BASINDAN YAZILAR
GSS En Çok Fakir Öğrencileri Vurdu / Ali Tezel - MuhasebeTR

GSS En Çok Fakir Öğrencileri Vurdu / Ali Tezel

 Benim seve seve GSS dediğim Zorunlu Genel Sağlık Sigortası en çok ana-babasından yeterli harçlığı gelmeyen ve bu sebeple part-time çalışan öğrencileri vurdu…. Sayıları 2 milyonu aştı her birinin 3’er bin lira borcu birikti…

 

Hafta sonunda KUDEM eğitim şirketinin düzenlediği seminerde konuşmacı olarak Mersin’deydim. Boş zamanlarımda da alış veriş merkezlerini dolaştım ve ne yazık ki en az 10 tezgahtarın (öğrenci) derdini dinledim. Hepsi de yurdun değişik illerinden Mersin’de üniversite okumaya gelmişler. Hepsi de ana-babasından yeterli harçlık gelmediği için okula gitmedikleri saatlerde çalışıyorlar ve ayda 30 günden az olarak SGK’ya bildiriliyorlar.

 

***ÇALIŞAN ÖĞRENCİ ANA-BABASINDAN YARARLANDIRILMIYOR

Normal şartlarda öğrencilerden erkek olanlar 25 yaşına kadar ana-babası üzerinden faydalanıyorlar, 1.10.2008 gününden önce doğmuş (eski) kızlar da ömür boyu ana-babasından sağlıktan yararlanıyorlar. Ancak, ister erkek olsun ister kız işe girmişlerse artık ana-baba üzerinden sağlık yardımı alamıyorlar.

 

*** PART-TİME ÇALIŞANLAR TAM AY GSS PRİMİNİ KENDİLERİ ÖDERLER
Aslında öğrenci oldukları halde ayda 30 günden az part-time çalışan öğrenciler de 30 günden eksik kalan süreleri için GSS primi ödemek zorundalar. Kamuoyunda bilinen adıyla part-time yani ayda 30 günden az çalışmak bir gerçektir. İşte bu çalışanlar için 1 Ocak 2012 günü yürürlüğe giren zorunlu GSS (Genel Sağlık Sigortası) uygulamasına göre kısmi ay GSS primi ödenmeyecek, tam ay çalışmış gibi GSS primi ödenecektir. 5510 sayılı SS ve GSS Kanunu’nun 88’inci maddesinin 4’üncü fıkrasına göre;
“...4857 sayılı Kanun’un 13 ve 14’üncü maddelerine göre kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanlar ile bu Kanuna göre ev hizmetlerinde ay içerisinde 30 günden az çalışan sigortalılar için eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerinin 30 güne tamamlanması zorunludur…”

Öte yandan, 80’inci maddenin (i ) bendine göre de; “88’inci maddenin dördüncü fıkrasına göre ay içerisinde 30 günden az prim ödeme gün sayılarına ait eksik günlerin genel sağlık sigortası primleri, eksik çalışma süreleri dikkate alınmak suretiyle hesaplanır” denmiştir.

Bütün bunlara göre; ayda 30 günden az çalışması olan işçileriniz için sizler işyerinizde çalıştıkları kadar gün için ücret ödeyeceksiniz ve bu çalışma süresine göre hem GSS hem de diğer primleri ödeyeceksiniz. Mesela işçiniz işyerinizde ayda 15 gün çalışıyorsa ve kendisine bu 15 gün için 800 TL brüt ücret veriyorsanız 800 TL’nin yüzde 12,5’u kadar GSS primi ödeyeceksiniz. Kalan 15 günlük GSS primini ise işçiniz kendisi gidip SGK’ya (Sosyal Güvenlik Kurumu’na) ödeyecektir. Bu 15 günlük boş geçen sürenin GSS primini öderken de yapılacak gelir testi sonucu bulunacak gelir tutarına göre hesaplama yapılacaktır.

 

***GELİR TESTİ EZİYETİ İÇİN MEMLEKTE

Mersin’de öğrenci olup, yurdun değişik yerlerinden gelip part-time çalışan öğrencilerin ödeyecekleri GSS priminin tespiti için illa memleketlerine gidip gelir testine girmeleri gerekiyor aksi halde en yüksek kazançtan ayda 245 lira GSS prim borcu oluyor. Gelir testini öğrenci oldukları yerlerde yaptıramıyorlar.

 

***PUANTAJLA ÇALIŞIN GSS PRİMİNDEN KURTULUN

Şayet, ayda 30 günden az SGK’ya bildiriliyorsanız, eksik gün sebebi kod 7 olarak yani puantajlı çalışma olarak bildirilirse 30 günden eksik kalan süreler için GSS primi ödemekten kurtulursunuz.

 

***ÇOCUKLARINIZ İÇİN DE GSS PRİMİ ÖDENECEK

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SS ve GSS) Kanunu ile artık okumuyorlarsa 18 yaşından büyük çocuklarımız sağlık primi ödemeden sağlık yardımı alamayacaklar. Okuyorlarsa lise için 20, yüksek okul için 25 yaşına kadar prim ödemeyecekler. Liseden yeni mezun olmuş öğrenciler de 120 gün boyunca (üniversiteyi kazanıp-kayıt oluncaya kadar) prim ödemezler ama üniversiteye girememişlerse artık prim ödeyecekler.

 

***ZORUNLU GSS’LİLERİN AYLIK ÖDEYECEKLERİ GSS PRİMİ

5510 sayılı Kanun gereğince; “Harcamaları, taşınır ve taşınmaz malları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak, Kurumca belirlenecek test yöntemleri ve veriler kullanılarak tespit edilecek aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı, asgari ücretin üçte birinden az olan vatandaşlar,” ( Bu aile; aynı hane içerisinde yaşayan eş, evli olmayan çocuk, büyük ana ve büyük babadan oluşur.) prim ödemeyecekler bunların primlerini devlet ödeyecektir. Mefhumu muhalifinden (tersinden) gidersek aylık gelirleri asgari ücretin (1021,50 liranın) üçte birinden (340,50 YTL’den) çok  olanlar SGK’ya GSS primi ödeyeceklerdir.

 

Ödenecek prim hesabı şu şekildedir.

*Asgari ücretin üçte birinden asgari ücrete kadar olduğu tespit edilen kişiler için asgari ücretin üçte birinin yüzde 12’si, (PRİM 1021,50/3 X 0,12=) 40,86 TL,

 

*Asgari ücretten asgari ücretin iki katına kadar olduğu tespit edilen kişiler asgari ücretin yüzde 12’si,  (PRİM 1021,50 X 0,12=)  122,58 TL,

 

*Asgari ücretin iki katından fazla olduğu tespit edilen kişiler için asgari ücretin iki katının yüzde 12’si, (PRİM 1021,50 X 2 x 0,12=) 245,16 TL’dir.

 

***GSS PRİM BORCUNUN SİLİNMESİNİ MALİYE REDDETTİ

2014 yılı Ocak ayında TBMM’den geçmesi planlanan Torba Yasa ile birikmiş GSS prim borçlarının bir defalığına silinmesini teklif eden SGK’nın bu teklifi Maliye Bakanlığı tarafından reddedildi. Şimdi ise planlanan borçların gecikme zammının bir kısmının silinerek ana paranın taksitlendirilmesidir.

 

(Kaynak: Alitezel.com | 27.11.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM