BASINDAN YAZILAR
Süt İzni Alamayan İşçi Tazminata Hak Kazanır / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Süt İzni Alamayan İşçi Tazminata Hak Kazanır / Okan Güray Bülbül

 Anne olup çalışanların günlük 1.5 saatlik süt izni var. Bu iznin nasıl kullanılacağına çalışan karar verir. Patron, bu izni kanuna uygun vermezse, çalışanın tazminatını da alıp işten ayrılma hakkı doğar.


KADIN çalışanların, 1 yaşından küçük çocuklarını emzirmek için günde toplam 1.5 saat süt izinleri var. Süt izninin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağına çalışan karar verir. Yani 1.5 saati kadın işçi isterse tek seferde, isterse birkaç seferde kullanabiliyor. Süt izninde geçirilen süre çalışma süresinden sayılıyor. Bu izin patronun verdiği bir izin olarak değerlendirilmez, kanunda tanınmış bir haktır ve çalışanın bu hakkı kullanması esastır. 

SÜT İZNİ BİRLEŞTİRİLEMEZ 

Uygulamada işverenlerin kadın işçilere vereceği süt izinlerini haftalık veya aylık olarak birleştirdiği görülüyor. Özellikle şehir hayatının gerekleri ve çalışma sürelerinin yoğunluğu düşünüldüğünde kadın işçinin işten süt izni için ayrılarak tekrar işine dönmesi çok zor. Bu zorluk dikkate alınarak süt izni kullanan kadın işçinin işe 1.5 saat geç başlaması veya işten bir buçuk saat erken çıkması mümkün. Ancak süt izninin haftalık olarak birleştirilmesi ile kadın işçinin haftanın bir günü işe gelmemesi hakkın doğasına aykırı.   

TÜM HAKLARIYLA AYRILABİLİR

Kadına süt izninin işveren tarafından hiç kullandırılmaması veya kanundaki amacına uygun şekilde verilmemesi İş Kanunu’na aykırı. Bu durumda çalışan iş sözleşmesini feshederek kıdem tazminatı, ücret ve diğer haklarını alma hakkını kazanıyor. 

MEMURUN İZNİ İŞÇİDEN DAHA FAZLA

Süt izni konusunda önemli bir nokta, kadın memurların süt izinlerinin kadın işçilerden daha fazla olması. Kadın memura ilk 6 ayda günde 3 saat, ikinci altı ayda günde 1.5 saat süt izni veriliyor. Dolayısıyla memur çocuğu ile işçi çocuğu arasında farklılık ortaya çıkıyor. Memur çocuğunun süt izni için süresiyle işçi çocuğunun izin süresinin farklı olması anlaşılır değildir. 

3 SORU 3 CEVAP

İş başlangıç tarihi emeklilikte esas
Soru: 2006 Ocak ayında sigortamı başlatıp 6 ay çalıştım. Daha sonra yurtdışına doktoraya gittim. Şu an yurtdışında çalışmaktayım. Türkiye’ye döndüğümde çalışmaya başladığım süre mi kıstas alınır? Alper Tanış 


Cevap: Emeklilik tarihiniz için 2006 yılı Ocak ayı başlangıç olur. Yurtdışında çalıştığınız süreleri de borçlanabilirsiniz.

GSS için başvuru gerekiyor mu? 
Soru: Şu an işsizlik maaşı alıyorum. Genel Sağlık sigortası anlamında bir şey yapmam gerekiyor mu? Cemal Kor  

Cevap: İşsizlik ödeneği alan kişiler ve bu kişilerin bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri işsizlik ödeneği alındığı sürece otomatikman Genel Sağlık Sigortalı sayılırlar. 

Biriken borçları ödemeniz gerek
Soru: 29 yaşındayım. 2006’dan beri esnafım. Ne Bağ-Kur ne de SSK’lıyım. SSK’dan giriş yapabilir miyim? 2006’dan beri esnaf olmama karşın Bağ-Kur cezası çıkar mı? Mehmet Kaş  

Cevap: Ekim 2008 tarihinden bu yana biriken Bağ – Kur borçlarınız sizden tahsil edilir. Torba yasa gereği sigortalı olabilirsiniz. 

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 06.08.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM