BASINDAN YAZILAR
Ekonomi Bürokratları Seçim Sonrasını Bekliyor / Erdoğan Süzer - MuhasebeTR

Ekonomi Bürokratları Seçim Sonrasını Bekliyor / Erdoğan Süzer

 5'inci İzmir İktisat Kongresi'nde üzerinde beyin fırtınası yapılan konuların başında Türkiye'nin 2023 hedefleri geldi. Hedef büyük; 2 trilyon dolar milli gelir, 500 milyar dolar ihracat, 25 bin dolar kişi başına gelir ve dünyanın en büyük 10'uncu ekonomisi...

Bugün bu hedeflere pek yakın sayılmayız: 822 milyar dolar milli gelir, 153,5 milyar dolar ihracat, 10 bin 818 dolar kişi başına gelir ve dünyanın 17'nci büyük ekonomisi...

2023 olmaz 2033 olur

Kongre boyunca düzenlenen panellerde sunum yapan, söz alan, soru soran iktisat kökenli akademisyenler hedefler konusunda pek umutlu görünmedi. Özellikle bir akademisyenin, "2023'te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alabilmemiz için bugün dünyanın en çok yabancı sermaye çeken ilk 10 ülkesi arasında olmamız gerekirdi. Ne yazık ki bugün bu noktadan çok gerilerdeyiz" şeklindeki değerlendirmesi hedeflere ilişkin umutları iyiden iyiye azalttı.

Bir türlü çözülemeyen tasarruf açığı da hedeflerin önündeki en büyük engel olarak sürekli vurgulandı.

Bununla birlikte, "2023 olmaz 2033 olur. Önemli olan hedeflere sağlam adımlarla yürümek" sözü sık tekrarlandı ve kabul gördü.

Ekonomilerin gelecekteki dünya sıralaması konusunda uluslararası düzeyde pek çok araştırma yapılıyor. Örneğin uluslararası denetim ve yönetim danışmanlığı kuruluşlarının yaptığı son araştırma Türkiye'nin 2030 yılında dünyanın en büyük 12'nci ekonomisi haline geleceğini, bu tarihte dünya liderliğine Çin'in oturacağını iddia ediyor.

Seçim sonrası ilk 6 ay

Kongreden çıkan sonuç, Türkiye'nin büyük ve iddialı hedefine ulaşabilmesi için vitesi epeyce büyütmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Kongre aralarında sohbet ettiğimiz bürokratlarla hedeflere ulaşmanın zorluğunu konuşurken, üst düzey bir bürokrattan kritik bir bilgi geldi. Bürokrat, birebir yaptığımız sohbette şunları söyledi:

"2023 hedeflerine ulaşabilmek, hiç olmazsa yaklaşabilmek için daha radikal adımlar atmamız gerektiğini biliyoruz. Ancak şu anda seçim dönemine girildi. Radikal adım atmak kolay değil. Maliye, bankacılık, sosyal güvenlik ve daha birçok alanda yapılacak yeni reformlarla ülkeye ivme kazandırmak için genel seçimlerin ardından geçecek ilk 6 ay kritik önem taşıyor. Seçim sonrası ilk 6 ayda reformları yaptık yaptık! Yapamazsak iş işten geçer. Biz şimdi işte o ilk 6 aya yönelik hazırlık yapıyoruz. Şimdi hepimiz, 'Türkiye ekonomisini hızlı büyütecek adımlar neler olabilir' konulu dersimize çalışıyoruz. Bu arada seçim öncesinde yapılabilecek işlere devam ediliyor. Eğer o 6 aylık süreyi iyi değerlendirebilirsek 2023 hedeflerinin uzağına düşmekten kurtulabiliriz."

Daha az memur

Hükümetin seçim öncesinde seçim ekonomisi mantığına ters düşen işlerle karşılaşmadık mı? Neden seçimi bekliyoruz? Daha sorumu bitirmeden bürokrat, "Emekli olan memurların yerine yarısı kadar yeni memur alımına izin veren madde bütçeden çıktı. Bu seçim öncesinde yapılacak iş midir? Ama yapıldı. Seçim öncesi atılmış bu radikal adımı dikkate alıp seçim sonrası yapılabilecek radikal çıkışları siz düşünün" dedi.

Görünen o ki, seçim sonrasında 2023 hedefleri daha bir ön plana çıkacak. Bakalım 2023 yolunda işçinin, memurun, esnafın, zenginin, yoksulun payına ne düşecek?

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 06.11.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM