BASINDAN YAZILAR
Ev Kadınlarının İsteğe Bağlı Emekliliği / Bünyamin Esen - MuhasebeTR

Ev Kadınlarının İsteğe Bağlı Emekliliği / Bünyamin Esen

 Okurumuz Fatma Ercan soruyor: “Bünyamin bey, 2000 yılından bir yıllık sigortalılığım var. Şuan çalışmıyorum, ev hanımıyım. İki çocuğum var. Çalışmayı düşünmüyorum ama emekli olmak istiyorum. İsteğe bağlı sigorta ödeyerek emekli olabilir miyim? Olursa şayet ne kadar ödeme yapmam gerekir?”


Sayın okurumuz, sizin gibi ev hanımı olan okurlarımızdan emeklilik ile ilgili çokça soru alıyoruz.

Ev hanımları her ne kadar ev dışında çalışmıyor olsalar da evde yaptıkları üretim ile toplumsal yaşama ve ekonomiye önemli bir katkı sağlıyorlar. Bunun karşılığında da emekli olabilmek, ataerkil toplumsal yapı içerisinde bağımsız gelir elde edebilmek, gelecekte gelir güvencesine kavuşmak, başkasına muhtaç olmamak arzusundalar.

Ev kadınlarının fiilen bir işyerinde çalışmadan nasıl emekli olabilecekleri açıklayalım.
 

Zorunlu Sigortalılık Nedir?

Sosyal güvenlik sistemimiz normal koşullarda çalışan kişilerin kısa ve uzun vadeli risklere karşı korunmasını amaçlayan sosyal sigortalar prensibi ile çalışmaktadır. Buna göre gerek bir hizmet akdi ile bir işverenin yanında çalışanlar, gerek kendi işinde çalışanlar gerekse de kamu görevlileri sigortalı olmak zorundadır.

Buna zorunlu sigortalılık adını veriyoruz. Bu sigortalılık seçimlik değildir, kanunla düzenlenmiştir, zorunludur.


Ev Hanımlarının İsteğe Bağlı Sigorta Hakları Var

Öte yandan sigorta sistemimiz kişilerin çalışmadan emekli olabilme hakkını düzenlemiştir. Buna isteğe bağlı sigorta denilmektedir.

İsteğe bağlı sigortalılıkta hem uzun vadeli sigorta kolları primi hem de genel sağlık sigortası primi ödenir.

İsteğe bağlı sigortalılık yalnızca emekli etmez, sigortalı olduğunuz dönem boyunca GSS primi de alınmakta olduğundan sağlıktan faydalanmanızı ve hastaneye gidebilmenizi sağlar. Bir yandan da kazanacağınız hizmet günleri ile ileride emekli olmanızı sağlar.

Ancak altını çizelim, halkımız arasında yanlış bilinenin aksine, analık borçlanması, yurtdışı borçlanması, askerlik borçlanması gibi bazı istisnalar haricinde, geriye dönük olarak çalışılmayan dönemleri borçlanma imkânı bulunmamaktadır.

Yani sosyal güvenlik sistemimizde “topluca parasını vereyim, emekli olayım” şeklinde bir sistem yoktur. İsteğe bağlı sigorta yalnızca geleceğe yönelik çalışmadan emekliliğe yarar gün biriktirme hakkı verir.


İsteğe Bağlı Sigorta Primi Ne Kadar?

İsteğe bağlı sigorta primi sigortalının kendisi tarafından belirlenmektedir. Sigortalı tarafından asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı arasında bir tutar prime esas kazanç olarak tercih edilir, buna göre seçilen kazanç üzerinden % 32 isteğe bağlı sigorta primi kesilir.

Temmuz’da yapılan artışa göre 01.07.2013-31.12.2013 tarihleri arasında, yani Temmuz’un 1’inden yılsonuna kadar, en az aylık prim tutarı 326 TL 88 Kuruştur.

En fazla ödenebilecek tutar ise 2124 TL 72 Kuruştur.

Ne kadar fazla prim ödenirse emeklilikte o oranda daha fazla emekli maaşı alınacaktır.

İsteğe bağlı sigorta tutarı her yıl 1 Ocak’ta ve 1 Temmuz’da asgari ücret artışı oranında artmaktadır.


İsteğe Bağlı Sigortaya Nasıl Başvurulur?

İsteğe bağlı sigortalılık, müracaatın SGK kayıtlarına intikal ettiği tarihi takip eden günden itibaren başlar.

İsteğe bağlı sigortalı olmanın şartlarından biri zorunlu sigortalı olunmaması ya da zorunlu sigortalı olarak ay içerisinde 30 günden az sürelerle çalışılmasıdır.

İsteğe bağlı prim ödenen tarihlerde, sigortalı olmayı gerektirecek çalışması bulunduğu tespit edilenlerin, zorunlu sigortalılıkla çakışan isteğe bağlı prim ödenen süreleri iptal edilerek, bu süreye ilişkin ödedikleri primler ilgililere iade edilir.

İsteğe bağlı sigortalılık 5510 sayılı son reform kanunu uyarınca 4/1-(b) bendi kapsamında yani eski tabirle Bağ-Kur’lu çalışma gibi sayılır.


İsteğe Bağlı Sigortalılar Kaç Yılla Emekli Olur?

İlk defa 5510 sayılı Kanuna göre isteğe bağlı sigortalı olanlardan kadınlara 58 yaşını doldurmuş olmaları ve en az 9000 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.

Başka bir deyişle 01.10.2008 tarihi sonrasında isteğe bağlı sigortalı olanların emekli olabilmesi için otuz tam yılı doldurması zorunludur.

Öte yandan siz 2000 yılında SSK’lı olarak çalışmaya başlamışsınız. Erken işe girişinizin olması size daha erken emekli olma şansı getirir.

Buna göre yine 58 yaş şartına tabisiniz ancak 20 yıl prim ödemesi yapmanız emekli olmanız için yeterlidir. Bir yıllık hizmetiniz olduğuna göre isteğe bağlı sigortalı çalışmaya başlar ve 19 yıl prim öderseniz 58 yaşını doldurduğunuz tarihte emekli olursunuz. Alacağınız maaş belirttiğimiz üzere yatıracağınız primlere göre artar.

(Kaynak: Memur Haber | 23.08.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM