BASINDAN YAZILAR
Büyük mükellef 3 yıllık peşin fiyat anlaşması yapabilecek - MuhasebeTR

Büyük mükellef 3 yıllık peşin fiyat anlaşması yapabilecek

Transfer fiyatlandırmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının taslağını tamamlayan Gelir İdaresi, mükelleflerin emsal fiyat oluştururken kullanacağı yöntemleri belirledi. Büyük mükellefler Maliye Bakanlığı ile 3 yıllık peşin fiyat anlaşması yapabilecek.

İlaçtan otomotive, beyaz eşyadan cep telefonuna kadar yurt dışına mal satışlarında sektörlerin kapsamına gireceği transfer fiyatlamasının nasıl uygulanacağı netlik kazanmaya başladı. Mükellefler emsal fiyatı belirlerken Gelir İdaresi'nin ortaya koyduğu yöntemlerden hangisi, kendi mal ve hizmetine uygunsa o yöntemi seçebilecek. Büyük mükellefler ise Gelir İdaresi ile 3 yıllık peşin fiyat anlaşması yapabilecek.
Gelir İdaresi, "Karı, Türkiye'de değil yurt dışında bırakmak amaçlı satışlar" olarak nitelendirilen tranfer fiyatlandırmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının taslağını tamamladı. Şirketlerin uzun zamandır beklediği karar taslağında, transfer fiyatlandırması çerçevesinde belirlenecek "emsal fiyatın" hangi yöntemlerle tespit edileceği ortaya konuldu.
Mükellefler emsal fiyatı belirlerken Gelir İdaresi'nin ortaya koyduğu yöntemlerden hangisi, kendi mal ve hizmetine uygunsa o yöntemi seçebilecek. "Büyük mükellefler" ise Gelir İdaresi ile "peşin fiyatlandırma anlaşması" yapabilecek. Bunun için de 3 Eylül 2007 tarihinden itibaren Gelir İdaresi Başkanlığı'na başvurabilecekler. Gelir İdaresi ile 3 yıllık yapılacak anlaşmalar vergi ihtilaflarında sigorta gibi bir işlev görecek. Bu uygulama şirketlerin sattığı bir malda, emsal fiyat belirlenmesi ve kendi şirketleri de dahil bütün şirketlere aynı fiyat üzerinden malın satılması ilkesini getiriyor.

1 Ocak'tan itibaren geçerli
Şirketlerin, gelirlerini yurtdışına çıkararak vergi ödemekten kaçınmalarını sonlandırmayı hedefleyen transfer fiyatlandırması düzenlemesi için ikincil mevzuat çalışmalarından birisi tamamlandı. Gelir İdaresi Başkanlığı, "Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Karar" taslağını hazırladı. Kurumlar vergisi kanunu çerçevesinde yapılan düzenlemenin kapsamı içine, Türkiye'deki tam ve dar mükellef gerçek kişi ve kurumların tamamı girdi. Karar, 1 Ocak 2007'den geçerli olmak üzere yürürlüğe girecek. Düzenleme ile ilişkili kişilerle mal veya hizmet alım ya da satımında bulunan gerçek kişi ve kurumların gelirlerinin tam ve doğru olarak beyan edilmesinin sağlanması ve transfer fiyatlandırması yoluyla vergi matrahının aşındırılmasına engel olunması amaçlandı. Düzenlemeye göre, söz konusu işlemlerde, "emsallere uygunluk ilkesi" uygulanacak.
Gelir İdaresi düzenleme taslağında, kanunda da yer alan emsal fiyata ilişkin hangi modellerin uygulanabileceğine açıklık getirdi. Mükellefler, ilişkili kişilerle yaptıkları mal ve hizmet alımı ya da satımında emsallare uygunluk ilkesiyle tutarlı fiyat uyguladıklarını göstermek zorundalar. Bunun için Gelir İdaresi'nin belirlediği yöntemlerden kendilerine en uygun olanı seçecekler.

500 mükellef anlaşma yapabilecek
Şirketlerin satışlarında kullanacağı emsal fiyat; "Karşılaştırılabilir fiyat yöntemi", "maliyet artı yöntemi", "Yeniden satış yöntemi", "kar bölüşüm yöntemi", "işleme dayalı kar marjı yöntemi" gibi çeşitli yöntemlerle belirlenebilecek. Bu yöntemler büyük mükellefler dışındakiler için geçerli olacak. Büyük mükellefler ise Gelir İdaresi ile 3 yıllık peşin fiyat anlaşması yapabilecek. Peşin fiyatlandırma anlaşmasının kapsamına, Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı'na kayıtlı mükellefler girecek. Şu anda 500 mükellef bu daireye kayıtlı. Söz konusu kurumların ilişkili kişilerle yaptığı yurt dışı işlemlere ilişkin olarak belirleyeceği yöntem konusunda 3 Eylül 2007 tarihinden itibaren Gelir İdaresi'ne başvurmaları mümkün olacak. Ön değerlendirme ve analiz süreçlerinin ardından İdare'nin başvuruyu kabul etmesi halinde mükellef ile İdare arasında peşin fiyatlandırma anlaşması imzalanacak.

İptal edilirse ne olacak
Anlaşma kapsamındaki işlemlere ilişkin uygulama ile anlaşma kapsamında belirlenen yöntem ve bu yöntemin uygulama şartları ile ilgili olarak inceleme yapılabilecek. İdare, mükellefin söz konusu anlaşma koşullarına uyum gösterip göstermediğini veya bu koşulların geçerliliğini sürdürüp sürdürmediğini, anlaşmada belirlenen süre müddetince mükellefin sunacağı yıllık rapor üzerinden takip edecek. Mükellefin peşin fiyatlandırma anlaşmasında belirtilen koşullara uymadığı, söz konusu koşulların geçerliliğini sürdürmediği veya mükellef tarafından ibraz edilen bilgi ve belgelerin eksik, yanlış veya yanıltıcı olduğu tespit edilirse, mevcut anlaşma İdare tarafından tek taraflı olarak önceki dönemleri de kapsayacak şekilde iptal edilecek. Bu durumda, anlaşma hiç yapılmamış kabul edilerek mükellef vergi incelemesine sevk edilecek.

(Kaynak: Referans Gazetesi | 05.06.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM