BASINDAN YAZILAR
Geçici İşgöremezlik Ödeneği – Tam Aylık Çakışmasında Uygulama / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Geçici İşgöremezlik Ödeneği – Tam Aylık Çakışmasında Uygulama / Şevket Tezel

 Soru: Sigortalı kadın çalışanım. Doğum öncesi 8 haftalık doğum iznine ayrıldım. Bu öncesi ve sonrası toplam 16 haftalık süreç içerisinde işverenim benim sigortamı ödemeye devam ederse SGK bana vermesi gereken işgöremezlik ödeneğini sigortam ödenmeye devam etti diye vermeyi reddeder mi? İsmi mahfuz
Cevap: Hastalık olsun, gebelik olsun analık olsun geçici işgöremezlik hallerinde SGK işgöremezlik ödeneği öder. Doğumdan önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartıyla, doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede, çoğul gebelik halinde ise doğumdan önceki sekiz haftalık süreye iki haftalık süre ilâve edilerek çalışmadığı her gün için günlük kazancının üçte ikisi üzerinden geçici iş göremezlik ödeneği ödenir.
Bu dönemde ödemek zorunda olmasalar da kimi işverenler çalışının gelir düzeyinde düşme olmasın düşüncesiyle atıfet kabilinden çalışanın ücretini ödemeye devam edebilir. SGK işveren ücret ödüyor diye reddetmez ama işveren size ödenen ödeneği isteyebilir. İstemiyorsa afiyetle ikisini de kullanabilirsiniz. Burada önemli olan işvereninizin geçici işgöremezlik döneminde çalışmadığınızı açıkça beyan etmesidir. SGK işgöremezlik döneminde işverenden ücret alıp almadığınızla değil, bilfiil çalışıp çalışmadığınızla ilgilenir.
Kıdem Tazminatı Yasasına Dikkat
Soru: 04.04.2005 tarihinden itibaren özel bir şirkette çalışmaktayım. 13.04.2013 tarihinde de evlendim. Vardiyalı sistemde çalıştığımdan dolayı eşim çalışmamı istemiyor. Bundan dolayı işten ayrılmak istiyorum. Yemek ve yol sosyal haklarım mevcut ücretlerini bilemiyorum. Bordroda da belirtilmiyor. Dört ayda bir satış hedefi tutarsa kendi belirledikleri prim ücreti veriliyor. Buna göre evlilik tazminatına bu haklar ücret olarak dahil edilebilir mi? 1500 TL brüt maaşım ile yaklaşık ne kadar tazminat alabilirim? Dilekçemi verir vermez belirttiğim tarihten itibaren şirketle ilişkimi kesmek ve ihbar süresini beklemek istemiyorum, mümkün mü? A.S.
Cevap: Evlilik nedeniyle nikâh tarihinden itibaren en fazla bir yıl içinde kıdem tazminatı alarak işten ayrılmak için Kıdem Tazminatı Fonu Yasası çıkmadan elinizi çabuk tutun. Zira bu yasa çıkarsa askere giden erkekler ile evlenen kadınların kıdem tazminatı alarak işten ayrılma hakkını sona erdirecek. Bu nedenle www.alitezel.com sitemizden gündemi açıklayan yazılarımızı izleyerek nabzı tutabilirsiniz. Elbette para ve para ile ölçülebilir sürekli nitelikteki her türlü hak ve menfaatler kıdem tazminatı hesabına dahil edileceğinden ister işyerinde aynen verilsin ister ticket gibi kart şeklinde verilsin yemek ve ister akbil isterse servis biçiminde tanınsın yol masrafınız da dikkate alınmalıdır. Evlilik nedeniyle kıdem tazminatlı olarak işten ayrılmada ihbar süresi tanımak zorunda değilsiniz. Tüm bu önemli detayları öğrenmek amacıyla yeni bir bordro örneğiniz ile gerçek bir sosyal güvenlik müşavirine başvurursanız süreç içindeki durumunuzu, bu durumdan hukuki ölçüler içerisinde en az zarar ve en fazla yararla çıkmanız için yapmanız gerekenleri öğrenir, zamanında ve en isabetli adımları atma fırsatı bulabilirsiniz. Böylelikle hem kıdem tazminatı ve hem de diğer haklarınız yanında sosyal güvenlik bakımından da durumunuz ve bulunduğunuz nokta tüm açıklığıyla ortaya çıkar.

(Kaynak: Alitezel.com | 11.11.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM