret hak eder mi, yoksa yıllık izni kullanması şart mıdır diye soruyor... İş Kanunu kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilerden, işyerine girdiği günden başlayarak deneme süresi de içinde olmak üzere en az bir yıl çalışmış olanlara işyerindeki kıdemlerine göre yıllık ücretli izin verilmektedir. Yıllık izinde amaç, işçilerin dinlenerek çalışma istemini, bedensel ve ruhsal sağlıklarını korumaları, motivasyonlarını ve iş verimliliğini artırmalarıdır.

İş Kanunu’nda, iş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücretinin, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödeneceği hükme bağlanmıştır.

Diğer bir deyişle bu işyerinde çalışmasını sürdüren bir işçinin yıllık ücretli izin hakkını kullanmayarak bu süreye ait izin ücretini talep etmesi yasaya uygun değildir. İş sözleşmesi devam eden bir işçi, yıllık izin hakkını kullanmayarak bu süreye ait ücretini isteyemeyecektir.

İşçinin hak kazanıp da kullanamadığı yıllık izin süresi için ücreti, hizmet akdinin işveren veya işçi tarafından feshedilmesi halinde akdin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine ödenir. Bir yıldan az olan süre için yıllık izin ücreti istenemez.

Yine, iş sözleşmesinin sona ermesi halinde ödenmesi gereken yıllık izin ücreti için, iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren 5 yıllık hak düşürücü süre söz konusudur. İşçinin çalışırken kullanmadığı yıllık ücretli izin alacağında 5 yıllık zamanaşımı süresi iş sözleşmesinin feshi tarihinde başlar. İzinlerin karşılığı olan ücretin de son ücret esas alınarak ödenmesi gerekir.
İşe başladığı tarihte primi yatmayanların sigorta başlangıcı

02/02/1964 doğumluyum ve 03.11.1981 tarihinde işe başladım. Sigorta sicil numaram 10504555’dir. Benim sorunum işe başladığım dönemde SSK’ya prim yatmamış görünüyor. Bu sorun benim emekliliğimi etkiler mi? Ne zaman emekli olabilirim? Şu anki yatan prim gün sayım 6150 gündür Esat Köse

Sosyal Sigortalar Kanunu’na göre, sigortalılar için işe giriş bildirgesi verilerek çalışmaya başladıkları haber verilmektedir. Bunun dışında ayrıca, çalışma gün sayıları ile sigorta primine esas kazançlarının da bildirilmesi gerekmektedir.

Bazen sigortalılara ait işe giriş bildirgelerinin SSK’ya verilmesine rağmen prim belgelerinin verilmediği görülebilmektedir. Bu durumda prim belgeleri verilmeyen sigortalılar da hak kaybına uğramaktadır. Çünkü sigortalıların ne zaman emekli olabilecekleri, işe başladıkları tarihe göre belirlenmektedir.

Okurumuz Esat Köse’nin de öncelikle 03.11.1981 tarihinde çalıştığı şirketin bağlı olduğu sigorta müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurarak bildiriminin olup olmadığını öğrenmesi gerekmektedir. Verilen cevapta bildirim olduğunun görülmesi halinde sigorta başlangıç tarihi, 03.11.1981 olarak dikkate alınacaktır. Aksi halde 03.11.1981 tarihinde bildirim olmaması durumunda sigorta başlangıç tarihi 01.10.1983 olarak dikkate alınacaktır.

Ancak, bu kez iş mahkemesinde hizmet tespit davası açması gerekmektedir. Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarına göre, sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmesi ancak, prim belgelerinin verilmemiş olması halinde, bunun en az bir günlük hizmetin bulunduğuna karine olduğu belirtilmekte ve bir günlük hizmet verilerek sigorta başlangıç tarihi olarak tescil edilmektedir. Bu durumda, hizmet tespit davası ile sigortalılık başlangıç tarihini 03.11.1981 olarak tespit ettirebilirsiniz. Bunun için iş davalarında uzman bir avukattan yardım almanızı öneririm.

Okurumuz Esat Köse; SSK kayıtlarındaki 01.10.1983 başlangıç tarihine göre, 47 yaşını tamamlayacağı 02.02.2011 tarihinden sonra SSK’lı olarak emekli olabilecektir.

 

 

(Kaynak: Star Gazetesi | 10.06.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM