BASINDAN YAZILAR
Küp Şeker Alana E-Fatura! / İsmail Kökbulut - MuhasebeTR

Küp Şeker Alana E-Fatura! / İsmail Kökbulut

 1 Temmuz 2013 tarihli yazımızı e-fatura ve e-defter uygulamasına ayırmış ve genel hatları uygulamanın kapsamını ve esaslarını siz değerli okurlarımıza tanıtmaya çalışmıştık.
O günden beri telefonlarımız hiç susmadı, mail kutumuza yüzlerce soru geldi. Dolayısıyla mali açıdan bir milat olarak da kabul edilebilecek bu yeni uygulamaya ilişkin bir yazı daha kaleme almak bizim açımızdan bir zaruret halini aldı.

Neden önemli, kimler kapsamda?

2011 hesap dönemi brüt satış hâsılatı 10 milyon TL'nin üzerinde olan mükelleflerin e-fatura ve e-defter uygulaması kapsamına girmiş olmaları kuvvetle muhtemel. Bu nedenle konunun dikkatle takip edilmesi gerekiyor.
E-fatura düzenleme ve e-defter tutma zorunluluğu getirilen mükelleflerin bu zorunluluğa uymaksızın kâğıt ortamında düzenledikleri fatura ve tuttukları defterler, düzenlenmemiş ve tutulmamış kabul edilecek. Bu nedenle uygulamanın müeyyidesi oldukça ağır.

Önce ihtiyari sonra zorunlu

Maliye Bakanlığı 421 sıra No'lu VUK Genel Tebliği ile bazı mükellef gruplarına elektronik defter tutma ve elektronik fatura uygulamasına dâhil olma zorunluluğu getirmişti.

Buna göre; 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar ile 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenlerin tamamı kapsama alınmış; bu mükelleflerden mal alan diğer mükellefler de brüt satışları dikkate alınmak sureti ile uygulamaya dahil edilmişti.

5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar ile 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal eden mükelleflerin listeleri www.gib.gov.tr ve www.efatura.gov.tr internet adreslerinde ve 58 sıra No'lu VUK sirküleri ekinde yer almakta.

Söz konusu listeler dikkatli bir şekilde incelendiğinde, günlük hayatta sık sık alışveriş yapılan kişi ve kurumların da bu listelerde yer aldıkları görülüyor.

Küp şeker alana e-fatura şoku!

Buna göre adı geçen listelerde yer alan ve 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal eden mükellefler arasında adı geçen zincir marketlerden 2011 yılında mal (malın niteliği, toptan veya perakende oluşu, tutarı hiçbir önem arz etmemekte, 1 kutu küp şeker alınması bile yeterli) alan mükelleflerden, 2011 hesap dönemi brüt satış tutarı 10 milyon geçenlerin tamamı e-fatura ve e-defter uygulaması kapsamına girmekte.

1 litre benzin alan e-defter tutacak!

Yine aynı şekilde 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olan akaryakıt dağıtıcısı ve satıcısı kurumlardan 2011 hesap döneminde mal alan (söz konusu alımın madeni yağ alımı olmasına gerek yoktur, 1 litre benzin alınması bile yeterli) mükelleflerden 2011 hesap dönemi brüt satış tutarı 25 milyonu geçen tüm mükellefler e-fatura ve e-defter uygulaması kapsamına girecek.

E-fatura nasıl düzenlenecek?

E-fatura uygulaması kapsamında fatura oluşturma, gönderme ve alma işlemleri alternatif 3 değişik yol izlenerek gerçekleştirilebilecek.
Buna göre:

- Bilgi işlem sistemlerinin e-fatura uygulamasına doğrudan entegre edilmesi yoluyla,

- Bilgi işlem sistemlerinin e-fatura uygulamasına özel entegratör aracılığıyla entegre edilmesi yoluyla,

- Veya http://www.efatura.gov.tr internet adresinde hizmete sunulan e-fatura portalı aracılığıyla e-fatura düzenlenmesi mümkün.

E-defter nasıl tutulacak?

E-defter tutma zorunluluğu kapsamında olan mükelleflerin yevmiye defteri ve büyük defteri (defter-i kebir) elektronik olarak tutmaları zorunlu.

E-defterin; Gelir İdaresi Başkanlığı'nca açıklanan format ve standartlara uygun üretilmiş ve uyumluluk testini geçerek www.edefter.gov.tr adresinden ilan edilen yazılımlar aracılığı ile oluşturulması mümkün olduğu gibi; mükelleflerin kendi yazılımlarını geliştirerek Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan bizzat onay almaları da mümkün.

Önce kontrol et, sonra fatura düzenle

Elektronik fatura uygulamasından yararlanan mükelleflerin birbirlerine yapmış oldukları mal teslimi veya hizmet ifaları için elektronik fatura düzenlemeleri zorunlu.

Elektronik fatura uygulamasından yararlanan mükellefler fatura düzenlemeden önce muhatabın www.efatura.gov.tr internet adresinde yer alan kayıtlı kullanıcı listesine kayıtlı olup olmadığını kontrol edecek, kayıtlı kullanıcı ise elektronik fatura, kayıtlı kullanıcı değilse kâğıt fatura düzenleyecekler.
Aynı işlem için hem elektronik hem de kâğıt fatura düzenlenmesi ise mümkün değil.

Acı kayıp

Geçen cuma günü Gelir İdaresi Başkanlığı Daire Başkanı İsmail Hakkı Aydoğdu hayatını kaybetti. Genç yaşta hayata gözlerini yuman değerli bürokratın kaybı tanıyanları üzdü. Merhuma Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyoruz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 29.07.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM