BASINDAN YAZILAR
Kısa Vadeli Sigorta Kolları Prim Oranı Bazı İş Kolları İçin %1 Olarak Uygulamaya Devam Edilecektir / Vedat İlki - MuhasebeTR

Kısa Vadeli Sigorta Kolları Prim Oranı Bazı İş Kolları İçin %1 Olarak Uygulamaya Devam Edilecektir / Vedat İlki

 Uygulamada en çok kafamızı karıştıran nokta Kanun mu? Genelge mi? Tartışması olmuştur.

İş Mahkemelerinde davalar değerlendirildiği zaman kanun maddesi ile değerlendirme yapılır.

 

19/Ocak/2013 Tarihli  28533 sayılı Resmi Gazetenin 6385 sayılı Kanun ile;

 

5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

“c) Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, sigortalının prime esas kazancının %2’sidir. Bu primin tamamını işveren öder. Bu oranı %1,5 oranına düşürmeye ya da %2,5 oranına artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.”(Madde:9)

 

 

 

Denilmiştir.

 

Yürürlük tarihi olarak 01/09/2013 tarihi belirlenmiştir.

 

Burada yorum farklılığından dolayı Kanun da ilgili maddeye işlenmiştir.

 

’c’’ bendine tabi işyerleri  ve Bağ-Kur Kapsamındaki 4-1(b) sigortalılar için uygulama da sabitlemeye gidilmiştir.

 

Oysa Yorum getirilmek suretiyle önemli bir yanlışa da imza atılmıştır.

 

81/(d) bendi ise değişikliğe gidilmemiştir.

 

d) (Değişik: 13/2/2011-6111/38 md.) 5 inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilenler için prim oranı, prime esas kazançlarının % 6’sıdır. Bu prim oranının % 1’i kısa vadeli sigorta kolları, % 5’i genel sağlık sigortası primidir.

 

Aynı maddenin birinci fıkrasının *(c) bendinde belirtilen kursiyerler için prim oranı, prime esas kazançlarının % 13,5’idir. Bu prim oranının % 1’i kısa vadeli sigorta kolları, % 12,5’i genel sağlık sigortası primidir.

 

 

 

*Not:( c)'nin (e ) olması gerekir.*

 

Konuyu açar isek;

 

‘’5’inci Maddenin (b) bendi;

 

b) (Değişik: 13/2/2011-6111/24 md.) 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde meslekî eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası; meslek liselerinde okumakta iken veya yüksek öğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 46 ncı maddesine tabi olarak kısmi zamanlı çalıştırılan öğrencilerden aylık prime esas kazanç tutarı, 82 nci maddeye göre belirlenen günlük prime esas kazanç alt sınırının otuz katından fazla olmayanlar hakkında ise iş

 

kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulanır. Bu bentte sayılanlar, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılırlar ve bunlardan bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanlar hakkında ayrıca genel sağlık sigortası hükümleri uygulanır.

 

-3308 sayılı Kapsamda olanlar,

 

-Meslek Lisesi Kapsamında olanlar,

 

-Yüksek Öğrenimleri sırasında  staja tabi olanlar,

 

-2547 YÖK Kanuna göre kısmi zamanlı çalıştırılan öğrencilerden aylık prime esas kazanç tutarı, 82 nci maddeye göre belirlenen günlük prime esas kazanç alt sınırının otuz katından fazla olmayanlar,

 

İş kazası ve meslek hastalığı sigortası ödenir.(Kısa Vadeli Sigorta Oranı=%1 olarak uygulanacaktır.)

 

Ayrıca İş Kur Kursiyerleri içinde bu oran%1 olarak uygulanacaktır.

 

2013/11 sayılı Genelge ile 81/ (c)  bendi kısa vadeli sigorta oranı %2 olarak sabitlenmiştir.

 

5510/81-(d) bendinde ise %1 oranında Kısa Vadeli Sigorta Oranında değişikliğe gidilmemiştir.

 

Olmayan değişikliği 2013/11 sayılı Genelge de Sabitlemek 5510/81 Kanundaki (d) bendine aykırı bir uygulamadır.

 

Ayrıca 5510 Kanunun 81/(d) bendinde  aynı maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen kursiyerler (c ) bendi değil (e)  bendi olarak düzeltilmesi gerekir.

 

Kısaca 2013/11 Sayılı Genelge de;

 

2- Aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile staja tabi tutulan ve 2547 sayılı Kanuna tabi çalışan öğrenciler;

 

Bu sigortalıların genel sağlık sigortası prim oranı, Kanunun 81. maddesi gereğince, 1/3/2011 tarihinden itibaren prime esas kazancın % 6’sıdır. Bu oranın % 1’i kısa vadeli sigorta kolları, % 5’i genel sağlık sigortası primidir. Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı 1/9/2013 tarihinden itibaren % 2 olarak uygulanır. Bunların prim ödeme yükümlüsü ise önceden olduğu gibi Milli Eğitim Bakanlığı veya bu öğrencilerin eğitim gördükleri okullar ile öğrenim gördükleri yüksek öğretim kurumlarıdır.

 

**

 

3- İŞKUR tarafından düzenlenen meslek edindirme, geliştirme ve değiştirme eğitimine katılan kursiyerler

 

Kanunun 5. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi gereğince, İŞKUR tarafından düzenlenen meslek edindirme, geliştirme ve değiştirme eğitimine katılan kursiyerler, 2008 yılı Ekim ayı başından itibaren Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılmışlardır. Bunlar hakkında 1/3/2011 tarihine kadar iş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulanacak, 1/3/2011 tarihinden itibaren bunlardan bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanlar ile genel sağlık sigortası yardımından yararlanmayanlardan ayrıca genel sağlık sigortalısı primi de alınacaktır. Bu sigortalılar adına İŞKUR’dan alınacak prim oranı % 13,5 olup, bu oranın % 1’i kısa vadeli sigorta kolları, % 12,5’i genel sağlık sigortası primidir. Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı 1/9/2013 tarihinden itibaren % 2 olarak uygulanacaktır.

 

SONUÇ:

 

2013/11 SAYILI GENELGE DE YAPILAN GENELLEME İLE %2 KISA VADELİ SİGORTA KOLLARI OLARAK SABİTLEME YAPMAK HATAYA DAVETİYE ÇIKARMAKTIR.

 

OYSA 6385 SAYILI KANUN İLE SADECE 5510/81’İNCİ MADDENİN ( C ) BENDİ DEĞİŞTİRİLMİŞTİR.

 

DİĞER MADDELERDE DEĞİŞİKLİĞE GİDİLMEDİĞİ GİBİ ,ESKİ ( C) BENDİNDE UYGULAMA %1 İLE 6,5 OLMASINA RAĞMEN ,HİÇ BİR ZAMAN (D) BENDİ %1 ORANINDA DEĞİŞTİRİLMEMİŞTİR.

 

BUNA GÖRE GENELGE DE BU HATANIN DEĞİŞTİRİLMESİ GEREKİR.

(Kaynak: Alitezel.com | 08.11.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM