BASINDAN YAZILAR
Viraja Son Sürat Yaklaşıyoruz / Yahya Arıkan - MuhasebeTR

Viraja Son Sürat Yaklaşıyoruz / Yahya Arıkan

 E-fatura ve e-defter konusunda üstüne basa basa, defalarca uyardık. “Birçok sancı ve sorunuyla birlikte uygulanmaya başlayacak bir sistemin piyasalara sarsıcı etkisiyüksek olacak” diye. Viraja son sürat yaklaşıyoruz. Üstelik, 2011 yılı cirosu belli bir rakamı aşan mükelleflerin hepsi potada. 
Nasıl mı? 2011 yılı cirosu 10 milyon liranın üzerinde olan bir mükellef, zincir marketlerden bir paket çekirdek alsa dahi kapsama girecek. Yine aynı şekilde, 2011 yılı cirosu 25 milyon liranın üzerinde olan mükellef de, bir depo akaryakıt satın alsa bile e-fatura ve dolayısıyla e-defter uygulaması kapsamına girecektir. 
Sorular, sorular, cezalar! 
E-fatura kapsamındakiler, 2 Eylül itibarıyla başvurularını yaptı. Peki, sonraki süreç nasıl işleyecek? Yanıt için, mükellefleri ikiye ayırmak gerekiyor. 
Birinci grup; Gelir İdaresi’nin portalını kullanacaklar. Başvuru sonrasında bunlara TÜBİTAK-BİLGEM Kamu Sertifikasyon Merkezi’nce mali mühür sertifikası ve şifre gönderiliyor. Bu bilgi Gelir İdaresi’ne de iletiliyor. İdare mükellefe yazı gönderiyor ve yedi günlük adaptasyon süreci tanıyor. Yani sekizinci günden itibaren e-fatura uygulamasının başlaması gerekiyor. 
Oysa ki, Maliye Bakanı başta olmak üzere tüm yetkililerce e-fatura uygulamasına 31 Aralık 2013 tarihine kadar herhangi bir tarihte başlanabileceği belirtilmişti. Tebliğlerdeki düzenlemeler de bu doğrultudaydı. İdarenin yazısı ile oluşan çelişkiyi anlamak mümkün değil. Zorunluluk kapsamında olduğu halde, sadece kâğıt ortamında fatura kullanan mükelleflerin bunları hiç düzenlenmemiş sayılacağını yeniden hatırlatırım. Bu durum, “KDV indirimlerinin reddi” ve “özel usulsüzlük cezası”gibi tahrip edici sonuçlar doğurabilir. 
İkinci grup ise; e-fatura sistemini kendi oluşturacak mükellefler. Bunların tüm hazırlıklarını tamamlayıp en geç yılsonuna kadar e-fatura gönderip almaya başlamaları gerekiyor. 
E-defter için tasdik gerekli mi?
E-defter uygulamasına 2014 yılı içerisinde geçilmesi gerekiyor. Entegrasyon işlemleri en geç 1 Eylül 2014 tarihine kadar tamamlanacak. 2014 sonuna kadar e-defterler kullanılmaya başlanacak. 
Entegrasyon ve yazılım işlemlerini bu yıl içinde tamamlayarak 1 Ocak 2014 tarihi itibarıyla e-defter kullanabilecek mükelleflerini kâğıt ortamında defter tastiği yaptırmalarına gerek yok. Ancak yetiştirilemez ve 1 Ocak 2014 itibarıyla e-defter kullanılamaz durumda ise yine 2014 yılı defterleri kâğıt ortamında tasdik edilecek. Bu tasdik işleminin de aralık ayı içinde yapılması gerektiği unutulmamalı. 
Sonuç mu! Testi kırılmadan yol gösteren, öyle sanıldığı gibi çok değil… 

SOSYAL GÜVENLİK
Engelliye pozitif ayrımcılık 
Ülkemizde engellilerin iş bulma ve bulduğu işi devam ettirme açısından diğer kişilere göre daha çok sorun yaşadıkları bir sır değil. Türkiye’de 2012 yılı verilerine göre engelli sayısı ise 1 milyon 560 bin civarında. 
Engellilerin anayasanın 61. maddesi hükmü doğrultusunda pozitif ayrımcılığa tabi tutulduğu, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda engellilere yönelik düzenlemelerin olması az da olsa mutluluk veriyor insana. 
Yasaya göre engelli bireyler, birden çok kapsamda emekli olma seçeneğine sahip. Sigortalı işe başladıktan sonra yüzde 60 ve üzeri engelli olduğu için malullük sigortası kapsamına alınanlar, malulen emekli olabildiği gibi işe başlamadan önce malul olduğu için malullük sigortası kapsamı dışında kalanlar da 15 yıl sigorta 3600 gün şartlarından emekli olabilir. 
Yaşa takılma yok
Bağ-Kur kapsamında da engellilerin çalışma gücü kayıp oranı yüzde 40’ın üzerinde ise engellilere mahsus şartlardan yaşa tabi olmaksızın emekli olunabilir. Aynı şekilde SSK’den emekli olacaklar da çalışma gücü kayıp oranı yüzde 40’ın üzerinde ise vergi indirim belgesi alarak ve yaşı beklemeden emekli olma hakkına sahip. 
Bu arada, malulen emekli olamayan ancak vergi indirim belgesi alacak derecede engeli olan sigortalılar, süre ve prim ödeme gün sayısını tamamlamaları halinde vergi indirim belgesi almak suretiyle engellilere mahsus kolay emeklilikten yararlanabilir. Üstelik bu kişilere prim ödeme gün sayısına nispetle daha fazla maaş bağlanabilmekte. 

SORU- CEVAP
Ne Zaman Emekli Olurum?
15 Ocak 1979 doğumluyum, ilk kez 4 Temmuz 1996’da sigortalı oldum. 3200 günSSK ve 810 günü isteğe bağlı Bağ-Kur prim ödemem var. Halen SGK’li çalışıyorum. Ne zaman emekli olurum? Sami Doğan 
25 yıl sigortalılık süresi, 56 yaşını ve 5825 prim gününü doldurmak suretiyle 4-a (SSK) sigortalılığından emekli olabilirsiniz. 

(Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi | 28.11.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM