BASINDAN YAZILAR
Memurlardan Kim Milyoner Olmak İster? / Ali Şerbetçi - MuhasebeTR

Memurlardan Kim Milyoner Olmak İster? / Ali Şerbetçi

  atv'de Kenan Işık'ın sunduğu Kim Milyoner Olmak İster adlı yarışma programını severek izliyorum. İstanbul'da bir üniversitede devlet memuru olarak görev yapıyorum. Devlet memurlarının yarışmalara katılıp para kazanmasında memuriyet açısından sakınca var mı? B.B. 
Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile halka açık yarışmalarda, kampanyalarda veya etkinliklerde kazanılan ödül veya hediyeler memurlar açısından hediye alma yasağının dışında yer almaktadır. Memurların yarışma programlarına katılmasına engel bir durum yok. Ancak görevinizle ilgili resmi ve gizli nitelikteki bilgileri paylaşmamanız gerekiyor. 

* Çalıştığım firma 40 kişilik, ortalama 7-10 yıl arası çalışan arkadaşlar var. Firma isim değişikliğine gitti. Bize 'Eski firmadan hiçbir alacağımız yoktur' yazısı imzalatmak istiyorlar. 'Bu formalite. Eski şirket hesaplarını kapatmak istiyoruz' diyorlar. Böyle bir belgeyi imzalarsak, yasal haklarımız kaybolur mu? Y.K. 
İşyerinden tüm alacaklarınızın ödendiğine dair, alacağınızın olmadığına ilişkin yazı imzalarsanız ileride sizin için sıkıntı olur. Haklarınızla ilgili dava açtığınız zaman bu sizin aleyhinize kullanılır. Böyle bir belgeyi imzalamayın. Hiçbir işlem yapmadan yeni şirkette çalışmaya devam etmeniz halinde, İş Kanunu'na göre işyerinin devri olarak kabul edileceğinden haklarınız ölmez, ilk işe giriş tarihinden itibaren devam ederek yeni işverenliğe geçer. 

* Bir şirkette 3 yıl, 3 ay çalıştım. Kıdem tazminatı hesabına performans prim ücreti eklenir mi? M.Y. 
İş Kanunu'na göre; kıdem tazminatının çalışılan son ücret üzerinden ödenmesi gerekir. Kıdem tazminatının hesabında ikramiye ve ilave tediyeler (teşvik, başarı vb), temettüf, devamlı ödenen primler, devamlı ödenen bayram parası, kasa ve unvan tazminatı, imza tazminatı, mali sorumluluk tazminatı, yemek, gıda, erzak yardımları, taşıt, aile, konut, giyim yardımları, havlu, sabun yardımı, ayakkabı veya bedeli (sosyal yardım niteliğinde olmak şartı ile), her yıl verilen yıllık izin harçlığı, çocuk yardımı, düzenli ödenen eğitim yardımı, gece zammı, vardiya primi, kıdem zammı, yüzde usulünün uygulandığı işlerindeki bahşişler gibi süreklilik arz eden ödemeler dikkate alınır. 3 ayda brüt 1500 TL'lik primi düzenli olarak alıyorsanız, bu ödeme de kıdem tazminatının hesabında dikkate alınır 

* * *
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
* 10.04.1964 doğumluyum. 1980-1990 arasında SSK'lı 847 günüm var. 1991-2001 arasında 7 yıl, 3 ay Bağ-Kur'um var. 1984'te askerlik yaptım ve tekrar 2011'de SSK'ya kaydımı yaptım. Ne zaman emekli olurum? Vedat ÖZKAYA 

1980'deki girişiniz 23 Kasım'dan önce ise 25 yıl, 45 yaş ve 5000 prim gün şartlarına, bu tarihten sonra ise 25 yıl, 46 yaş ve 5075 prim gün şartlarına tabisiniz. Askerliğinizi de borçlanıp prim gün sayınıza ekleterek en son SSK başlangıcınızdan itibaren 1260 günü tamamlamanız durumunda hem SSK emeklilik şartlarına tabi olur hem de prim gün sayınızı tamamlamış olursunuz. Dolayısı ile 1260 gün şartı tamamlanır tamamlanmaz emekli olabilirsiniz. 

* 07.10.1996'da işe başladım, halen çalışıyorum. Yüzde 40 özürlü raporum var. Ne zaman emekli olurum? 5...341520 Nolu SMS
Vergi indirim raporunuza istinaden 17 yıl ve 3920 prim gün şartlarına tabisiniz. 07.10.2013'te 17 yıl şartınız dolacak. Eğer bu tarihe kadar prim gün sayınızı tamamlarsanız emekli olursunuz. 

(Kaynak: Takvim Gazetesi | 25.10.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM