BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - Devlet memurunun yıllık izni - MuhasebeTR

Resul KURT - Devlet memurunun yıllık izni

Okurumuz Yücel Acar diyor ki; hiç kimseden bir türlü kesin cevap alamadığımız bir sorum var. Ben 7 yıldır devlet memuruyum. Memurluğa başlamadan önce de 6 yıl özel sektörde SSK’ya bağlı olarak çalıştım ve askerlik borçlanmamı yatırdım. Şu anda 20 gün yıllık izin kullanıyorum. Öğrendiğim kadarıyla 06.06.2002 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan bir tebliğe göre özel sektördeki çalışmalar da yıllık izin hesaplamasında dikkate alınıyormuş. Fakat personel müdürlüğümüze başvurduğumuzda o tebliğin sadece avukatları ilgilendirdiğini söylediler. Sizden ricamız bu kanun tüm memurları kapsıyor mu? Şu anda ben 30 gün izin kullanabilir miyim?

Malum, yaz geliyor. Dolayısıyla çalışanlar yavaş yavaş yıllık izinlerini kullanmaya başlayacaklar. Devlet memurlarının yıllık izin süresi İş Kanunu’na tabi çalışan işçilerden farklı olup, hizmeti 1 yıldan 10 yıla kadar (10 yıl dahil) olan memurlar için 20 gün, hizmeti 10 yıldan fazla olan memurlar içinse 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için 2’şer gün eklenebilmektedir. Buna göre; hizmeti 1 yıldan az olan memurların yıllık izin hakkı bulunmamaktadır. Ancak, 1 yılın doldurulduğu günü takip eden günden itibaren 20 gün Yıllık izin kullanımı mümkündür. Yine, 10’uncu yılın tamamlandığı günü takip eden günden itibaren 30 gün izne hak kazanmakta olup, bu izine hak kazanmadan önce yıllık iznin tamamının veya bir kısmının kullanılmış olması bu hakkı ortadan kaldırmaz.

Yıllık izin sürelerinin hesabında hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet süreleri ile muvazzaf askerlikte ve okul devresi dahil yedek subaylıkta geçirilen süreler, izin süresinin hesabına dahil edilecek ve bu sürenin hesabında göz önünde bulundurulacaktır.

Özel sektörde geçen hizmetlerin değerlendirilmesi

Okurumuzun bahsettiği Devlet Memurları Kanunu 154 Seri Nolu Genel Tebliğidir. Söz konusu tebliğde ‘Yıllık izin sürelerinin hesabında, hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin dikkate alınması’ hükmü getirilmiştir.

Buna göre, yıllık izin sürelerinin hesabında, hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin dikkate alınması gerekmektedir.

Memuriyet dışında geçen hizmetlerin değerlendirilmesi, hizmet sınıfına göre değişmektedir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36/C maddesine göre memuriyet dışındaki serbest olarak çalışılan veya resmi ve özel sektörde geçen süreler, Teknik Hizmetler, Sağlık Hizmetleri, Avukatlık Hizmetleri sınıfları ile Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında ve basınla ilgili kadrolarda çalışanlar için değerlendirilirken, aynı süreler Genel İdare Hizmetleri Sınıfında çalışan memurlar açısından değerlendirilmemektedir. Değerlendirilecek hizmet süresinden sadece özel sektörde geçen süre 12 yılı geçemez. Değerlendirilecek hizmetlerin gerçekleşmiş olup olmadığının öncelikle SSK ve Bağ-Kur’dan prim ödenerek geçmiş olduğunun belgelendirilmesi, yapılan hizmetin mesleki tahsilin görülmüş olmasından sonra ifası gerekmekte olduğundan bu hususun da meslek odalarından alınan ve fiilen mesleği ile ilgili çalıştıklarını ifade eden belgelere dayandırılması gerekmektedir. (Bu konuda ayrıntılı bilgi için memurlar.net’i öneririm)

(Kaynak: Star Gazetesi | 23.05.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM