BASINDAN YAZILAR
'Melek Yatırımcı'ya Avantaj / Yahya Arıkan - MuhasebeTR

'Melek Yatırımcı'ya Avantaj / Yahya Arıkan

 İş ve ekonomi dünyasında, Bireysel Katılım Yatırımcısı için en bilinen sıfatlardan biri “Melek Yatırımcı”dır. Kabaca bu sıfat, fikri ve projesi olan ama parası olmayıp bankadan kredi alamayan küçük girişimcileri, öz kaynakla finanse edenler için kullanılır. 

Yasal olarak ise bu kişiler; “4059 sayılı kanunun ek 5’inci maddesi kapsamında Hazine Müsteşarlığı’nca devlet desteklerinden yararlanmaları için kendilerine lisans verilecek olan, kişisel varlıklarını ve/veya tecrübe ve birikimlerini başlangıç veya büyüme aşamasındaki girişimlere aktaran gerçek kişi” yatırımcılar olarak tanımlanır.
Anımsanırsa, bu yatırımcılarla ilgili düzenleme, geçen yıl haziran ayında Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 82. maddesi ile yapılmıştı. Uygulamanın ayrıntıları için Maliye Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığı tarafından tebliğ çıkarılması bekleniyordu. İşte, 21 Ağustos’ta ilgili tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı ve uygulamanın ayrıntıları da şekillendi.
Artık bireysel katılım yatırımcıları, iştirak hisselerini en az iki tam yıl elde tutmak şartıyla, yıllık beyanname ile bildirilen kazanç ve iratlardan indirebilecek. 
Buna göre “tam mükellef anonim şirketlere ait iştirak hisselerinin alış bedellerinin %75’ini” ve “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ile KOSGEB tarafından belirlenen araştırma, geliştirme ve yenilikçilik programları kapsamında projesi son beş yıl içinde desteklenmiş anonim şirketlere ait iştirak hisselerinin alış bedellerinin yüzde 100’ünü” elde tutanlar indirimden yararlanabilecek. 
Yatırım yapılacak iştirak hisselerinin kapsamını, Bireysel Katılım Sermayesi Hakkında Yönetmelik belirliyor. Buradaki ifade ise şöyle: 
“Bireysel katılım yatırımcısı indiriminden yararlanılabilmesi için;
- Tam mükellef gerçek kişi olunması,
- İştirak hisselerinin iktisap edilmesinden önce Hazine’den bireysel katılım yatırımcısı lisansı alınması,
- Tam mükellef bir anonim şirkete ait iştirak hisselerinin iki tam yıl (730 gün) süreyle elde tutulması, 
- Müsteşarlıkça belirlenen alanlarda yatırım yapılması ve yatırımın müsteşarlıkça mevzuata uygun bulunması gerekmektedir.”

Bu noktada bir şeye dikkat edilmeli. Bireysel katılım yatırımcıları, Hazine’den aldıkları lisans kapsamında iktisap ettikleri iştirak hisselerinin alış bedelinin yüzde 75’ini, bu alışı yaptıkları yıla ait gelir vergisi beyannamesinde indirim konusu yapabilecek. 
Örneğin, 2013 yılında 100 bin lira bedel ile satın alınan bir iştirak hissesinin 75 bin liralık kısmı bu alışın yapıldığı 2013 yılı beyannamesinde indirim konusu olacak ve matrah bu miktarda azalacak.
Bu yönüyle bakıldığında uygulamanın büyük bir vergi avantajı sağlayacağı açık. Yatırım yapılan iştirak hissesi iki tam yılı doldurmuş olmak şartı ile ne zaman satılırsa satılsın vergi avantajından peşinen yararlanılacak. Yatırımın yapıldığı yılda, diğer gelir unsurları örneğin kira gelirleri için de bu indirim yapılabilecek. Hatta yararlanılamayan indirim tutarı izleyen yıllara da devredebilecek. Ne diyelim! Hayırlısıyla bekleyelim görelim…

Çalışan anneye süt izni

Mevcut yasaya göre, kadın işçi doğum yapmışsa, doğum öncesi ve sonrası 8’er haftadan 16 haftalık süre için çalıştırılamaz. Eğer ikiz, üçüz gibi çoğul gebelik olmuşsa doğumdan önce çalıştırılmayacak 8 haftalık süreye 2 hafta daha eklenir. 

Şimdi ise TBMM’de görüşülmesi beklenen Torba Kanun’la çalışan annelere ek haklar gündemde. Doğum öncesi ve sonrası sürelerin birer hafta artması planlanıyor. Buna göre, raporlu olduğu sürede kadın işçiler çalıştırılmayacak ve SGK’den geçici iş göremezlik ödeneği de alacak.
Bu arada bilindiği üzere, çalışan annelere İş Kanunu ile verilen haklardan birisi de süt izni. İsteği halinde kadın işçiye, doğum öncesi ve sonrası raporlu olduğu sürenin bitiminden itibaren altı aya kadar ücretsiz izin veriliyor ve ayrıca bir yaşından küçük çocuklarını emzirebilmeleri için de günde toplam bir buçuk saat süt izni kullandırılıyor.
Süt izni süresinin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını ise kadın işçi kendisi belirleyebiliyor. Bu süre ise günlük çalışma süresinden sayılıyor. Süt izni olan bir yıllık sürenin toplu olarak kullanılması ise doğru değil. İzni günlük kullanım gerekiyor. Öte yandan, yasanın amacına çok uygun olmasa da özellikle evi ile işyeri uzak olan kişiler için süt izninin birkaç gününü tek seferde kullanmak da mümkün.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

18 Kasım 1979’dan beri sigortalıyım. 4800 gün prim ödedim. Ne zaman emekli olabilirim? Kadir Gün
 
25 yıl sigortalılık süresini, 45 yaşını ve 5000 prim gününü doldurarak SGK’den emekli olabilirsiniz. Eksik günlerinizi tamamlamak için askerlik borçlanması da yapabilirsiniz.

(Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi | 19.09.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM