BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - Doğum yapan kadının SSK primi yatar mı? - MuhasebeTR

Resul KURT - Doğum yapan kadının SSK primi yatar mı?

Okurumuz Nurcan Özdemir diyor ki; bir yakınım 20/04/2007’de hastaneden doğum nedeniyle istirahat raporunu aldı ve iş yerine verdi. İş yeri şu anda 20 günlük SSK’lı göstermesi gerekirken, 30 gün göstermiş. Bu arkadaşım 16 hafta sonra hem SSK’sı yatıp hem de SSK’dan doğum istirahat parası alabilir mi?

star
okurlarının en çok sorduğu sorulardan birisi de, hastalık veya doğum nedeniyle istirahat raporu alanların sigortalı olarak bildirilmesinin mümkün olup olmadığıdır. Hastalık veya doğum nedeniyle rapor aldığı için çalışmayan sigortalılara, geçici iş göremezliğin başladığı tarihten önceki bir yıl içinde en az 120 gün hastalık sigortası primi ödenmiş olması durumunda; hastalık halinde üçüncü günden başlamak üzere her gün için, doğum halinde de doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede (çoğul gebelik halinde doğumdan önceki süre on hafta olarak uygulanmaktadır) çalışmadığı günler için geçici iş göremezlik ödeneği verilmektedir.

İşverenlerin istirahat süresince ücret ödeme ve sigortalı bildirme yükümlülüğü bulunmamaktadır. Ancak, işveren dilerse sigortalıların istirahatli (raporlu) bulundukları sürede atıfet kabilinden (iyilik olsun diye) işçilere ücretlerini ödeyebilir. Bunda herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Sigortalıların istirahat süresince çalışmaları yasaklanmış olup, çalışmadan ücret almaları mümkündür. Bu durumda geçici iş göremezlik ödeneğini de alabileceklerdir.

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) geçici iş göremezlik ödeneği alan sigortalılara istirahatlı bulundukları devrede işverenlerce ödenen geçici iş göremezlik ödeneği ile o devredeki kazancı arasındaki fark ücretlerin veya bu devrede Sosyal Güvenlik Kurumu’nca ödenen geçici iş göremezlik ödeneği dikkate alınmadan ödenen tam ücretlerin sigorta primine tabi tutulması ve istirahatli sigortalının SGK’ya bildiriminin devam etmesi gerekmektedir. Bu fark ücretlerin prime esas asgari günlük kazancın altında kalması halinde prime esas asgari günlük kazanca tamamlanmak suretiyle iş kazaları ve meslek hastalıkları sigortası primi de dahil olmak üzere prime tabi tutulması ve bu primlerin ilişkin olduğu sürenin, aylık prim ve hizmet belgesinde gün sayısı olarak gösterilmesi gerekmektedir.


Askerlik borçlanması yapabilir miyim?


14/11/1975 doğumluyum. İlk işe giriş tarihim 01/10/1993 olup askerliğimi 1999 yılında 18 ay olarak yaptım. Askerlik borçlanmasını ödeyebilir miyim? Sigorta başlangıç tarihi değişir mi? Yoksa askerliği ödemem hiçbir işe yaramaz mı? Sosyal Sigortalar Kanunu gereğince, SSK sigortalıları askerlikte er/erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen sürelerinin tamamını veya bir kısmını borçlanabilirler.

Askerlik borçlanması yapacak SSK sigortalısının, sigorta müdürlüklerinden alacağı matbu askerlik borçlanması belgesini askerlik şubesine onaylatarak ilgili sigorta müdürlüğüne vermesi gerekmektedir. Sigortalıların veya hak sahiplerinin yazılı talepte bulunmaları halinde, prime esas kazancın alt sınırının (01.01.2007-30.06.2007 dönemi için 562,50 YTL, 01.07.2007-31.12.2007 dönemi için 585 YTL) talep tarihindeki tutarı üzerinden hesaplanacak yüzde 20 oranındaki malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerini tebliğ tarihinden itibaren altı ay içinde ödemeleri halinde borçlanma sürelerinin hizmetten sayılacağı hükme bağlanmıştır.

Borçlanma başvurusu yapıldıktan sonra ödemenin düzenli olarak yapılması gerekli değildir. Sigortalı, taksitler halinde tutarı yatırabileceği gibi altıncı ayın sonuna doğru defaten ödenmesi durumunda da süresinde ödenmiş sayılmaktadır. Altı ay içinde askerlik borçlanmasına ilişkin tutarın bir kısmının ödenmesi durumunda askerlik süresinin altı ay içinde ödenen miktarla orantılı bölümü geçerli sayılacaktır.

Sigortalı olarak çalışmaya başlamadan önce askerlik hizmetini yapanların sigortalılık başlangıç tarihleri askerlik süresi kadar geriye gitmekte ve prim ödeme gün sayısı da bu süre kadar artmaktadır. Ancak, okurumuz sigortalı olduktan sonra askere gittiğinden dolayı sigortalılık başlangıç tarihi değişmeyecek, sadece prim gün sayısı artacaktır.

Engin Al
 

(Kaynak: Star Gazetesi | 06.06.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM