BASINDAN YAZILAR
Veysi SEVİĞ - Mali sektöre olan borçların yeniden yapılandırılması - MuhasebeTR

Veysi SEVİĞ - Mali sektöre olan borçların yeniden yapılandırılması

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Mali Sektöre Olan Borçlarının Yeniden Yapılandırılması Hakkındaki Yasa’nın 3'üncü maddesinin 3'üncü fıkrası hükmü gereği olarak yapılan çerçeve anlaşmaları hükümleri kapsamında düzenlenecek finansal yeniden yapılanma sözleşmelerini imzalamış KOBİ’lerin 31.10.2006 tarihine kadar vadesi geldiği halde ödenmemiş bulunan; elektrik, doğalgaz, telefon veya su kullanımından kaynaklanan borçları ile Maliye Bakanlığı’na bağlı vergi daireleri ile sosyal güvenlik kurumlarına olan ve Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Yasa veya tabi oldukları mevzuat hükümlerine göre takip edilen borçları, ilgililerin sözleşme tarihinden itibaren iki ay içinde başvurmaları halinde, teminat aranmaksızın yasal faiz oranı uygulanmak suretiyle yirmi dört aya kadar tecil edilebilmektedir. Bu bağlamda yasal düzenleme gereği olarak söz konusu borçlar nedeniyle daha önce uygulanmış hacizler, yapılan ödemelere paralel olarak kaldırılır.

Finansal yeniden yapılandırma sözleşmesi imzalamış bulunan KOBİ’ler, sözleşme tarihinden itibaren iki ay içinde, sözleşmenin bir örneği ile birlikte borçlarının tescili için ilgili kuruma başvurabileceklerdir.

Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşmasının Onaylanması, Kabulü ve Uygulamasına İlişkin Genel Şartlar Hakkındaki Yönetmelikte yer alan tanımlamaya göre bu istisnadan yararlandırılacak olan KOBİ’ler “Donuk veya şüpheli alacaklar hesabına intikal etmiş kredi borçlarının ilk açılış tarihi ile 31.10.2006 tarihi arasındaki dönemde iki yüz elli kişiden az yıllık çalışan istihdam eden veya yıllık net satış hasılatı ya da bilanço aktif toplamı yirmi beş milyon Yeni Türk Lirası'nı aşmayan işletmeler”dir.

Bankalar ile diğer mali kurumların ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ile Tasfiye Halinde Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi'nin alacaklarını yeniden yapılandırabilmeleri için koşulları Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından belirlenmiş yeniden yapılandırma çerçeve anlaşmalarını imzalamış olmaları gerekmektedir. Bu bağlamda da finansal yeniden yapılandırma çerçeve anlaşmalarını imzalamayan bankalar ve diğer mali kurumlar tarafından yapılacak sözleşme ve işlemler yeniden yapılandırmadan yararlandırılmayacaktır.

Maliye Bakanlığı'na bağlı vergi dairelerine borçlu olmakla birlikte, bankalar ve/veya diğer mali kurumlara borçlarının olmaması ya da borçlu oldukları bankalar ve/veya diğer mali kurumların finansal yeniden yapılandırma çerçeve anlaşması imzalamamaları nedeniyle finansal yeniden yapılandırma sözleşmesi imzalamayan KOBİ’lerin, vergi borçları için tecil müessesesinden yararlanmaları da mümkün değildir.

Ayrıca; vergi borçlarından dolayı tecil işleminden yalnızca finansal yeniden yapılandırma sözleşmesi imzalamayan KOBİ’ler yararlanabileceği için bu işletmelerin Maliye Bakanlığı'na bağlı vergi dairelerine olan borçları ile ilgili olarak Vergi Usul Yasası ile Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Yasa’da yer alan sorumluluk düzenlenmeleri dolayısıyla haklarında işlem yapılan mirasçılar, kefiller, şirket ortakları ve kanuni temsilciler gibi kamu borçlusu sayılanlar, sorumlu oldukları tutarlar için tecil hükmünden yararlandırılmamaktadır.

Tecil istemi kabul edilenler için tecil talep tarihinden bu tarih dahil, ayrı ayrı her bir takside ödeme tarihine kadar geçen süre için yıllık yüzde 9 oranında tecil faizi uygulanacak ve tecil faizleri de taksitlerle birlikte tahsil edilecektir.

Maliye Bakanlığı tarafından 443 Seri Numaralı Tahsilat Genel Tebliğ ile yapılan açıklama uyarınca finansal yeniden yapılandırma sözleşme tarihinden önce Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Yasa’nın 48'inci maddesi uyarınca tecil edilen ve tecil koşullarına uygun olarak ödenmekte olan borçlar içinde bu düzenlemeden yararlanmak isteyen KOBİ’ler, kalan taksitlerini yapacakları başvuru ile yeni koşullara göre hesaplatabilip ödeyebilirler.

Örneğin borçlu 20.01.2006 tarihinde alacaklı daireye başvurarak 30.000 YTL için borcunun taksitlendirilmesini istemiş, söz konusu borç Şubat 2006 ayından başlayarak ve 20 ayda 20 eşit taksitte ödenmek üzere tecil ve taksitlendirilmiştir.

Borçlu 15 taksit ödedikten sonra 15.5.2007 tarihinde bağlı bulunduğu vergi dairesine başvurarak, mevcut tecilin geçerli sayılması ve kalan taksit tutarlarını Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Mali Sektöre Olan Borçlarının Yeniden Yapılandırılması Hakkındaki Yasa hükümlerine göre uyarlanmasını talep etmiştir.

Bu durumda, borçluya verilecek süre hesaplanırken kalan taksit tutarı olan 7500 YTL, yapılacak taksitlendirmede iki yıllık süre dikkate alınacağından, borçluya en fazla Haziran 2007 ayından başlayarak sekiz aylık süre verilecek ve borçlu kalan taksitlerini bu süre içerisinde ödeyecektir.

(Kaynak: Referans Gazetesi | 22.05.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM