BASINDAN YAZILAR
Baret İstedin Vermedi İşten Çık, Tazminatı Al / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Baret İstedin Vermedi İşten Çık, Tazminatı Al / Okan Güray Bülbül

 Yeni düzenlemeyle birlikte ikiden fazla çalışanı olan işyerlerinde çalışan temsilcisi seçilmesi zorunlu. Temsilci, iş güvenliği için talepte bulunur ve reddedilirse tazminata hak kazanır.

Çalışan temsilcisi, iş sağlığı ve güvenliği kapsamında yürütülen çalışmalara ilgili tedbir alınması isteyen ve, tekliflerde bulunan kişilere verilen ad. Aynı zamanda işçileri de temsil ediyor. Çalışan temsilcisinin görevleri arasında işyerinde gerçekleştirilecek risk değerlendirmesi çalışmalarına katılmak ve işyerinde yapılması gerekenler için işverene önerilerde bulunmak var. Çalışan temsilcisinin iş sağlığı ve güvenliği anlamında alınan önlemlerin yetersiz olması durumunda yetkili makamlara başvuru ve şikâyet hakkı var. Yani temsilcilerde teftişin de bir parçası oluyor. 
En az 2 çalışanın bulunduğu işyerlerinde çalışan temsilcisi bulundurmak zorunlu. 

100 KİŞİYE 2 TEMSİLCİ

Buna göre; 2 ila 50 arasında çalışanı bulunan işyerlerinde 1, 51 ila 100 arasında çalışanı bulunan işyerlerinde 2, 101 ila 500 arasında çalışanı bulunan işyerlerinde 3, 501 ila 1.000 arasında çalışanı bulunan işyerlerinde 4, 1.001 ila 2.000 arasında çalışanı bulunan işyerlerinde 5, 2.001 ve üzeri çalışanı bulunan işyerlerinde ise 6 çalışan temsilcisi istihdam etmek zorunlu hale geldi.

BAŞVURU YAZILI YAPILSIN

Çalışan temsilcisi, işyerinde taleplerini yazılı yaparsa, talebe yazılı olarak cevap verilmesi gerekmektedir. Bu süreç sonunda eğer cevap gelmez ve önlemler alınmaz ise çalışan kişi iş sözleşmesini feshedebilir ve kıdem tazminatına da hak kazanır. 

DİLEKÇE İŞÇİ İÇİN DELİLDİR

Bir işçi, çalışan temsilcisi vasıtasıyla yüksek oranda toza maruz kaldığını söyleyerek maske talep edebilir. Çalışan temsilcisinin yazılı talebine cevap verilmemişse de bu durum olası bir mahkeme durumunda delil olarak kullanılır.

TEMSİLCİ BAŞI 1.078 TL 

İşyerinde çalışan temsilcisi seçtirmeyen işverene 1.078 TL para cezası kesilir. Çalışan temsilcisinin öneride bulunma hakkı kullandırılmazsa ise 1.617 TL ceza kapıda demek. Söz konusu 1.078 TL ceza ise temsilci başına uygulanıyor. 

3 SORU 3 CEVAP

STAJ SÜRESİ EMEKLİLİKTE DİKKATE ALINMAZ

Soru: 1999 yılı meslek lisesi stajı ile sigorta başlangıcım oldu. 2002 yılında özel sektörde SSK başlangıcım yapıldı. Emeklilik için 1999 yılı staj dönemi başlangıç sayılır mı? (Ercan Han) 
Cevap: Staj yaptığınız boyunca geçen süre emeklilikte dikkate alınmıyor. Emeklilik yılınız için özel sektörde işe başladığınız 2002 yılı başlangıç olur.

PERFORMANSI KÖTÜ OLANIN ZAMMI AZ OLUR

Soru: Özel sağlık sektöründe çalışmaktayım. Senelik zam benimle birlikte çalışanlara yapılırken bazı kişilere yapılmadı. Şirketin bana böyle zam yapmamaya yasal olarak hakkı var mı? (Nebahat Keskin) 
Cevap: Bunu gerekçelendirmeleri gerekir. Herkese yapılırken bazılarına yapılmaması ancak performansla ilişkilendirilebilir. Aksi bir durum feshe yol açabilir. 

PRİMLERİNİZİ DIŞARIDAN ÖDEYEBİLİYORSUNUZ

Soru: 2013 yılının Ocak ortasında işten çıkarıldım, yeni bir işe girene kadar gün kaybını önlemek için dışarıdan ödemek istiyorum. Bu mümkün mü? Ve hangi sistemden ödeme yaparsam daha iyi olur? (Zeliha Kolcuoğlu) 
Cevap: İsteğe bağlı sigortalı olabilirsiniz. Primlerinizi kendiniz ödersiniz. Asgari ücretle bunun 6,5 katı arasında bir tutarı belirler, bunun %32,5’ini prim olarak öder ve isteğe bağlı sigortalı olursunuz. Ancak belirtelim, isteğe bağlı sigorta Bağ – Kur şartlarına sayılmakta. 

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 05.09.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM