BASINDAN YAZILAR
Yeni Düzenlemeler Bankaları Nasıl Etkileyecek? - MuhasebeTR

Yeni Düzenlemeler Bankaları Nasıl Etkileyecek?

 Krediler ve kredi kartlarına yönelik yeni düzenlemelerden; kredi kartı portföyü yüksek özel bankaların daha fazla, KOBİ kredi portföyü yüksek olan bankaların ise daha az etkilenmesi bekleniyor.
İSTANBUL - Hükümet, Orta Vadeli Program (OVP) ile ekonominin en kırılgan noktalarından biri olan cari açığı azaltmayı ve tasarrufları artırmayı öncelikleri arasına alırken; tüketime dönük krediler ve kredi kartları kullanımına sınırlamalar getirilmesinin bu alana yoğunlaşan bankalarda baskı yaratması, yönünü KOBİ'lere ve ihracat kredilerine çeviren bankalar için avantajlı olması bekleniyor.

Tasarrufları artırmak ve dolayısıyla cari açığı azaltmak amacıyla BDDK'nın tüketici kredileri ve kredi kartlarının kullanımına sınırlamalar getirmeyi hedefleyen düzenlemeler Resmi Gazete'de yayımlanırken; Başbakan Yardımcısı Ali Babacan dün yaptığı açıklamada, kredi kartları ve bazı tüketici kredilerinde taksit sayısının sınırlanması çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Analistler, özellikle kredi kartı portföyü yüksek özel bankaların daha fazla; KOBİ kredi portföyü daha yüksek olan bankaların ise daha az etkilenmesinin beklendiğini ifade ederken; bu etki sabah bankacılık hisseleri üzerinde de hissedildi.

Bankacılık sektör hisseleri bugün saat 1440 itibariyle yüzde 1.79 kayıpla hareket ederken, bireysel bankacılıkta önde gelen bankalardan Yapı Kredi Bankası'nın hisseleri yüzde 2.19, Garanti Bankası'nın yüzde 2.35, Akbank hisseleri yüzde 2.14 aşağıdaydı. KOBİ bankacılığında önde gelen bankalardan Halkbank hisseleri dünkü
kapanış seviyesinde hareket ediyordu.

Analistler, BDDK'nın Resmi Gazete'de yayımlandığı düzenlemelerin daha önce fiyatlanmış olmasına rağmen, Babacan'ın açıkladığı ve kredi kartları ile tüketici kredilerine dönük yeni düzenlemeleri içeren çalışmaların kredi kartı portföyü yüksek banka hisselerinde baskı yaratmasını beklediğini söylediler.

Yatırım Finansman Bankacılık Analisti Ahmet Emre Kılınç, son düzenlemeler ile ekonomi yönetiminin konut hariç tüketici kredileri ve kredi kartlarındaki büyümenin önüne geçmek istediğine işaret ederek, şunları söyledi: "Orta Vadeli Program sunumunda da, tasarruf oranın düşüklüğüne dikkat çekilip, düşük tasarruf oranının cari açığa neden olduğu ve tasarruf oranının artırılmaya çalışıldığı vurgulanmıştır. Diğer taraftan bankaların KOBİ ve ihracat kredilerini desteklemeleri isteniyor ve bunun bir sonucu olarak da KOBİ ve ihracat kredilerinde ayrılan genel karşılık oranları düşürüldü."

Düzenlemelerin kredi kartı portföyü yüksek olan Yapı Kredi Bankası, Akbank ve Garanti Bankası için görece daha negatif olduğu söyleyen Kılınç, "Kredi kartı ve otomobil kredileri portföyü düşük olan buna karşılık KOBİ kredilerinin toplam krediler içindeki payı yüksek olan Halkbank için pozitiftir. Vakıfbank benzer finansal yapıya sahiptir, etkinin Vakıfbank için özel bankalara göre daha pozitif olacağını düşünüyoruz" dedi ve ekledi:

"Ancak düzenlemenin Halkbank gelir tablosuna etkisi pozitif iken, Vakıfbank için az da olsa negatif etki bekliyoruz."

Kılınç ayrıca kredi kartlarında minimum ödeme tutarlarının artırılmasının bankaların takip portföyüne sınırlı da olsa artıracağını vurguladı.

İş Yatırım bankacılık analisti Kutluğ Doğanay da hem mevcut düzenlemeler, hem de dün Babacan tarafından açıklanan ve üzerinde çalışıldığı söylenen düzenlemelerle ilgili olarak, bütün olarak bakıldığında yolda olan makro-ihtiyati önlemler özellikle kredi kartlarında ağırlığı olan bankaların bilançoları üzerinde etkisi olacağını belirterek, "Akbank, Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası, Vakıfbank ve Bank Asya için negatif olurken; TSKB, Albaraka Türk ve Halkbank bu önlemler karşısında daha dayanıklı dörünüyor" dedi.

Babacan, dün akşamki açıklamasında, kredi kartları ve bazı tüketici kredilerinde taksit sayısına sınırlama getirileceğini belirterek, "BDDK tarafından alınan kararlar banka bilançolarını etkileyecek. Bunların etkisini BDDK göz önüne alıyor ancak krediler toplam mevduatın üzerinde, buradaki artış hızına dikkat etmemiz gerekiyor" dedi.

Global Menkul Değerler analisti Sevgi Onur yayımladığı notta, tüketici kredisi portföyü ağılıklı olan bankaları olumsuz etkileyebileceğini belirterek, bunlar arasında Yapı Kredi Bankası ve Garanti Bankası'nın olumsuz; Halkbank'ın ise pozitif etkilenebileceğini ifade etti.

Yatırım Finansman tarafından altı aylık mali tablolar üzerinden derlenen verilere göre; Akbank'ın toplam kredileri içinde kredi kartlarının payı yüzde 14, Garanti'nin yüzde 11.5, Halkbank'ın yüzde 2.5, Vakıfbank'ın yüzde 3.9, Yapı Kredi'nin ise yüzde 17.1 seviyesinde bulunuyor.

Toplam krediler söz konusu dönemde Akbank için 98.61 milyar lira, Garanti Bankası için 106.4 milyar lira, Halkbank'ın 73.34 milyar lira, Vakıfbank'ın 77.14 milyar lira, Yapı Kredi'nin 83.98 milyar lira.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 10.10.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM