BASINDAN YAZILAR
Barışmanın Son Günleri / İsmail Kökbulut - MuhasebeTR

Barışmanın Son Günleri / İsmail Kökbulut

 Varlık barışından faydalanmak isteyenler için 31 Ekim 2013 tarihi son gün. Kanun daha önceki varlık barışlarındaki gibi geniş kapsamlı değil. Sadece yurtdışından getirilecek veya bildirilecek olan varlıklara bu imkân tanındı. Varlık barışından faydalanacak olanların elini çabuk tutmalarında fayda var. Beyan ve bildirim süresi sona ermeden kısaca varlık barışının ince noktalarını hatırlatalım.

Kapsama girecek varlıklar?

Varlık barışının kapsamına; gerçek veya tüzel kişilerce 15 Nisan 2013 tarihi itibarıyla sahip olunan ve yurtdışında bulunan; para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile varlığı kanaat verici bir belgeyle ispat edilen taşınmazlar giriyor.

Söz konusu kıymetlerin 31 Ekim 2013 tarihine kadar Türk Lirası cinsinden rayiç bedelle bankalara veya Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca faaliyette bulunan aracı kurumlara bildirilmesi ya da vergi dairelerine beyan edilmesi gerekiyor.

Ne kadar vergi ödenecek?

Vergi dairelerine yapılacak beyanlarda, beyan edilen varlıkların değeri üzerinden %2 oranında vergi tarh edilecek ve bu vergi, tarhiyatın yapıldığı ayı izleyen ayın sonuna kadar ödenecek.

Beyanın banka veya aracı kurumlara yapılması halinde ise; söz konusu kurumlar kendilerine bildirilen varlıklara ilişkin olarak %2 oranında hesapladıkları vergiyi, bildirimi izleyen ayın 15. günü akşamına kadar vergi sorumlusu sıfatıyla beyan edip ödeyecekler.

Ödenen vergi, hiçbir suretle gider yazılamayacak ve başka bir vergiden mahsup edilemeyecek.

Defter tutanlar ne yapacak?

Her şeyden önce; varlık barışına konu edilen kıymetlerin, defter tutan mükellefler tarafından beyan tarihini takip eden ay sonuna kadar kanuni defterlere kaydedilmesi gerekiyor.

Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin kanuni defterlerine kaydettikleri kıymetler için pasifte özel fon hesabı açmaları gerekmekte. Bu fon hesabı, sermayenin cüz'ü addolunacak, sermayeye ilave dışında başka bir amaçla kullanılamayacak, işletmenin tasfiye edilmesi halinde ise vergilendirilmeyecek.

Vergi incelemesi yapılacak mı?

Varlık barışının belki de en büyük artısı; bildirilen veya beyan edilen varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacak olması. Yani beyan edilen yurt dışı kaynaklar hiçbir şekilde vergi incelemesine tabi tutulmayacak.

Ancak bildirilen varlıklardan bağımsız olarak her mükellef vergi incelemesine alınabilir. Bu konuda varlık barışı ile matrah artımını karıştırmamak gerekir. Sadece Varlık barışı nedeniyle yurtdışından getirilen varlıklardan hareketle inceleme ve soruşturma yapılamıyor.

Varlık barışının vergi incelemelerine etkisi

29 Mayıs 2013 tarihinden sonra başlayan ve 01.01.2013 tarihinden önceki dönemleri kapsayan vergi incelemelerinde beyan edilen ve vergisi ödenen varlık tutarları dikkate alınıyor.

İnceleme sonucunda Gelir, Kurumlar ve Katma Değer Vergisi yönünden tespit edilen matrah farkından, varlık barışında beyan edilen tutarlar mahsup edilecek. Dolayısıyla, inceleme esnasında vergi incelemesine yetkili olanlar, koşulların gerçekleşip gerçekleşmediğini ayrıca kontrol etmek suretiyle bildirilen veya beyan edilen tutarları mahsup ederek vergi inceleme raporlarını tanzim edecekler.

Haksız iadeden kaynaklanan tarhiyatlar ile Gelir, Kurumlar ve Katma Değer Vergisi dışındaki diğer vergilere yönelik yapılacak inceleme ve tarhiyatlara varlık barışının bir faydası yok. Özel Tüketim Vergisi, Damga Vergisi ve usulsüzlük veya özel usulsüzlük cezaları da mahsup uygulaması kapsamında değil.

Devam eden vergi incelemelerinin durumu

Varlık barışı ile beyan edilen tutarların 29 Mayıs 2013 tarihinden önce başlamış olan vergi incelemelerine hiçbir etkisi yok.

29 Mayıs 2013 tarihinden sonra vergi incelemesine başlanmış olan mükelleflerin Varlık barışının bu avantajından faydalanmaları mümkün olacak. Bu tarihten sonra vergi incelemesi başlayan mükelleflerin 31 Ekim 2013 tarihine kadar varlık barışından faydalanmaları mümkün. Beyan edilen varlıklar inceleme sonucunda bulunan matrah farklarından mahsup edilecek ve geriye bir fark kalırsa vergi ve ceza tarh edilecek.

Bu tarihler arasında başlamış olan incelemelerin (bu tarihler arasında varlık barışından faydalanmış olunması halinde) ne zaman bittiğinin bir önemi yok.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 21.10.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM