BASINDAN YAZILAR
Yeni Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı / Yaşar Erdoğdu - MuhasebeTR

Yeni Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı / Yaşar Erdoğdu

 1961 yılından beri uygulanan Gelir Vergisi Kanunu’nun ve 2007 yılından beri uygulanan Kurumlar Vergisi Kanunu’nun kaldırılarak tek bir kanunda düzenlenmesi ve hem gerçek kişileri hem de kurumları birlikte kapsayacak şekilde yeni bir gelir vergisi kanunu oluşturulması amacıyla tasarı oluşturulmuş ve TBMM’ye sunulmuştur. Birtakım değişikliklerle mutlaka önümüzdeki süreçte kanunlaşacaktır.

Yeni Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı’nda yeni tanımlar yapılmıştır. Örnek: Tasarının iki maddesinde yer alan asgari ücret, çocuk, eş, işyeri, iş merkezi, kanuni merkez gibi tanımlamaların yeniden tanım açılımları yapılmış, geniş bir şekilde gelir ve kurum mükelleflerini kapsayacak şekilde açıklanarak tasarıya yanıldığı anlaşılmıştır.

Gelirlerin tanımında değişiklik yapılmıştır. Mevcut yürürlükteki Gelir Vergisi tanımı ile paralel olarak gelir tanımının değiştirilmediği gerçek kişilerin bir takvim yılı içinde elde ettikleri kazanç ve iratlar gelirin tespitinde gerçek ve safi tutarları ile dikkate alınacağı ifade edilmektedir. Gelir tanımında değişiklik yapılmamıştır. Buna bir de kurumlar

ifade edilmiştir.

Esnaf muaflığı netleştirilmiştir. Mevcut hali ile esnaf muafiyeti oldukça sınırlandırılmış

sonradan yapılan düzenlemeler neticesinde sadece belirli meslek mensuplarına indirgenmişti.

Şimdi doğrudan bu meslek grupları açıkça sayılarak tasarı metnine alınmıştır. Böylece esnaf muaflığı sadece tasarının ilgili maddesinde açıkça yazan meslek grupları tarafından kullanılabilir hale getirilerek kesinleştirilmiştir. Ancak Maliye Bakanlığı’na yetki verilerek grubun genişlemesine de olanak sağlandığı ifade edebilir.

Ticari kazançlar için öngörülenler yürürlükteki Gelir Vergisi’ndeki gibi tasarıda da süreklilik arz eden bir organizasyona dayanan her türlü ticari kazanç kapsamında değerlendirilmektedir. Diğer yandan tasarının 10/6 hükmü uyarınca bir faaliyetin ticari muhasebeyi gerektirecek hacim ve önemde olması ya da faaliyetin özelliğine göre işin sermaye veya yer tahsisi, personel istihdamı, reklam ve tanıtım gibi pazarlamaya yönelik işlemlere girişilmesi dış kaynak temini ise mahsus makine ve araç tedarikleri gibi süretlerle yürütülmesi hallerinde ticari organizasyon oluşturulması sayılacaktır.

Hükümden anlaşılacağı üzere ticari muhasebeyi gerektiren;

-Sermayeyi yer tahsisi personel ve tanıtım gibi pazarlama işlemleri.

-Dış kaynak temini (kredi, borç vb.)

-Makine araç tedarikleri

Haftaya devam edeceğim.

Saygılarımla…

(Kaynak: Yenigün Gazetesi | 26.09.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM