BASINDAN YAZILAR
Yurtdışı Borçlanma İşlemlerinizde Sosyal Güvenlik Müşavirinden Destek Alın / Vedat İlki - MuhasebeTR

Yurtdışı Borçlanma İşlemlerinizde Sosyal Güvenlik Müşavirinden Destek Alın / Vedat İlki

 Son yıllarda Yurtdışı Borçlanması yapmak isteyen vatandaşlarımız, konusunda uzman olmayan kişilerden , yardım aldıklarında istedikleri sonucu alamamaktadır.

Yurtdışı borçlanması geniş ve kapsamlı bir çalışmayı gerektirir.

Özellikle T.C. izinli çıkmış olan ,yurtdışında yaşayan Mavi ve Pembe Kartlı vatandaşlarımızın yurtdışı borçlanmasında haklarını en iyi bilen konusunda uzman olan kişilerdir.

Kısmi süreli aylığın ,tam aylığa yada Kısmi Süreli aylık bağlanma koşullarında nasıl bir yol izleneceğini konusundaki uzman kişiler bilir.

Borçlanmanın en efektif şekli ile SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı yönünden ayrımını da yaptırmanız gerekir.

Bu işlemleri yapacak konusundaki uzman arkadaşlarımızın 3201 sayılı Kanunun yanında 5510 sayılı Kanununa ,Yurtdışı ile imzalanan İkili Sözleşmelere ,Yönetmelik ve Genelgelere hakim olunması gerekir.

Yurtdışı Borçlanması ile ilgili davaları açacak olan avukatlara yada hak sahiplerine yönlendirme açısından konuya hakim olunması gerekir.

Okurlarımıza konuyla ilgili özet açıklamamıza yer veriyoruz.

Borçlanmanın şartları

Yurtdışı borçlanmasından yararlanabilmek için aşağıda açıklandığı şekilde;

a) Türk vatandaşı olmak,

b) Belirli nitelikte yurtdışı süreleri bulunmak,

c) Hizmetleri belgelendirmek,

d) Yazılı istekte bulunmak,

şartları aranacaktır.

Burada borçlanılacak süreler ,çalışma süreleri ,işsizlik süreleri ,ev kadını olarak geçen süreleri borçlanma hakları bulunmaktadır.

Yazılı İstekte Bulunacaktır.

Yurtdışında geçen çalışma veya ev kadınlığı sürelerinin borçlandırılmasına ilişkin yazılı talep, örneği “Yurtdışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçesi”nin usulüne göre doldurulup imzalandıktan sonra doğrudan ya da posta yolu ile SGK’unun ilgili ünitesine ulaştırılması ile yapılacaktır.

Kurum tarafından gönderilen borç ödeme tebligatının 3 ay içinde ödenmesi gerekiyor.

Borçlanmalar Hangi Statüye Göre Değerlendiriliyor:

Yurtdışında 08.05.2008 tarihinden önce veya sonra geçen hizmet sürelerini bu tarihten sonra borçlanma talebinde bulunanların borçlanma talep tarihinden önce Türkiye’de son defa;

a) Sosyal Güvenlik Kurumuna tabi çalışması olanların borçlanma işlemleri SGK’ca,

b) 506 sayılı Kanunun geçici 20. maddesine tabi sandıklardan birine tabi çalışması olanların borçlanma işlemleri ise ilgili sandıkça,

sonuçlandırılır.

Son defa sigortalının çalışmaları SSK,Bağ-Kur,Tarım SSK, Tarım Bağ-Kur ve Emekli Sandığında geçmiş olmasına göre borçlanma işlemleri SGK yürütülecektir.

 

Borçlanma Miktarında Formül:

Borçlanma Tutarı = Seçilen Bir Günlük Prime Esas Kazanç x Borçlanma Gün Sayısı x % 32 olacaktır

Emekli Aylığı Almak İçin Aranan Şartlar:

‘’Borcun tamamının ödenmesi” ibaresinin mutlak anlamında kullanılarak, aylık bağlanması için tebliğ edilen borcun tamamının ödenmesi şartının aranmasına imkân bulunmamaktadır. Bu durumda, aylığa hak kazanmaya yetecek prim gün sayısına isabet eden miktarda ödeme yapılması, bu şartın yerine getirilmesinde yeterli olacaktır. Aylık bağlamaya yetecek prim gün sayısı kadar ödeme yapmayanlara aylık bağlanmayacaktır.

Yurtdışında geçen sürelerini borçlandıktan sonra tahsis talebinde bulunanlardan başvuru sırasında "Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi”, "3201 Sayılı Kanuna Göre Aylık Talebinde Bulunanlara Mahsus Beyan ve Taahhüt Belgesi” ve yurtdışında çalıştıkları işten ayrıldıklarını, yurtdışında ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneğinin sona erdiğini gösterir bir "hizmet belgesi” alınacaktır.

YOKLAMA BELGESİ:

Kanuna göre malullük ve yaşlılık aylığı bağlanıp altı aydan daha uzun süre yurtdışında bulunmuş olanlar, yurtdışında çalışıp çalışmadıklarını ve ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alıp almadıklarını gösterir belgeleri, "3201 sayılı Kanuna Göre Aylık Alanlara Mahsus Yoklama Belgesi" ile birlikte altı aylık sürenin dolduğu tarihten sonra üç ay içinde SGK söz konusu aylığı bağlayan ilgili ünitesine vereceklerdir.

Yurtdışında bulunulan altı aylık sürede çalışmayan ve ikamete dayalı sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği almayanlardan durumlarını 3201 sayılı Kanuna Göre Aylık Alanlara Mahsus Yoklama Belgesi ile Kuruma bildirenler için ayrıca bir belge istenmeyecektir.

AYLIK KESİLME ESASI:

Yurtdışı sürelerine göre bağlanan aylıklar, yurtdışında yabancı ülke mevzuatına tabi çalışmaya, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği almaya başlanılan tarihten itibaren kesilmektedir.

Bu kriterleri değerlendirerek bu işlemleri bilen SGMüşavirlerinden özellikle avukatlık hizmetini bünyesinde bulunduranları tercih etmeniz gerekir.

Usulüne uygun iş ve işlemlerinizi takip eden müşavirlerden yardım almanızı öneriyorum.

**

(Kaynak: Alitezel.com | 04.10.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM