BASINDAN YAZILAR
Kıdemde Uzlaşma Olur Mu? / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Kıdemde Uzlaşma Olur Mu? / Sadettin Orhan

 Çalışma hayatının gündemi zaten sıcaktı, daha da ısınacağa benziyor. Taşeron işçileri düzenlemesi, kadın çalışanlara yeni haklar, esnek çalışma, işçi kiralama ve kıdem tazminatı fonu düzenlemeleri derken paketler birbiri ardına açıklanıyor. Bunlardan özellikle esnek çalışma modellerinin genişletilmesi, istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisinin verilmesi ve kıdem tazminatı fonu üzerinde yoğun tartışma yaşanıyor. Nitekim DİSK kıdem fonuna karşı meydanlara ineceğini açıkladı. Türk-İş'in de konuya sıcak bakmadığını biliyoruz.

Uzlaşma olmazsa...

Geniş toplum kesimlerini ilgilendiren meselelerde ideal olan tabii ki en geniş mutabakatın sağlanmasıdır. Fakat uzlaşma sağlanamaması, o konuda düzenleme yapılamayacağı anlamına gelmiyor. Türkiye'de işgücü piyasasının katı olduğu, bunda özellikle mevcut kıdem tazminatı uygulamasının belirli bir payı olduğu öteden beri pek çok araştırma, rapor ve tezlere konu olmuş bir gerçek. Bir başka gerçek de mevcut uygulamada kıdem tazminatından işçilerin büyük çoğunluğunun yararlanamıyor olması. Yani bu konuda tam bir "bölünmüş işgücü piyasası" ya da "işçi aristokrasisi" durumu yaşanıyor. Gelinen noktada kilit soru şu: Sadece sendikalı ve kurumsal işyeri çalışanlarının tam olarak yararlanabildiği uygulama devam mı etsin yoksa bütün çalışanların yararlanabileceği daha düşük tutarlı tazminata mı geçilsin?

2023 hedefi için

AK Parti de dahil olmak üzere hemen her parti 2023 yılı için istihdam ve sosyal politika hedeflerini açıkladı. Buna göre işsizlik %5, kayıt dışı istihdam ise %15'ler civarında hedefleniyor. Bu hedeflerin gerçekleşmesi istikrarlı büyüme kadar iş gücü piyasasının yapısal sorunlarının çözümüne de bağlı. Ki bunların başında kayıt dışı istihdam, vasıfsız emek ve işgücü arzındaki katılık geliyor.

Hizmet tespiti talebinde bulunabilirsiniz

Soru: Sadettin Bey, ben 1983 yılında bir kulüpte lisanslı olarak basketbol oynamaya başladım. Kulüp tarafından sigortam yapılmamış. Acaba dava yoluyla bu çalışmalarımı ispatlasam emeklilikte bana faydası olur mu? Adnan B.

Cevap: Adnan Bey, eğer amatör olarak basketbol oynadıysanız sigortalı sayılmadığınız için herhangi bir hak talebinde bulunamazsınız. Fakat profesyonel olarak oynadıysanız SGK'ya hizmet tespiti talebiyle dilekçe verebilirsiniz. Buna karşın söz konusu kulüpten ayrılalı beş yıldan fazla geçmişse hizmet tespit davası açamazsınız.

Asıl işyerine tabisiniz

Soru: Sadettin Bey, bir kuruma tüm şubeleri de dahil olmak üzere ülke genelinde temizlik, tahmil ve tahliye hizmeti veriyoruz. Yani alt işveren olarak işçi çalıştırıyoruz. Acaba 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası kapsamında bizim tehlike sınıfımız asıl işverene göre mi yoksa alt işveren olarak yaptığımız işe göre mi belirlenecektir? Erkan B.

Cevap: Değerli okurum, gerek 6331 Sayılı Kanun'un 9. Maddesi gerekse İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği gereği alt işverenin işyeri asıl işverenin tehlike sınıfına tabidir. Bu anlamda siz de büro işyerinin tehlike sınıfı olan az tehlikeli kapsamda sayılacaksınız.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 26.10.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM