BASINDAN YAZILAR
Sağlıkta Kimlik Doğrulama Sistemi Uygulaması / Tahsin Sınav - MuhasebeTR

Sağlıkta Kimlik Doğrulama Sistemi Uygulaması / Tahsin Sınav

Bugünlerde sözlü ve yazılı basında yoğunlukla dile getirildiği üzere, SGK, sağlık sigortası uygulamasında biyometrik kimlik doğrulama sistemi hakkında duyuru yayınlayarak işlemleri başlatmıştır. Buna göre, sağlık kurum ve kuruluşlarının, SGK sağlık yardımlarından yararlandırılan kişilerin kendilerine müracaatı aşamasında (acil hallerde ise acil halin sona ermesinden sonra) nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı, pasaport veya verilmiş ise SGK Sağlık Kartı belgelerinden biri ile kimlik tespiti ve biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulaması yapmaları zorunlu hale getirilmiştir. Ayrıca kimlik tespiti, biyometrik kayıt işlemi veya biyometrik kimlik doğrulama işlemini usulüne uygun yapmayan ve bu nedenle bir başka kişiye sağlık hizmeti sunulması nedeniyle Kurumun zarara uğramasına sebebiyet veren sağlık hizmeti sunucularından ödenen tutarın geri alınacağı da düzenlenmiştir.
Sağlıkta kimlik doğrulama sisteminin yasal dayanağı şöyle özetlenebilir: 5510 sayılı K.m.67/3 hükmüne göre, sağlık hizmeti almak için sağlık hizmeti sunucularına başvuran kişilerin kimlik doğrulamaları, nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport veya evlilik cüzdanı ile yapılmaktaydı. Ancak hizmet sunumunda vatandaşların kimliğinin geleneksel yöntemler ile doğru olarak saptanamamasının getirdiği sorunların önlenmesi amacıyla, kişilerin TC kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport veya evlilik cüzdanı ve/veya biyometrik yöntemlerle kimlik tespit işlemleri tamamlandıktan sonra sağlık hizmeti sunucusundan sağlık hizmeti almalarına ilişkin 1/3/2012 tarihli ve 6283 sayılı Kanun'un 1'inci maddesiyle 5510 sayılı Kanun'un 67'nci maddesinin 3'üncü fıkrasında düzenleme yapılmıştır. Ve bu doğrultuda Sağlık Uygulama Tebliği, m.3.1.2 hükmünde de değişiklik yapılmıştır.

Sağlık Uygulama Tebliğinin 'Biyometrik kimlik doğrulama işlemi' başlıklı 3.1.2.A. maddesinde, kimlik doğrulamada kullanılacak olan biyometrik sistem ve uygulamaya geçilecek sağlık hizmeti sunucuları, uygulama tarihi ile uygulamaya ilişkin usul ve esasların SGK tarafından belirleneceği, Kurum sağlık yardımlarından yararlandırılan kişinin sağlık hizmeti sunucusuna müracaatı sırasında ilk biyometrik verinin Kurum veri tabanına kayıt işleminin sağlık hizmeti sunucusu tarafından yapılacağı da belirtilmektedir. Mevcut düzenlemeler ile sigortalı kişiler adına bir yükümlülük getirilmemiştir. Ancak sigortalılar adına da bir yükümlülük getirileceği beklendiğinden sigortalıların avuç içi damar tanıma tespitlerini yaptırmalarında yarar görülmektedir.

Bu anlamda yapılacak işlemler için, 01.12.2013 tarihine (düne) kadar, hastanelerin belirtilen sistemi kurmaları gerekmekteydi. Şöyle ki, 01.12.2013 tarihinden itibaren 2. Basamak özel sağlık tesislerinde Biyometrik Kimlik Doğrulama sistemine geçileceği için, 2. basamak Özel Sağlık Kuruluşlarının 01.12.2013 tarihinden önce Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi için gerekli alt yapıyı kurmaları gerekmekteydi. Bunun için SGK, 5 firma ile Biyometrik Kimlik Doğrulama sistemi kurulması konusunda anlaşılmış bulunmaktadır. Böylece SGK, hem yapılan usulsüzlüklerin önüne geçmek ve hem de vatandaşların özel hastane ve tıp merkezlerinden daha hızlı ve verimli sağlık hizmeti alabilmelerine imkân sağlayacaktır.

SGK Sağlık Yardımlarından yararlandırılan kişilerin sağlık hizmeti sunucusuna müracaatı sırasında, ilk biyometrik verinin SGK veri tabanına kayıt işlemi, hastanelerce yapılacağından; ilk biyometrik verinin SGK veri tabanına kayıt işlemini yaptırmak için SGK Müdürlüklerine gidilmesine gerek olmayacak; bu işlem, kişinin muayene için müracaat ettiği hastane bankolarında kurulan biyometrik kimlik doğrulama ünitelerince yapılacaktır. Hastane ve sağlık sunucuları, ilk biyometrik verinin SGK veri tabanına kayıt işleminde hastalardan beyan ve taahhüt belgesi almak zorunda olacaktır. Sağlık kuruluşları başvuru aşamasında, acil hallerde ise acil halin sona ermesinden sonra, 'nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı, pasaport veya Kurum sağlık kartı belgelerinden biri ile kimlik tespiti ve biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulaması yapılacaktır.

Bu uygulamayla SGK sigortalıları, özel hastanelere geldiklerinde avuç içlerini 1-2 saniye içerisinde okutup sağlık hizmeti alabilecekler. Bu uygulama ilk etapta ikinci basamak sağlık hizmeti veren özel hastaneler ile tıp merkezlerini kapsamaktadır. Sağlık kurum ve kuruluşlarının, SGK sağlık yardımlarından yararlandırılan kişilerin kimlik tespitini, biyometrik kayıt işlemini veya biyometrik kimlik doğrulama işlemini usulüne uygun yapmayan ve bu nedenle bir başka kişiye sağlık hizmeti sunulması nedeniyle SGK'nın zarara uğramasına sebebiyet veren sağlık hizmeti sunucularından ödenen tutar, geri alınacaktır. Yani sistemi kurmayan hastaneye provizyon sağlanmayacaktır. İkinci Basamak özel sağlık tesislerinde 01.12.2013 tarihi itibariyle Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi'ni kurmayan sağlık hizmet sunucularına MEDULA sistemi üzerinden provizyon verilmeyecektir. Bu uygulama, Tıp Fakültesi hastanelerinde ise 1 Eylül 2014'ten itibaren zorunlu hale gelecektir.

Bugüne kadar yapılan uygulamalarda, sağlıkta hizmete ulaşma kolaylaştıkça, bazı kötüye kullanımlar yaşanmıştır. Özellikle bazı sağlık kuruluşlarında, kayıtlı sigortalı sağlık hizmeti almamasına rağmen, yapılmayan tedavilerin ya da verilmeyen hizmetlerin SGK'ya fatura edildiği durumlarla karşılaşılmıştır. Bir şekilde sigortalı olmadığı halde, başka bir sigortalının TC kimlik numarası kullanılarak günlerce hastanelerde yatarak tedavi olmaları sağlanarak, SGK sigortalıları üzerinden vurgunlar yapılması, artık engellenebilecektir.

Böylece SGK, uğradığı haksızlıklarla mücadele zorunda kalmaktan kurtulmuş ve kaynaklarının doğru kullanılmasını sağlamış olacaktır.

 

(Kaynak: Yeni Şafak | 02.12.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM